ДАНС през 2017 г: "Балкански поток" няма да донесе газ в България, но ще задуши Украйна

  • 27 септември 2022 16:05

  • 4404
  • 20
ДАНС през 2017 г: "Балкански поток" няма да донесе газ в България, но ще задуши Украйна
© Novini.bg

Президентът Румен Радев, премиерът Бойко Борисов и председателите на Народното събрание са се запознали през 2017 г. със справки на ДАНС за проекта „Балкански поток“. В тях се твърди, че целта на Русия с този проект е до 2020 г. да изолира Украйна от газовите доставки и по тази тръба няма да дойде газ за България. Това става ясно от статия на разследващия сайт bird.bg.

Впоследствие премиерът Бойко Борисов направи всичко възможно проектът да се случи до края на 2020 г., включително чрез драстични нарушения на законодателството и изпращане на армията да строи проблемните участъци.

В справките на на Държавна Агенция „Национална Сигурност“ Седмична информация рег. N° KA-6-1507/10.10.2017 г. и Седмична информация рег. N° KA-6-1931/11.12.2017 г., които се предоставят на върховните управляващи – президент, премиер и председател на НС, все още не става дума за „Балкански поток“, а за „проект за пренос на газ по съоръжение от Турски поток“.

Цената на проекта и трасето напълно отговарят на реализирания от Борисов газопровод, представен от пропагандната му машина като „диверсификация“ на газовите доставки и прекръстен на „Балкански поток“. Истинската цел, както се вижда от справката на службите е изцяло в полза на Русия, чрез „eвентуално преустановяване на преноса през Украйна“, ако проектът бъде довършен в срок.

Кадър: Bird.bg. 

Втората справка от декември 2017 г. доказва, че още тогава и Борисов и Радев са знаели, че по тази тръба България няма да получи никакъв газ. В нея се казва, че Газпром едностранно е променила параметрите за пренос на газ през българска територия и целият обем ще се транзитира през България в посока Сърбия, Гърция и Македония, като „количества за вътрешния пазар не са предвидени“.

Кадър: Bird.bg. 

Нито държавният глава, нито премиерът, нито председателят на Народното събрание тогава Цвета Караянчева са реагирали на този диктат. Напротив, всички усилия на кабинета Борисов бяха хвърлени, за да се построи тръбата в изискуемият от Кремъл срок – декември 2020 г.

Въпреки, че е запознат с констатацията на ДАНС, че газ за България няма да има, Борисов говори публично съвсем друго. На 1 юни 2020 твърди, че тръбата ще докарва газ „от различни източници – от САЩ, Русия, Азербайджан, Катар, Саудитска Арабия“.

Кадър: Bird.bg. 

„Пълен съпорт“ за руската тръба идва и от президента Радев на най-високо равнище. „Президентът на България дойде при Путин за тръбата“ Такива са заглавията в руската преса, когато Румен Радев се среща с Путин в Сочи през май 2018 г., за да обсъди възраждането на „Южен Поток“ под новата му форма. След разговорите Путин е цитиран да казва, че след няколко дни ще приеме в Москва премиера Бойко Борисов и ще продължи с него тази дискусия.

ДБ: Ще искаме комисия, която да установи вредите на Борисов от проекта "Турски поток"

За това какво се е случвало в Москва стана ясно от неотдавна изтекъл запис на Бойко Борисов, вероятно с началника на кабинета му Румяна Бъчварова. В него се чува следното: „Добре, айде… Къде заминавам… Да… Не искам да му подготвям, но… това е така… но след срещите на различни нива, може да ни натискат за нещо, но аз им отказах, но после мога да бъда сговнен. Ето това може да отмятаме шест, седем, осем докато се проведат дълбоките срещи като се разберем с Путин, че трябва да има и ще има…“

След дълбоките срещи и разбирателството с Путин, че тръба „трябва да има и ще има“, парламентът гласува 2,8 милиарда лв. финансиране и строителството започна с бързи темпове. Лично премиерът Борисов периодично инспектираше строежа и се заканваше „да покаже на Путин как се строи“.

Въпреки, че задачата беше изпълнена в срок, Борисов скромно не пожела да реже лентата на „грандиозния“, по думите му, строеж. За началото на доставките към Сърбия по „Балкански поток“ от 29.12.2020 г. пръв съобщи премиерът на Сърбия Александър Вучич.

Финансирането на тръбата стана изцяло с пари на българските данъкоплатци, а за реализацията в срок беше хвърлен огромен административен ресурс, включително за бързото му узаконяване. Тази припряност да се угоди на Кремъл се съпровожда със стотици нарушения на българското законодателство, описани в подробен доклад на Инспектората на Министерски съвет, поръчан от правителството „Петков“. Закононарушения, които българската прокуратура е отказала да разследва.

На строежа на тръбопровода беше пратена и чисто нова строителна техника, закупена с европейски средства за съвсем други цели, показа разследване на ГД БОЕЦ и БРРД. По случая работи в момента Европейската прокуратура. В „свещеното дело“ бяха включени и военно-логистични части на Българската армия, която помагаше за прехвърлянето на тръбата през река Вит, както разкри БРРД в една от първите си публикации.

Същевременно, реалната диверсификация на газовите доставки през интерконектора с Гърция, по който трябваше да дойде азерски газ, беше бавена с административни хватки и процедури от същото това правителство на ГЕРБ, което строеше ударно Южен, Турски, Балкански, а всъщност един чисто руски поток.

