Йордан Божилов: Мобилизацията в Русия ще засили войната с Украйна

  • 26 септември 2022 08:30

  • 1215
  • 10
Йордан Божилов: Мобилизацията в Русия ще засили войната с Украйна
© БНТ

Войната най-лесно би могла да бъде спряна от руска страна. Светът осъжда тази война и опитите да се направят референдуми и по този начин украински градове да се присъединят към Русия. Това заяви Йордан Божилов бивш зам.-министър на отбраната в ефира на БНТ. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13314

Всички негативни последици, които понасяме са вследствие на тази война. Мобилизацията ще засили тази война – ще има повече жертви, повече разрушена инфраструктура. Протестите в Русия основно са заради мобилизацията, защото войната влиза във всеки дом. Това е малка крачка, те не могат да променят ситуацията, каза още Божилов. 

Руската армия има липса на високоетични оръжия, минаваме във форма на война, която разчита на конвенционална армия. Зимата ще бъде фактор. Ако е студено, няма ток и отопление ще бъде натиск върху ръководството на Украйна и Европа. И на това Путин разчита, използвайки газа като оръжие, смята бившият зам.-министър на отбраната. 

Според него войната има влияние върху най-различни сфери и върху нашата страна. И добави, че трябва да се наблюдава ситуацията, като се види дали имаме ресурси, които да минимализират рисковете, които са много. 

Румен Радев: Към момента няма пряка военна заплаха за България

По думите му България трябва да инвестира в армията и въоръжението си, защото ясно се вижда, че съветското въоръжение е неефективно. 

Много е ключово за нас като общество - все още сме разединени в оценките си, залети сме от дезинформация и фалшиви новини и тук правителството трябва да направи много неща, за да сме обединени в оценките си и да бъдем обединени около това, че трябва да има прекратяване на тази война, че е необходима помощ за Украйна и натиск към Русия да спре военните си действия, заяви Божилов.

Бившият зам.-министър на отбраната отбеляза, че страната ни не е ремонтирала украинска техника, а машините, които потенциално бяха предвидени за ремонт у нас, вече се намират на територията на Украйна, дарени от съседна на нас държава. 

Липсата на парламент е много негативна в този случай, защото в българската конституция никой не може да замени парламента при такава ситуация на военни заплахи и рискове. Никой не може да замени народното събрание. Ако парламентът работи и участва в дебата, това ще е допълнителен канал за информация на българското общество, смята ген. Атанас Запрянов.

Генерал Запрянов приветства решението на служебното правителство да поръча още 8 самолета F16 и призова следващия парламент да продължи работата в тази посока.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1215 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2022.09.26 | 10:37

6
Русофобията е остро психично заболяване, което води до деградация на личноста! Русофобията неизменно се свързва с кравароробията, но не непременно с българският патриотизъм. Днес когато видяхме резултатите от изборите в Италия виждаме как лъсна истината за това, къде е фашисткият режим дали в Украйна или в Русия. Спечелилата партия в Италия се представя от самите италиански политолози, като постфашистка партия и като такава тя подкрепя не фашистка Русия, а фашистка Украина!
Бай Оня

2022.09.27 | 14:40

10
Няма нищо лошо във фашизма! Това е обществено явление породено от дълбоката криза на парламентарно-либерасткото безотговорно управление. Това е бъдещето, след разгрома демократичните еврогейски дебили.
Борис

2022.09.27 | 05:05

8
Нашите политици-пигмеи да четат историята и да спрат да лаят срещу Русия, щото ще докарат само беди за страната ни, ама дали въобще им пука за България ?!
Бай Оня

2022.09.27 | 14:35

9
Не им пука изобщо, те са послушни роби на Вашингтон и Брюксел.
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.09.26 | 10:17

5
''Справихме се със професионалната армия на русия, сега е време да разгромим и непрофесионалната'' Генерал Валерий Залужний , главнокомандващ въоражените сили на Украйна! СЛАВА УКРАИНИ!
Динко

2022.09.27 | 00:09

7
Няколко хиляди овчари от лугансйата и донецка милиция ви взеха 1/3 от държавата … тези ще ви вземат цялата !

2022.09.26 | 09:29

4
ПУКНЕТЕ ОТ БЕЗСИЛНА ЗЛОБА КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИ

2022.09.26 | 09:12

3
божкееее, абе скрийте тоя боклук. срам за армията! това недоразумение беше и зам. министър. подигравка! сега ръси мозък и по мобилизационни въпроси! говновоз!

2022.09.26 | 09:12

2
божкееее, абе скрийте тоя боклук. срам за армията! това недоразумение беше и зам. министър. подигравка! сега ръси мозък и по мобилизационни въпроси! говновоз!

2022.09.26 | 08:51

1
platenbokluk voinata se zasilva ne ot putin a ot evrogeiskite slugi na amerika koito vaorajavat usraina

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини