Служителите във външно министерство се готвят за стачка

  • 04 октомври 2022 18:27

  • 1773
  • 2
Служителите във външно министерство се готвят за стачка
© МВнР
Слушай новината Слушай новината

Държавните служители в МВнР се подготвят за стачка заради ниското заплащане в системата, съобщиха от професионалното им обединение.

„Този проблем е следствие на погрешно водената години наред държавна политика спрямо ведомството. Искаме да подчертаем, че организацията на стачни действия има изцяло деполитизиран характер и цели единствено постигането на достойно заплащане, съответстващо на високата квалификация и професионализъм на служителите в МВнР“, се казва в съобщението.

Недоволните отбелязват, че „MВнР от години заема едно от последните места по заплащане сред българските ведомства, което е в пълен контраст с много високите изисквания за постъпване на работа“.

Те посочват, че заплащането в МВнР в много случаи е по-ниско и от това в сектори, изискващи нискоквалифициран труд. Въпреки рекордната инфлация в страната, заплатите на служителите в МВнР не са били индексирани, се казва още в позицията.

Командировъчните средства в МВнР не са актуализирани повече от 15 години, което създава сериозни трудности за окомплектоване и пълноценно функциониране на задграничните ни представителства, пишат още държавните служители и уточняват, че понастоящем те получават едни от най-ниските пенсии, поради драстичното намаляване на заплатите им (респективно осигуровки) при дългосрочна задгранична командировка. 

МВнР: Изборният ден е в ход във всички секции в чужбина, които трябваше да са отворили врати към момента

„Системното недофинансиране на МВнР и неговите задгранични представителства е причина за сериозна демотивация на служителите, отлив от министерството на вече подготвени кадри, както и за все по-трудното привличане и задържане в системата на нови служители. В резултат на тази целенасочена политика, на практика към настоящия момент българското външнополитическо ведомство се намира в сериозна кадрова криза“, посочват държавните служители в МВнР.

Техните искания са за достойно заплащане; индексиране на командировъчните средства; преустановяване на практиката да се намалява основната заплата при заминаване в дългосрочна командировка.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1773 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.04 | 22:41

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.10.04 | 19:34

1
Аааа Ами вие от 3 години май стачкувате .....преди 3 г се наложи да звъня в посолството 3 дни подред никой не ми вдигна .....едва сега ли го казвате ?!?!?!

Добави коментар

Водещи новини