Николай Радулов: ДАНС трябва да провери за руски пари в партиите

  • 23 септември 2022 08:12

  • 2091
  • 17
Николай Радулов: ДАНС трябва да провери за руски пари в партиите
©

- Газът ли е най-сериозното оръжие на Путин срещу ЕС и в частност България?

- Със сигурност много силно оръжие, защото печалбите позволяват финансирането на едно изключително скъпо начинание като войната. Европа беше "дресирана" години наред с по-евтин газ от Русия. Германия дори направи хъб с очевидното намерение да препродава руския газ срещу добри комисиони. Тук трябва да отбележим „приноса“ и на бивше наше правителство, което позволи изграждането на "Балкански поток", без да имаме и един кубик газ полза. Той обаче заобиколи Украйна и така направи войната възможна. Така България косвено помогна за старта на тази война, каза Николай Радулов, бивш секретар на МВР, пред "Марица". 

- Режимът на Путин използва русофилството у нас за пропаганда

- Купеният вот ще е незначителен, машините не могат да бъдат манипулирани 

- Правителство ще има, вероятно експертно, но коалиция между ГЕРБ и „Промяната“ е невъзможна

- Г-н Радулов, идват избори, но като че ли фокусът е върху новата фаза, в която влиза войната в Украйна. Ще засегне ли тя България?

- Няма пряка опасност върху България, не виждам как тази нова фаза ще засегне живота ни. Но определено има и ще има опит за пропаганда у нас, че Путин е положителният герой във войната.

От 10 години се употребява терминът "хибридна война". Но то е същото - чиста пропаганда, описана отлично в историческата литература още през 60-те години. Това е опит да се обърне представата, че си на правилната страна, и започва преди войната, като продължава след нейния край.

За съжаление, у нас пропагандата на Путин има отлична почва по исторически и ред други причини. Знаем, че тук има много русофили, като любовта към руската култура, наука или техника се манипулира често успешно, за да бъдат прокарани идеите на Кремъл. Двете неща по принцип не трябва да бъдат бъркани. Ето, аз самият чета доста руска литература по отношение на сигурността. Но режимът на Путин използва и други методи за пропаганда. 

В България имоти имат 280 000 руснаци 

Под предлог, че трябва да се пазят жилищата им, беше направен опит за създаване на руска охранителна фирма на землячески принцип. Разбира се, не беше разрешено, защото такъв е законът.

Иначе е факт, че има цели банди, които се изхранват с грабежи на апартаментите по морето през зимата, когато повечето от тях са празни. Интересното е, че освен ценности, апашите задигаха масово външните тела на климатиците.

Не трябва да забравяме, че Русия имаше огромен щат в посолството, преди да изгоним над 70 дипломати. Мнозина скочиха, че сред тях имало шофьори и градинари. Но има и друго, тези хора идват със семействата. Реално няколкостотин души в руското посолство са имали възможност да се занимават с пропаганда и със сигурност някои от тях са се възползвали.

- Аз познавам обаче и руснаци от IT сектора, които са в Поморие, защото не искат да живеят в държавата на Путин?

-  Безспорно има и много руснаци, които не искат да живеят в държавата на Путин. По принцип руснаците винаги са се чувствали по-свободни у нас. Тук им е уютно заради близостта на езика.

Така е от 60-те години насам, не от вчера. Затова има доста смесени бракове. Но тази пета колона от руснаци у нас се използва от Кремъл за пропагандата. В името на руснаците по морето беше отворено руско училище в Бургас. Хубаво, но там бяха записани и доста българчета, които са изложени на опасност от влияние на тезите, които има Москва и за войната.

Да не забравяме и криминалния контингент, който често се крие по морето ни. Той е официално издирван от руските власти, но срещу определени услуги Кремъл си затваря очите.

-  Американските служби излязоха с информация, че Кремъл е раздал 300 милиона долара на политици в чужди държави, макар че ми се струва смешна сумата. Има ли такива пари в България?

- Сумата наистина е нереална, тъй като 300 милиона долара раздаде Скопие из структури на Европейския съюз, за да се помогне на северномакедонската позиция за влизане в съюза. Говорим за една много малка държава в сравнение с Русия. Така че Кремъл може да е раздал без проблеми и 3, че дори и 30 милиарда. 

Със сигурност две от партиите, устремили се към парламента, проповядват идеите на Путин 

Работа на ДАНС е да провери дали има финансиране на партиите от чужди служби. Направи ми обаче впечатление нещо друго. Запознах се с доклада на ДАНС и там няма нито дума за направените разкрития, че в самата агенция има група, работела за руските служби. Изведнъж темата изчезна.

