Костов: Влиянието на Путин в България е в упадък

  • 27 септември 2022 12:50

  • 2189
  • 4
Костов: Влиянието на Путин в България е в упадък
© Булфото, архив
Слушай новината Слушай новината

Влиянието на Путин в България е в упадък. Аз съм абсолютно убеден, че тази имперска агресия ще бъде наказана от ЕС и от целия Запад, които ще бъдат единни. И когато бъде наказана, повярвайте ми, никой няма да бъде ЗА Путин. Ако пусне бомба, ще има хора, които ще кажат: „Прав беше!“, но ако загуби войната, тогава вече никой няма да бъде зад него. И най-оперените в момента негови говорители. Това заяви Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") -, министър-председател на България в периода 1997-2001 г., след представянето на втората си книга "Политиката отвътре". 

Иван Костов: Новата ми книга е моето политическо завещание

Костов говори за влиянието на президента на Руската федерация в отговор на въпросите от Стефан Тафров - дипломат и политик, настоящ кандидат-депутат от "Демократична България" - "Как оценявате влиянието на режима на Путин в България? Кой е най-добрият начин да се борим с него?". "Когато много европейски политици се прегръщаха и снимаха с Путин, когато го величаеха, само екстремисти като мен, членовете на лабораторията (Лаборатория за управление на рисковете към НБУ - бел. ред.) и някои други политолози, които усещаха какъв е режимът, говореха ясно какво е. Тогава влиянието на Путин и на путинизма в България бяха изключително силни, подсилвани от поведението на европейски политици. След войната обаче това нещо се обърна. Обърнаха се европейските страни и застанаха срещу Путин. И българското обществено мнение започна да се обръща".

"Разбира се, дори Путин да използва ядрено оръжие, в България сигурно ще има няколко души, които ще кажат: „Прав беше!“. Няма да са само в България, ще ги има и в другите европейски страни, да не си посипваме главата толкова с пепел. Мисля, че влиянието на Путин в България е в упадък. Колко бързо ще се развие е под въпрос, но аз съм абсолютно убеден, че тази имперска агресия ще бъде наказана от Европейския съюз и от целия Запад, които ще бъдат единни. И когато бъде наказана, повярвайте ми, никой няма да бъде ЗА Путин. Ако пусне бомба, ще има хора, които ще кажат: „Прав беше!“, но ако загуби войната, тогава вече никой няма да бъде зад него. И най-оперените в момента негови говорители", коментира Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") -

Бившият премиер не спести и други критики към Брюксел. На въпрос има ли в България европеизация, зададен от бившия министър при ГЕРБ Румяна Бъчварова, той отвърна: "Безспорно. Тези 30 години тя се просмуква отвсякъде. И там, където ѝ дават път, и там, където я възпират. Тези елементи на европейско поведение, на европейска култура безспорно стават все по-близки на българите и хората, които искат да бъдат европейци, знаят на кого трябва да приличат. ... Европеизацията на България дори мен ме изненадва по манталитета, по поведението, най-вътрешното и най-органичното, по мирогледа на хората, на тези, които са около мен. Виждам го навсякъде".

"Но - посочи Костов - аз имам много критики към европейската политика към България. С много неща не съм съгласен. За едни ЕС беше: "Усвояваме европейските фондове и раздаваме порциите". За мен никога не е било мечта това да се случи в България. Още когато приключвахме първата една трета от преговорните глави, европейците натякваха някак си за пари и им казвах: "Не са важни толкова парите. Ако аз и моите колеги правим нещо сега, то е заради права, заради правото на ЕС, заради човешките права, заради свободата. Заради това искаме да сме в ЕС", не заради тия пари, които, както видяхме, се раздават като порции."

Той сподели и огорчението си от пренебрежението, което ЕС е показал към източноевропейски лидери в последните години преди Путин да нахлуе в Украйна. "Аз съм горд, че съм един от тези, които още 2013 г., даже още 2008 г. излязохме да протестираме. Никой не ни чу, когато говорихме за това докъде ще ни доведе този режим на Путин. Това за мен е голяма слабост на ЕС, защото това, което се получи, е гигантски грешки в европейската политика на водещите европейски държави. Гигантски грешки, които се плащат в момента със стотици милиарди евро. Това е, което се получи заради тази самонадеяност и пренебрежение към нашите гласове", заяви Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") -.

Костов: Накараха ме насила да стана лидер на СДС

"Най-важното нещо, което ЕС не прави е създаване на убеждения, даването на доказателства, на аргументи, че да живеем заедно е огромна ценност. Без тези ценности, които те защитават, няма демокрация и хората трябва да бъдат убеждавани в това", посочи бившият премиер, цитиран от "Офнюз".

Италия

Бившият премиер се възпротиви и на "лепенето на етикета "фашистка" по лидера на спечелилата току-що проведените парламентарни избори в Италия Джорджа Мелони с крайнодясната "Италиански братя". "Глас народен, глас Божи", а не "Глас Брюксел, глас Божи", отбеляза Костов и допълни, че не може да приеме твърдението за вярно. 

Кристиян Шкварек: Смазваща победа за консервативния блок на изборите в Италия вчера!

Посланието към ДБ в навечерието на изборите

Достъпът до представянето на книгата беше свободен за всеки, който пожелае да види и чуе на живо бившия премиер, но предните два реда бяха в залата запазени за гости. Много от тях бяха лидери на ДБ, включително съпредседателят Христо Иванов, бивши депутати и кандидати за народни представители, бивши министри. Попитан от Карабашлиев, в навечерието на поредните ни парламентарни избори какво послание би отправил към ръководството на тази политическата сила, Костов отвърна: "Да покажат цвета си. Да се покажат с яркостта на позицията си. Не трябва да влизат в сянката на който и да било. Трябва да имат самочувствие".

А на въпрос за българите в чужбина и има ли смисъл въобще да гласуват, той ги призова ако милеят за страната си, да гласуват, защото "тяхното гласуване беше изключително важно за излъчването на последния парламент". "Да знаят, че бяха много ценни гласовете им, затова нека отидат пак" - призова Костов.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
2189 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Еми...

2022.09.27 | 13:38

4
Съвсем е изкукал дедака, възраждане и янев ще вземат сигурно общо 10%, "влиянието" било слабо. Не само влиянието е силно, ами и ДАНС нищо не прави.
този

2022.09.27 | 13:26

3
вместо да е разследван за разпродажбата на безценица ... както и всички останалите през така наречения преход, издава книга и обяснява некви глупости хахаха

2022.09.27 | 13:24

2
Защо циганина е още жив?????????????????????????

2022.09.27 | 13:13

1
Скрий се бе мангал !!!

Добави коментар

Водещи новини