Вътрешният министър: В случая с Димитър Любенов прокуратурата поиска да не огласяваме случая

  • 04 октомври 2022 17:49

  • 2608
  • 2
© Булфото (архив)

Дадох ясна заявка, че ще бъда безкомпромисен във всички случаи, в които се установи съдействие или съучастие на полицейски служители при извършване на противозаконни действия от други лица. Това заяви на брифинг пред журналисти вътрешният служебен министър Иван ДемерджиевИван ДемерджиевИван Демерджиев е адвокат с над 20 години опит.   Роден е през 1975 г. в Пловдив. През 2001 г., предаде репортер на Novini.bg

,,Тези служители, срещу които сме безкомпромисни, може би съставляват около 5% от състава на българската полиция. Не може заради тези хора да се слага петно върху цялата полиция и не бива техните действия да пречат към доверието и уважението спрямо другите, които денонощно, рискувайки живота си, опазват сигурността на българските граждани'', допълни Демерджиев.

Димитър Любенов пред съда: Искрено съжалявам, направих грешка

Става дума за три случая, първият от които е от 25 септември, когато беше образувано досъдебно производство срещу Димитър Любенов при случая, в който Порше се удари в друг автомобил и отне живота на един френски гражданин, а друг пострада тежко. По отношение на този случай, за който имахме данни, че в близост до катастрофата е имало полицейски служители, възложихме вътрешна проверка. Така бяха събрани множество доказателства, от които се оказа, че в действителност полицейски автомобил се е движел по маршрута, по който се е движел и въпросното Порше. Този полицейски автомобил най-вероятно е спирал по маршрута и е станал свидетел на катастрофата, коментира той.

,,Но вместо да изпълнят служебните си задължения, те са направили нещо друго. Когато тази информация ми стана известна от дирекция "Вътрешна сигурност", тя беше незабавно докладвана на прокуратурата, която бе запозната подробно със записите. Предложихме двамата служители да бъдат задържани за 24 часа, да се изземат данните от телефоните им и да се предприемат действия'', обясни вътрешният министър.

Прокуратурата с подробности за действията на двамата полицаи преди тежката катастрофа на Околовръстното

Служителите от дирекцията запознаха подробно наблюдаващия прокурор със записите, които установяват тези действия. Те предложиха двамата служители да бъдат задържани за 24 часа, да се вземат телефоните и данните от телефоните им и да се предприемат неотложни действия. След като наблюдаващият прокурор се запозна с материалите, той не позволи на служителите да извършат тези действия, пое контрол върху въпросното разследване и ни предупреди, че не трябва да огласяваме данни, за да не пречим на разследването. Естествено, ние се съобразихме с това, само че тези последствия бяха поднесени като опит да се представи, че полицията е прикривала полицаите в тези действия. Нищо подобно, категоричен бе Иван ДемерджиевИван ДемерджиевИван Демерджиев е адвокат с над 20 години опит.   Роден е през 1975 г. в Пловдив. През 2001 г..

,,Още на 30 септември, когато докладвахме на прокуратурата тези обстоятелства, въпросните служители бяха отстранени от длъжност, бяха образувани дисциплинарни производства срещу тях със заповед на директора на СДВР, бяха отнети личните им карти, личният знак и служебното оръжие'', уточни той.

Вътрешният министър съобщи за още два случая – единият от Пловдив, при който полицай е получил подкуп от 50 лв. Случаят е докладван на 30 септември, а полицаят е задържан, след като парите са открити в него.

Повдигнаха обвинение на пътния полицай от Пловдив, взел 50 лева от шофьор

При другия случай на 19 август при проверка трима полицаи са пропуснали лице, за което е имало белези, че е употребило наркотични вещества, без да го проверят.

Издали са му фиш единствено. Данните са, че за това са получили без да е ясна по размер имотна облага. Незабавно са образувани дисциплинарни производства, служителите са отстранени от длъжност, каза още вътрешният министър.

,,Случаят в Шумен е доста по-сложен, но голяма част от информацията по него е класифицирана. Ако главният прокурор не прояви доблест и не разкрие подробности по случая, аз ще направя всичко възможно, за да ви информирам, без да нарушавам закона'', каза още Демерджиев.

Жена почина в катастрофа в Шумен, блъснал я е дрогиран 18-годишен шофьор

Последвайте канала на

Владимир Василев
2608 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.04 | 22:42

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.10.04 | 20:41

1
МИЛИЦИОНЕРСКАТА ХУНТА НА БОЙКО

Добави коментар

Водещи новини