Политолог: Кабинет е възможен с третия мандат, за да няма нови избори

  • 03 октомври 2022 00:22

  • 4491
  • 3
Политолог: Кабинет е възможен с третия мандат, за да няма нови избори
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Партийната ни система е в такова състояние, че победителят може да се провали. ГЕРБ няма партньори за съставяне на правителство, смята политологът Димитър Аврамов. Според него ПП няма да приемат коалиция с ГЕРБ, ДПС също не биха ги подкрепили, защото дават негативна оценка на управлението на Борисов. 

"Демократична България", колкото и симпатична да е на мнозина, е с провалено лидерство, но пък има ясни  политически послания, които отстоява и те не позволяват коалиция с ГЕРБ, добави Аврамов. Той обаче не изключи задкулисни договори между българските политици, но добави, че у нас все пак хорат могат да влияят върху властта. Политологът уточни, че все пак трябва да е ясно дали ИТН ще преминат 4-процентовата бариера.

Прогнозата на анализатора е, че за да се избегнат нови предсрочни избори през зимата е възможно да се състави програмен кабинет с третия мандат, чийто хоризонт да бъде маркиран. Подобно правителство биха подкрепили партиите, които са проевропейски ориентирани. Той изключи възможността Продължаваме промяната да съставят правителство, не само защото са загубили изборите, но и защото математически трудно биха осигурили мнозинство. 

"Третият мандат е политически инженеринг с цел запазване на стабилността в страната и с цел избягване на още от същото. Нужно е програмно правителство с кратък хоризонт, за да бъдат следващите избори отдалечени във времето", обобщи Димитър Аврамов.

ГЕРБ-СДС печели изборите, ИТН аут от парламента

Ниската избирателна активност той обясни с липсата на политици, които да вдъхновят избирателите, с бързия отказ на хората да наказват политическата класа с отказ от гласуване, като по този начин дават шанс на партиите с твърди ядра да влязат в Народното събрание.  

Според него най- големият риск за страната е политическата корупция. Трябва да се овласти частния сектор и да се намали обхвата на правителството, подчерта анализаторът.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4491 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.11.01 | 07:28

3
Тези не са печелили избори, как така те ще управляват? Имат 5% от 30% или 1,5% от гласовете на всички избиратели
така като гледам

2022.10.03 | 13:00

2
Точно така - експертно правителство с мандат на Български възход и подкрепено от всички партии без Премяната, БСП и ДБ.
PaulaFox

2022.10.03 | 11:57

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини