Радев: Обмисляме ние и още три страни да транзитираме допълнителните количества газ, уговорени от Азербайджан

  • 30 септември 2022 13:18

  • 1817
  • 14
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

За мен е изключително удоволствие да бъда домакин на държавния глава на Азербайджан президента Илхам Алиев. Направихме преглед на двустранните отношенията между страните ни – предизвикателства и възможности. Това каза президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на на среща с азербайджанския му колега Алиев.

„Активният диалог на високо и най-високо ниво през последните години допринесе отношенията ни да се издигнат до стратегическо партньорство. Азербайджан се утвърди като желан, приоритетен и надежден партньор“, каза Радев.

„Визитата на президента на Азербайджан има двойна символика: тя се извършва в годината от 30-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между страните ни, но визитата обхваща и важна дата - утрешния ден, когато откриваме газовата връзка между Гърция и България. Тази връзка ще ни даде възможност за първи път да получаваме реално газ от Азербайджан“, каза още той.

„Току-що обсъдихме с президента едно предложение, което постъпи към мен вчера, подписано от четири газови оператори на четири европейски държави – България, Румъния, Унгария и Словакия, които предлагат да транзитират допълнителните количества газ, които подписа като меморандум г-н Алиев заедно с Урсула фон Дер Лайен в Баку“, информира Радев.

Той поясни, че това, което се предлага, е нов подход, който ще даде възможност да се инвестират значителни средства за разширяване на газовата инфраструктура, да пренасяме веднага допълнителни количества газ от Азербайджан към Европа, използвайки интегрираните газови мрежи на тези четири държави. „Ако имаме виждането на всички тези страни, готови сме още в рамките на месец да организираме среща на високо ниво, за да се задейства този проект“, допълни той.

„В условия на прекъснати доставки, високи цени, ние търсим нови възможности, иновативни решения. Обсъдихме с президента Алиев възможността някои от нашите големи промишлени консуматори на газ в областта на изкуствените торове, цимент, стъкло – същото произвежда и Азербайджан – да получават газ директно от Азербайджан, а после да излизат заедно на пазарите и да поделят печалбата. Това ще облекчи и „Булгаргаз““, каза още той.

Обсъдени са и възможностите за сътрудничество в редица сфери – информационни технологии и роботика, изкуствен интелект, производството на зелен водород, компоненти за автомобилната промишленост.

Президентът на Азербайджан идва у нас за пускането на интерконектора с Гърция

„Искам да благодаря на президента Алиев за това, че си удържа на думата и навреме имахме директна авиолиния Баку-София. Тя повиши двойно броят на туристите и бизнес пътуванията. Надявам се с края на пандемията линията да бъде възстановена“, не пропусна да спомене Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

Азербайджанският премиер Илхам Алиев сподели, че е благодарен за гостоприемството и поканата, господин Радев: „По време на срещата на четири очи, а и в пленарното заседание видяхме какъв откровен диалог успяхме да установим. Засегнахме много теми и съм сигурен, че ще имаме изключителен успех и споразумения, постигнати по време на тази визита. Както и в миналото, нашите споразумения и съгласия са изпълнявани.“

„Днес България и Азербайджан са приятели и стратегически партньори. Имаме много по-близки отношения. Що се касае до политическите отношения, достатъчно е за споменем нашите срещи, макар и закъснели заради Ковид“, каза още Алиев.

Една от обсъжданите теми е енергийната сигурност, като ще се предприемат допълнителни мерки. „Азербайджанки газ пристига в България и сега обсъдихме допълнителни количества и обеми.“

„Поздравих Радев за утрешното събитие, което ни предстои – откриването на Интерконектора. Това е от историческо значение“, каза азербайджанския президент.

„Вярвам, че сътрудничеството ни в икономиката, инвестициите и търговията ще бъде значителна. Подканвам българските компании и дружества да работят в по-голямо сътрудничество, да се насочат и към нас. В нашата държава имаме големи инфраструктури проекти“, смята още той.

Цветелина Кирилова
1817 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар
Зло

2022.10.01 | 17:38

14
Ще зареждате Германия Чехия с руски газ
PaulaFox

2022.09.30 | 23:46

13
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Киро в пандиза

2022.09.30 | 16:14

12
Жалко е, че Фатмака свърши работата на Киро Тъпото и Асен Швестера. Значи можело ама нали трябваше да вземат рушвет от Газпром та сега ще видят Софийския отвътре.

2022.09.30 | 14:38

10
Тъй като основните медии няма да докладват това, аз ще го направя. В момента САЩ окупират част от Сирия и извършват сондажи и плячкосват петрола от тази зона. -политик от Австралия го казва
червени маймуни

2022.09.30 | 16:11

11
Ами до сега го правеха руснаците ама нали орките го правят някак си по хуманно като бомбите с които бомбардират Сирия, Либия и Ами пука ми за арабите - важно е да има газ - нали така?
ЖЕКО ПАСПОРТА

2022.09.30 | 13:43

1
Радев е пич на място! Такива политици са нужни на България!

2022.09.30 | 14:24

9
На педала жеко много му е важно да не му се прекъсне е.бането.
До 6,всъщност е 1

2022.09.30 | 14:16

8
Това е щастливият чекиджия,воюващ срещу баба гицка

2022.09.30 | 14:06

5
Отрепка си на място, урод!

2022.09.30 | 14:00

3
След изборите,първо най-важно оставката на Радев да се гласува
обичам

2022.09.30 | 14:14

7
демократичен газ от азербайджан от недиктатори като алиев, който не напада суверенна държава като армения
Иванов

2022.09.30 | 13:57

2
След като си изпуснал питомното /газ от Русия/ ще гониш дивото.

2022.09.30 | 14:11

6
другарю иванов, кво питомно, кви пет лева?

2022.09.30 | 14:06

4
Така ли те учат от Кремъл, другарю?

Добави коментар

Водещи новини