Румен Радев: Европейската политическа общност трябва да насърчи диалога и постигането на общи цели

  • 03 октомври 2022 16:44

  • 577
  • 2
Румен Радев: Европейската политическа общност трябва да насърчи диалога и постигането на общи цели
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Държавният глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на проведе днес видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл МишелШарл МишелШарл Мишел – белгийски политик и премиер на страната. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 г. в. Това съобщиха от пресцентъра на Президентството. 

Разговорът се проведе в рамките на подготовката на срещата на европейските лидери в Прага, където на 6 октомври ще се състои първата среща на върха във формат „Европейска политическа общност“, а на 7 октомври – неформално заседание на Европейския съвет.

Президентът Радев приветства инициативата на френския президент Еманюел Макрон за създаването на Европейска политическа общност.

По думите на българския държавен глава новата платформа има потенциал да улесни диалога и да създаде възможности за по-ефективна координацията на усилията за постигане на стабилност, сигурност и просперитет както в рамките на ЕС, така и с държавите в съседство.

Президентът Радев разговаря по телефона с Шарл Мишел

Необходимостта от укрепване на сигурността и предвидимостта в доставките на енергийни ресурси към Европа, което да допринесе за икономическата и социална стабилност в отделните страни, също беше сред акцентите на разговора.

Президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на запозна председателя на Европейския съвет Шарл МишелШарл МишелШарл Мишел – белгийски политик и премиер на страната. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 г. в с постигнатото споразумение между газопреносните оператори на България, Румъния, Унгария и Словакия за транспортиране на допълнителни количества природен газ от Азербайджан към Европа, използвайки националните газопреносни мрежи без да се изчаква изграждането на нова инфраструктура.

Това, по думите на президента, показва и способността за постигането на реални решения, които да гарантират конкурентоспособността и индустриалния капацитет на Европа.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
577 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.10.04 | 00:09

2
А акал ли е днес?
PaulaFox

2022.10.03 | 22:09

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини