Румен Радев разговаря по телефона с египетския президент

  • 26 септември 2022 19:03

  • 727
  • 6
Румен Радев разговаря по телефона с египетския президент
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничеството между България и Арабска република Египет в енергетиката и икономиката обсъдиха в телефонен разговор президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и египетския му колега Абдел Фатах ас-Сиси. Обща бе позицията, че доверието в отношенията между двете страни е отлична основа за последващото всестранно развитие на двустранното партньорство, съобщават от президентския прессекретариат.

В условията на сегашната енергийна криза Египет има потенциал да укрепи партньорските си отношения в енергетиката както с България, така и с редица държави от нашия регион, бе подчертано по време на разговора. Египет е сред износителите на втечнен газ и на електроенергия, а президентът Сиси изрази интерес за задълбочаване на сътрудничеството с България в областта на възобновяемите енергийни източници, производството на електромобили и на батерии за тях. По време на разговора бе договорено експертна делегация от България да посети Египет за обсъждане на конкретни проекти в тези области.

Започна срещата при президента заради войната в Украйна

България високо оценява ролята на Египет като регионален фактор за укрепване на сигурността и стабилността в Близкия Изток и Северна Африка, както и в борбата с нелегалния трафик на хора и справянето с миграционните потоци към Европа, подчерта Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. Необходимостта от общи действия в борбата срещу климатичните изменения и предстоящата Конференцията на ООН за изменението на климата 2022 г., на която Египет ще бъде домакин, също бе сред акцентите на разговора на президентите Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и Абдел Фатах ас-Сиси.

Президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на поднови поканата си към президента на Египет да посети страната ни.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
727 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Златко

2022.09.27 | 01:12

5
Да гласуваме за тиквата... И всичко ще е ок.
Киролацията на К.у.р.о

2022.09.27 | 09:17

6
Не - гласувай за педалите от ПП и в комплект получаваш и БZП. Ми благодаря - пазя си здравето.

2022.09.26 | 19:15

1
Съобщил му е, че следващия фараон ще се жени без концерт на Лили Иванова.

2022.09.26 | 21:30

4
На запис ще е.

2022.09.26 | 21:29

3
Не разбирам, продаваме ток на Макетата, плащаме за потдръжка на АЕЦ, на Руснаците, да водят война. В същото време ще купуваме ток от Египет!! Хурвенска му работа, от която само на далавера мирише. Енергетиците, мълчат.

2022.09.26 | 19:41

2
На лични разноски го кани

Добави коментар

Водещи новини