Министър Карамфилова: Поставяме акцент на наказателни процедури свързани с качеството на въздуха

  • 14 октомври 2022 08:07

  • 528
  • 1
Министър Карамфилова: Поставяме акцент на наказателни процедури свързани с качеството на въздуха
© БНТ

Преди седмица Европейската комисия одобри оператвина прогарна "Околна среда" за новия програмен период. Огромни услия бяха положени в края на септември, така че програма да придобие завършен вид и резултатите са налице. Това заяви служебният министър на околната среда и водите Росица КарамфиловаРосица КарамфиловаД-р инж. Росица Карамфилова е експерт с дългогодишен опит в областта на управление на околната в предавнато "Денят започва" по БНТ.

Над 3.5 млрд. лв. е ресурсът по тази програма. Продължават усилията във връзка с наказателните процедури, започват мерки за подобраване на качетсвото на атмосферния въздух. 700 млн. лв. са заделени за подобряване на качеството на атмосферния въздух. Около 100 млн. лв. за зелена инфраструктура. Мерки за инвестиции във ВиК сектора - над 1.5 млрд. лв. са насочените средства. 600 млн. лв. са свъзрани с отпадъците и премахване на сметищата. Над 440 млн. лв. са са средствата за мерки, насочени към екипите за пожарна техника, превенция от наводнения и система за ранно предупреждение. 50 млн. лв. са заделени за укрепване на системата за ранно предупреждение, отбеляза Карамфилова. 

По думите и оперативната програма с фокус подобряване на качеството на атмосферния въздух се очаква да стартира през 3023 г., като очакванията са да няма забавяне. 

Важно е да иам около 2 млрд. лв. по план, за да отварим процедурите догодина. Фокус се поставя на средствата за 21 общини с нарушено качество  на въздуха. Жителите на тези общини продължавта да се отопляват с твърдо гориво, каза още министърът на околната среда. 

Две министерства изискаха план за справяне със замърсяването на ТЕЦ „Марица 3“ и „Брикел“

Служебният министър коментира и темата с Маришкия басейн. 

Поставихме фокус върху контролната дейнсот. За около година в Маришкия басейн бяха проведени почти 100 проверки, ние за месец и половина направихме 50 проверки. За година бяха установени 15 нарушения, ние за месец - 12 нарушения. Направих смяна на директорите на отделните регионални инспекции. От понеделник ще има нови рокади, допълни Карамфилова.

Спорд нея тези смени позволяват контрол отвътре, да се прекъснат съмнения за зависимости и благодарение на тези рокади резултатите са налице. 

Министърът на околната среда посочи, че към момента са премахнати три от осем сметища. И добави, че се работи за отстарняването и на останалите. 

Стотици участъци на речните корита у нас са рискови заради скъсани диги или други нарушения, констатира проверка на МОСВ. Рисковите обекти ще бъдат обобщени в доклад и предадени на областните управители и на общините. Проверката на басейновите дирекции е обхванала всички реки като проблемните участъци са приоритизирани в зависимост от степента на риска, който създават. За някои от тях вече са давани предписания и който не ги е изпълнил, ще бъде санкциониран, допълни Карамфилова. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
528 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.14 | 11:46

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини