Христо Иванов: Бойко Борисов е този, който затръшва вратата

  • 05 октомври 2022 13:18

  • 4543
  • 48
Христо Иванов: Бойко Борисов е този, който затръшва вратата
© Булфото (архив)

Ние търсихме разговор с ГЕРБ още в миналия парламент, казва Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския пред "Дойче веле". Те отказаха грубиянски. И бранеха интересите на Гешев, а той пък им осигури пълен комфорт и ненаказуемост.

ДВ: Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г сякаш широко отвори вратата за преговори за съставяне на коалиция. Но тази "двойна врата" Вие вече я бяхте затворили откъм Вашата страна. Какво бихте обяснили сега на онези, които Ви приписват вината, че проваляте съставянето на правителство?

Христо Иванов: Ако започваме с разговора кой какво проваля, значи цялото упражнение на Борисове просто подготовка за следваща предизборна кампания. Ние ясно обявихме от какви приоритети ще изхождаме, ако някой търси нашата подкрепа: 1. Ясно отношение към путинската агресия и всички следващи от това политики в отбраната, сигурността и енергетиката; 2. Ясно отношение към модела на системна корупция в България и следващите от това политики за реформиране на прокуратурата, ВСС, регулаторите и службите; 3. Антиинфлационни политики, насочени към стимулиране на растежа и инвестициите.

Христо Иванов разкри ще влезе ли ДБ в коалиция с ГЕРБ и ДПС

Не чухме нищо конкретно по втория приоритет. ГЕРБ продължават да избягват темата. Когато към това прибавим и идеята за участие на ДПС в някаква управленска конфигурация, за нас това става рецепта за създаване на проблем, а не за намиране на някакво решение. Впрочем, според нас, за да можем да говорим за каквото и да било работещо решение, във формулата трябва да присъства "Продължаваме промяната".

Предлага се един неясен формат: моето уважение към господин Паси и президента Плевнелиев, но не е ясно какъв точно мандат имат те, могат ли обвързват някого със своите позиции.

Иначе, ако оставим на страна темата за формирамето на управление, трябва да кажа следното: Ние винаги сме търсили разговор по това, което според нас, нашите избиратели и нашето разбиране за ситуацията е фундаменталната причина за политическата криза в България, а именно - корупционния модел. Той раздели българските политици на два враждуващи лагера, между които разговорът е невъзможен, защото това не е политически разговор, а разговор кой е корумпиран. За да излезем от разговора "Кой е по-корумпиран?" и да се върнем на полето на политиката, ние трябва да постигнем съгласие за реформа на институциите, които определят кой е корумпиран, т.е. правосъдието. Когато имаме политически неутрална прокуратура със сменено ръководство, което не е нито "наше", нито "тяхно", и независим съд, тогава ще можем да се съгласим, че не е работа на политиците да си произнасят взаимно присъди и те ще могат да си говорят за политики.

ДВ: Както Вие казахте: да се променят условията на политическия разговор. Така ли?

Христо Иванов: Да. Когато имаме неутрална прокуратура и съд, за които всички сме съгласни, че именно те ще проверяват кой е корумпиран - става дума не за предварително посочени лица от някого, а за всеки един при равни условия - едва тогава ще може политическият разговор да се върне само на полето на политиките. Затова ние смятаме, че фундаменталната предпоставка за преодоляване на разделенията и едва след това за формираме на едно или друго управление, е разговор, който започва с признаване на факта, че в България има корупционен модел. И продължава с начините този модел да бъде ликвидиран, включително с реформа на прокуратурата. Аз такова признаване от Борисов за пореден път не чух, въпреки че призовавам за това от много време. И не знам кой е виновен, че не може да се случи разговорът, при положение че ние от години призоваваме за едно и също нещо, но все се правят, че не ни чуват, дори когато са тръгнали да искат от нас подкрепа.

ДВ: Господин Иванов, Вие поставихте върховенството на закона и войната като Ваши приоритети. А Борисов, по свойствения си начин, каза "анти Путин", тоест - има някакво съвпадение.

Христо Иванов: Е да де, но другия приоритет няма как да го пропуснем. За нас тези два приоритета са свързани, те са фундаментални - и не можем да кажем, че само единият е достатъчен. Искам изрично да припомня: ние търсихме разговор с ГЕРБ още в миналия парламент, канихме ги в една комисия, официално, публично, на равни начала да почнем този разговор по цивилизован начин. Те отказаха грубиянски. Бранеха интересите на Гешев, така все едно той им е лидер, а той пък им осигури пълен комфорт и ненаказуемост. И дори си чатеха.

За каква промяна можем да говорим? Та те дори по време на кампанията заобикаляха темата и я подменяха с какви ли не имитации. Сега отново Борисов нищо не казва по този въпрос. Но искат подкрепа от нас и готвят почвата да ни прехвърлят отговорността за собственото си нежелание или невъзможност да направят и крачка напред по тази фундаментална тема. Да повторя пак: първата евроатлантическа ценност е върховенството на правото! Първата! Ние не отказваме разговор, дори предложихме да го проведем в институционален формат, във формат КСНС, където официалните представители на партиите, ангажирани с това, което говорят, в протоколиран процес, да дадат своите рецепти за излизане от кризата. Как си го представят като теми, като приоритети във времето. И на тази база да видим как излизаме от тази криза - в този парламент или в следващия парламент.

Христо Иванов: Без нас не може да има истинско реформаторско управление

ДВ: Вие използвахте израза "цикли на безизходицата". Как точно да се излезе от тези цикли сега? Програмно правителство? И изобщо какво правителство може да има?

Христо Иванов: За да се излезе от циклите на безизходица, трябва да се види в корена какъв е проблемът: разделението, което не позволява оформянето на общо управление, на мнозинства в българския парламент, разделението по въпроса за корупцията.

ДВ: Господин Борисов го формулира така: "Те казват, че имаме антагонистични отношения"...

Христо Иванов: Нямаме антагонистични отношения. Аз никого не определям по обиден начин, държа се уважително и ние по никакъв начин не сме източник на антагонизъм, търсим диалог, просто държим да е смислен, а не поредната имитация. Отговорно и спокойно повтаряме до премала едно и също нещо: Без да решим проблема с модела на системната корупция в България, ние не можем да преодолеем политическото и обществено разделение. И няма да можем да сформираме устойчиво правителство. Затова който казва, че е отговорен - нека започне с нас разговора от това, от корена на проблема.

ДВ: Можете ли да си представите това да се излъчва и на живо?

Христо Иванов: Винаги сме било готови на публичен разговор по въпроса със съдебната реформа, пак да припомня предложението ни за парламентарна комисия. Най-важното е да се опитаме да постигнем съгласие по това как вървим напред. Пак ще повторая: според нас има тема, която е фундаментална предпоставка изобщо за възможността да се преодолява разделението. Трябва да видим какво ни е разделило. А това е въпросът за корупцията и за правосъдието. А когато не се казва нищо смислено по този въпрос от страна на Борисов: аз мисля, че той е този, който затръшва вратата. За пореден път.

ДВ: Той поставя и други акценти: влизането в еврозоната, енергийните проблеми, диверсификацията...

Христо Иванов: Да, да, разбира се, нямаме спор по тези теми. Но за нас въпросът със съдебната реформа е не по-малко фундаментален и считаме, че без нея обективно страната не може да излезе от политическата криза и да върви напред. Изобщо не говорим за това, че някой персонално трябва да бъде наказван или репресиран. Арестите не са нито политика, нито правосъдие. Интересува ни единствено институционален и принципен подход към системните фактори за корупцията.

ДВ: А като предлагате такъв формат: според Вас президентът Румен Радев каква роля ще играе в него?

Христо Иванов: Когато трябва да се оформи коалиционно мнозинство и когато трябва да се връчват мандати, президентът по Конституция е посредник. И пак по Конституция с инструмента КСНС президентът трябва да посредничи и да поощрява дебата между политическите сили по фундаменталните въпроси на националната сигурност. Това, че България не може да излъчи управление и че имаме такова разделение между политическите сили, че институциите ни са проядени от корупция, е фундаментален проблем на националната сигурност.

Така че и като основно действащо лице в мандатната процедура, но и по отношение на националната сигурност, според мен президентът има компетентността да свика партиите и да проведе такава - една или няколко - консултации, докато се стигне до изясняване на този въпрос.

ДВ: Говорите за националната сигурност, но президентът зае една позиция, за която получи доста критики: че не се е присъединил към 12-те президенти, че е против приемането на Украйна в НАТО...

Христо Иванов: Ние също го критикувахме по този въпрос, не знам дали сте забелязали. Но в случая искаме да използваме конституционно предвидената платформа на президентската институция, която именно в Основния закон е предвидена да бъде посредник и да има инициативата за сформиране на общо мнение.

Последвайте канала на

Дойче веле
4543 48

Свързани новини

Коментари 48

Добави коментар
Петър

2022.10.07 | 10:27

48
Христо Иванов много иска да е във властта и да има изгоди за това, и накрая ще се хване с бившия си шеф Борисов.
Алекс

2022.10.07 | 09:38

47
Типично в стила на ДБ все някой друг да им е виновен.
Деси

2022.10.07 | 09:15

46
Ицооо, никой не ви иска за коалиция!
Viktоr

2022.10.06 | 14:59

45
Интересно ми е изобщо има ли все още отворени врати пред ДБ, защото Иванов много се постара да бъде отлъчен от всички
ттттттттттттттттттт

2022.10.06 | 12:26

44
Иванов, лесно е да се критикува само...да видим дали нещо ще свършиш ти или пак другите ще са ти виновни
Алекс

2022.10.06 | 10:52

43
ДБ пак на ощипани моми се правят и пак друг им е виновен
Бай Данчо

2022.10.06 | 00:48

42
австралопитекът Ицо от къде въобще знае какво врата. бре много нахитрял тоя болшевишки маймун.
✯Тoмиcлaв Дoнчeв✯

2022.10.05 | 23:14

39
...¸¸¸…††††††...¸¸¸…Бoкo-Българoубиeцо, КAМБAНАТА отдaвна бие за теб, не я ли чуваш ве гaд cатaнинска! ¸¸¸…††††††…¸¸¸.¤*¨¨*¤… ¸¸¸… ...¸¸¸…††††††...¸¸¸…Бoйkо Meтoдиeв Бoриcoв, гнyceн мaзeн CATAНA oт ceлo Xepakoвo, ДAЙ БOЖЕ ПOП CКOРО ДA ТE OПЯВA! ..¸¸¸.††††††¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸. ТРИЖДИ АНАТЕМА.¸¸¸.††††††.¸¸¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸...¸¸¸. ✞Амин✞...¸¸¸...¤*¨*¤...¸¸¸. ☞...¸¸¸…††††††...¸¸¸…Бoйkо Meтoдиeв Бoриcoв, да умреш в ЛАЙНА, гнyceн мaзeн CATAНA от ceлo Xepakoвo. AMИH.¸¸¸...¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸...¸.††††††.¸¸¸...¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸...¸¸¸
₺Дecъ oт Дyлoвo₺

2022.10.05 | 23:16

41
☞Зa 12 гoдини ГEPБ cъcипa Бългapия, oтkpaднa и изнecе в чyжбинa 120-MИЛИAPДA-EBPO, и ни въpнa във вpeмeтo нa тoтaлитapизмa!: yerl.org/ttk6V ☞Бoko-Бypcyka от ceлo Xepakoвo - ГHYCEH KPAДEЦ-БЪЛГAРОУБИЕЦ, вpъщaй 16-те милиapдa-eвpo, koитo личнo ТИ OTKPAДНA oт бългapckият нapoд KOПEЛДAKOOO!!!: tiny.cc/3ugwuz
†❤️Таню Войвода от Кирчан Баир❤️ tiny.cc/pcttuz

2022.10.05 | 23:15

40
☞Ниkoй нe ги избиpa, a ги нaзнaчaвaт!: yerl.org/A3zaP ☞Meтoди Aндpeeв: ГEPБ cъздaдe нoмeнkлaтypa, koятo възпpoизвeждa влacт в тяxнa пoлзa!: cutt.us/MyXNx ☞Зa дa дokapaт избиpaтeлнaтa akтивнocт дo 30% бaндититe oт дc-въpxyшkaтa сa вkлючили в избиpaтeлнитe cпиcъци милиoн и пoловинa мъpтви дyши, paзпpедeлeни мeждy мaфиoзkитe kлaнoвe нapeчeни пapтиии! ☞Иcтинaтa e, чe 90% oт нapoдa нe e глacyвaл и тakа e пokaзaл, чe нe жeлаe cтaритe милициoнepckи мyтpи дa гo yпpaвлявaт! ☞Глaсyвaлитe сa нaй-вeчe милициoнepи, дъpжaвни cлyжитeли и тypчeeщи ce цигaни-cвoдници, koитo имaт xoтeли и бopдeли c poбини в Aвcтpия и цялa Eвpoпa!: yerl.org/Tk2Oi ➤Koльo Kитaeцa: Beлиkaтa Измaмa: tiny.cc/05rzuz ☞Ех, народе прост, затова си бил 500 години роб! ☞Не проумявяш ли, че oт 78 гoдини те управляват ГЛАВОРЕЗИ, всички са такива, от селският кмет и полицая, до министъра и президента, независимо от коя партия са! ☞Отвличат, изнасилват, продават в робство, убиват и безчинстват както си щът!: tiny.cc/zc7wuz ☞Бoko и Пъпeшa 12 гoдини cъбиpaxa koмпpoмaти c цeцoмoбилитe и ceгa дъpжaт вcичkи c тeзи koмпpoмaти!: tiny.cc/koozuz ☞CTO гoдини ЗATBOP зa CATAНATA-БЪЛГAРОУБИЕЦ Боко-Канибала от Бaнкя: yerl.org/RA4Nt ☞Moшeницитe Цигaн-Kиpy-Измaмaтa от ceлo Гpaмaдe и Цигaн-Боко-Бългaроубиецa от ceлo Xepakoвo, имитиpaт двyбoй, kaтo цeлтa e дa cи пoдaвaт тoпkaтa, зa дa вoдят зaпaдa и paятa зa нoca.: yerl.org/5vZ5D ☞Oщe пpeз 1978г. koпaнapинa Тодор Замфиркьов-Живков cъздaдe eдинcтвeнaтa в cвeтa дъpжaвa-мaфия, kaтo cъc зakoн взe koнтpaбaндaтa и тpaфиka пoд пapтийнo-дъpжaвнa oпeкa: yerl.org/64gZ7 ☞И дo дeн днeшeн в Бългapия дъpжaвa=мaфия.: yerl.org/sW194 ☞Ho зoмбиpaнaтa paя ниkoгa нямa дa пpoyмeе тaзи eлeмeнтapнa иcтинa: yerl.org/5JOdg ➤ДC-AБпФK-милициoнepо-задкулисието разиграва огромен политически цирк за пред рaята!: tiny.cc/wewyuz ☞Абсолютно всички от въpxyшkaтa работят за чyжди гоcпoдари-бългapoмpaзци.: yerl.org/AIcl7 ➤ДПС е името на българската мафия!: yerl.org/wt9oz ➤Свински-Черва-БЪЛГAРОУБИЙЦИ - Бoko Гoмнoтo oт Бpeг, целува ръката на Доган-Сопола от Дръндар: yerl.org/mX9uU ☞Ултракомунист-Нeо-Болшевик и Зakлeт-Bakcъp Цигaн-Коcтадин Коcтадинов е CATAНИCТ, член на варненска масонска ложа!: yerl.org/R4vUw ☞Боко-Мравояда-ОМЕРТА: tiny.cc/ejduuz ☞Тактиката на ДC-Koпeлeтaта от 1989г. насам е разделане на вълците на уж-противоpечащи си гpупи-пapтии, а coц-стaдото уж-да-избира кои вълци си харесва и кои мpaзи.: yerl.org/tmeQg ☞Шapлaтaнитe Бokо и Фъpчил cа Oтбoр A и Oтбop Б нa eдни и cъщи жидoвckи-гocпoдapи-бългapoмpaзци, и ca двeтe cтpaни нa eднa и cъщa ДC-мoнeтa: yerl.org/KUBmA ☞Meтoди Aндpeeв: Бopиcoв пpeдлaгa пpaвитeлcтвo шмeнти-kaпeли!: cutt.us/rz3cC ➤Aлekcандъp Aтaнacoв: «Бoйkо Бopиcoв ми пpeдлoжи дa yбия Hиkoлaй Heйчeв!» ☞Пpeпopъчвaм ви дa изглeдaтe цялoтo итнтepвю, щe нayчитe вaжни нeщa зa злoвeщaтa милициoнepcka peaлнocт в koятo живeeм, и нeщa koитo мoгaт няkoгa дa ви cпacят живoтa! ☞Дaвaм линк kъм 27-мaтa минyтa, kъдeтo cтaвa дyмa зa ЯДEНEТO НA ДEЦA!: yerl.org/Jezgl ☞Канибала Боко-Българоубиеца е заплашвал бизнесмен, че жена му и децата му дори няма да разберат как ядат неговото месо.: yerl.org/uCgWa ➤Бизнecмeнът Beceлин Дeнkoв взpиви xyнтaтa: Бяx oтвлeчeн пo пopъчka нa Бoйko Meтoдиeв Бopиcoв!: yerl.org/Sd1ms ☞Бeлeзници и 3ATBOP зa Изeдницитe-Фeoдaли-Бългapoyбийци и ВPАГОВЕ нa Бългapия и нa бългapckият нapoд!: tiny.cc/gq6zuz ☞ЛИHЧ и Пyблични Ekзekyции нa бългapoyбийцитe oт ДC-Милициoнepo-AБпФK-Koтилoтo мy e мaйkaтa, вcичko дpyгo e тaшak!: rb.gy/lpqy1m ➤❤️БЪЛГAPИЯ НA БЪЛГAPИTE☜☞: tiny.cc/qewyuz
PaulaFox

2022.10.05 | 17:52

37
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
✠Змeй Гopянин oт Бaндитckа Bиeнa

2022.10.05 | 23:13

38
☞CKPИЙ cъ мъ KPAHТO, ГPOЗНA cи kът ГЪЗ!!!☜ ☞CKPИЙ cъ, чe yсмъpдя фoрyмa c шиpokaтa cи cиpeняcaлa пyтka, ПФY!☜ ☞Пyтkaтa cи koлkoтo и дa я миeш вcе cи МИPИШE!☜
Тоя до сега

2022.10.05 | 15:48

36
Едно смислено изречение не е казал. Чудно ми е,от къде се пръкна толко олигофрен да гласува за тоя?

Добави коментар

Водещи новини