От Bird.bg публикуват двете справки с ясното съзнание, че става дума за класифицирана информация с гриф „Поверително“, чиято петгодишна давност изтича след няколко седмици. "Правим го заради надделяващия обществен интерес и въпреки риска да бъдем подложени на натиск да разкрием източниците си, което няма как да се случи", пишат от разследващия сайт. 

Тъжното обобщение е, че въпреки предупреждението от службите, най-високопоставените български политици Бойко Борисов и Румен Радев не са защитили българския национален интерес и са се навели пред условията на Кремъл. Към тях се е присъединила и Цвета Караянчева, която като председател на парламента също е чела справките с информацията за позорните за България условия, но не е информирала най-висшия орган на властта – българското Народно събрание, преди то да гласува 2,8 милиарда лева за строежа на „Балкански поток“.

Историята ще запомни също така, че Борисов и Радев са обслужили плановете на кървавия режим на Путин да нападне Украйна напълно информирано и съзнателно. И с нашите пари!

Теодора Павлова
4404 20

Коментари 20

Добави коментар
красив

2022.09.28 | 10:23

19
Как стигнахте до извода, че Борисов и Радев са знаели още през 2020 г.,че Русия ще нападне Украйна.Ами за това нападение не се знаеше до 24.02.2022 г.дори от американците и от НАТО.Спрете се с тези невярни информации.Може да мразите или да не харесвате тези две лица, но трябва да казвате истината.
умен

2022.09.28 | 16:17

20
Хайде стига глупости - въпроса е, че са дадени 2.8 милиарда наши пари за тръба, която не ни върши никаква работа. Нарочно - в руски интерес. Въпроса е само един - колко са получили за тази услуга?

2022.09.27 | 19:13

18
Водещите медии мълчат оглушително. :)
домус ага

2022.09.27 | 16:27

2
Гласувайте за банкянския крадец да ви шибам в заблуденото племе !!!
Доротея

2022.09.27 | 18:37

17
Допуска ага,ти си по тъп и от Киро тъпото

2022.09.27 | 16:54

3
За Киро крадеца ли да гласуваме

2022.09.27 | 17:46

9
ЛЪЖИТЕ НА.РУСКОТО МЕКЕРЕ АТАНАС ЧОБАНОВ

2022.09.27 | 18:36

16
ОБИЧАМ, ДА СМУЧА РУСКИ ХУЬОВЕ.
потрес!

2022.09.27 | 17:00

5
Потресаващо национално предателство, извършено от "натовския" генерал Румен Радев и от сикаджийския престъпник от подземния свят - Боко Тиквата, познат и като Бойко Борисов! Тези двама мерзавци трябва веднага да бъдат разследвани, съдени и осъдени за национално предателство! Тези двамата Кирякстефчовци, тези двама продажници и безродници са извършили чудовищно престъпление към българския народ! Тенекеджийката от Кърджали, герберастката "председателка" на парламента не е виновна, тя е толкова проста, че е едва ли е разбрала какво чете! Ето защо през всичките тези години "натовският" генерал и дума не е обелил за грабежа и националното предателство на века - "Турски поток"! Че как ще обели този отвратителен страхливец, който, заедно с ортака си, с когото спретнаха и "нахлуването" в президенството, и "вдигнатия юмрук", са лазили като червеи в краката на злодея и масов убиец Путин така унизително и роболепно, както и Тодор Живков не е лазил в краката на Брежнев! Тези двама национални предатели, измамници, двулични и коварни лакеи на Кремъл, веднага да си подават оставките, веднага бе, селяндурино от Славяново! Веднага бе, мутро сикаджийска! Тези двама "българи", с извинение, развързаха мръсните и кървави ръце на началника си в Кремъл да нападне Украйна! Те са виновни за трагедията на украинския народ и цял свят вече го разбра!
Изчезвай Изнасилен Трол

2022.09.27 | 18:35

15
Мразя рашистите.Като , малък ме изнасилиха във тясното дупенце. Сега, не мога да имам нормална връзка с други мъже . Само , ме чукат и след това ме разкарват. Не мога, дори да забременея от някой. Истински мразя, всички руснаци.
ха,ха,ха

2022.09.27 | 18:34

14
Едни и същи ,гадни трол-педали на соросоидна хранилка .
опа - слузест банкянски червей

2022.09.27 | 17:24

7
Много гадно, жалко и мизерно нищожество си бе, банкянски лакей, много! Да, Сикаджията от Банкя е извършил чудовищно национално предателство и ТОЙ носи вина за агресията на кремълското чудовище - началника на селяндурина от Славяново, за инвазията в Украйна! Да, ако не беше "Турски поток", построен по заповед на кремълския злодей от Сикаджията ,днес война в Украйна нямаше да има!
Няма как, да не си соросоиден трол-педал

2022.09.27 | 18:33

13
И да,не си заработваш надницата всеки ден.
9

2022.09.27 | 18:07

10
Мазно нищожество и теляк на сикаджийската мутра - доказан национален предател! Доказан с документи! Позор за всички лакеи на сикаджийския бандит, позор за всички, които ще дадат гласа си за този отвратителен национален предател, предизвикал трагедията на украинския народ, като подложи задника си на кремълския злодей! И с което направи България за срам и резил в цял свят!
ха,ха,ха

2022.09.27 | 18:31

12
Едни и същи ,гадни трол-педали на соросоидна хранилка .
А, ДАНС

2022.09.27 | 18:15

11
ЗА КОГО , РАБОТИ? 100% ЗА " ПАРТНЬОРИТЕ"- ЦРУ и МОСАД.
глупчо

2022.09.27 | 17:29

8
Украина е задушена,русия не дава газ,поне може да разчита на някои друг поток,

Добави коментар

Водещи новини