Вместо това за руски резидент беше обявен един от арестуваните пенсионери, обявени от прокуратурата за руски агенти. Грубо и нескопосано! Този човек може да бъде наречен ръководител на групата, но не и резидент. Резидентът е друг. Да не говорим, че арестуваха петима пенсионери - вероятно докарващи си някой лев, като анализират медийните информации и изготвят доклади до руското посолство. Така или иначе, всяко посолство си има сериозен отдел, който се занимава с подобни анализи.

- Очаквате ли чужди служби да атакуват конкретно вота на 2 октомври?

- Не, а и няма как машините за гласуване да бъдат манипулирани. Не са свързани в някакви мрежи. 

- Някои партии обаче твърдят, че машините са „пипани“ на предишните избори?

- Няма как. Всяка от тях може да бъде проверена лесно. А и сега вече ще се проверяват разписките. Просто невъзможно.

- А ще има ли купен вот?

- Купен вот винаги ще има, но сега ще е незначителен. Аз виждам сериозни действия от страна на вътрешния министър Иван Демерджиев. Определено има воля за битка с купувачите на гласове. МВР знае отлично хората, които се занимават с това. Дали са лихвари в махалите, дали кръчмарят в малкото село, който 

дава на вересия срещу вот за определена партия, 

дали чиновници, които рекетират срещу дърва за огрев. За съжаление, тази администрация от миналите правителства не беше изметена. Но макар по-бавно, и това ще стане. 

- Бяхте депутат, сега не участвате в изборите, ще имаме ли правителство след вота на 2 октомври?

- Да, аз съм оптимист. Партиите ще се разберат за една здрава коалиция. 

- Изненадан съм - да не би и вие за предвиждате прозападна коалиция между „Промяната“ и ГЕРБ?

- Не, абсурд е коалиция между тези две партии. Коалицията ще е на друг принцип. Дали експертно правителство без партийни лидери, дали друга, но ще има.

- Може би коалиция заради очертаващата се много тежка зима не само за България?

- Зимите винаги са били тежки, защото сметките на хората скачат. Но аз не виждам нищо убийствено тежко в идващата зима. Нека не се плашат хората. 

- Започнахме с войната и с нея свършваме - очаквате ли да приключи в близките месеци?

- Не, за съжаление виждам обратното - едно затъване. Получава се „римейк“ на Виетнам, Корея или Афганистан. В момента военнопромишлените комплекси (ВПК) правят луди пари.

- Е, трябва да си признаем, и ние правим луди пари от оръжия?

- Ако ние правим милиард, американците говорят за трилиони. След лудите пари, които фармацията направи покрай ковид пандемията, сега дойде ред на  военнопромишлените комплекси. Мнозина хора потриват доволни ръце покрай войната в Украйна.

Визитка

Николай Радулов е бивш секретар на МВР по време на правителството на Иван Костов. Започва кариерата си като разузнавач още през 1981 г. и минава през цялата йерархия на службите. От 2014 г. е преподавател в НБУ. Депутат от партия "Има такъв народ" в последните два парламента, станал част от т. нар. „отцепници“. Член на последната Комисия за контрол над службите за сигурност и зам.-председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента.

Радина Лазарова
2091 17

Коментари 17

Добави коментар

2022.09.23 | 18:11

17
ДАНС да провери ГЕРБ.От три места ме агитираха техни купувачи да гласувам за тях.Даваха 50лв.Града е Варна.

2022.09.23 | 17:18

16
,.ДОНОСНИК ОТ ДС./,
КАКВА ЩЕ Е ПРЕДСТОЯЩАТА

2022.09.23 | 14:49

15
ДЕМОКРАТИЧНА РУСКА РЕВОЛЮЦИЯ? СЕПТЕМВРИЙСКА ИЛИ ОТНОВО ЩЕ Е ОКТОМВРИЙСКА?

2022.09.23 | 11:39

14
Не само руските пари, трябва да излязат на бял свят и парите за НПО-тата и водачите им в Парламента. Не трябва да има дерутати, участници и бенефициенти на НПО-та като Цнева и Хр. Иванов.
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.09.23 | 09:49

9
Ако ДАНС си свърши работата, много БГ Путлерофашисти ще трябва да идат в панделата :)
а ти

2022.09.23 | 11:05

13
Във психиатрична клиника.
що само руски

2022.09.23 | 10:48

12
трябва партиите да са независими от която и да е страна от вън

2022.09.23 | 08:44

1
А за Американски няма ли да проверява.

2022.09.23 | 10:23

11
за турски и германски също

2022.09.23 | 10:16

10
КРАВАРСКИТЕ КУУУУУРВИИИИИ УМИРАТ ОТ ЯД И СТРАХ
500 000 имота

2022.09.23 | 09:16

7
Руснаците имат 500 000 имота в България благодарение на нашите продажници. Повечето от собствениците на тези имоти са руски генерали и полковници. Това е истинска заплаха за националната ни сигурност, защото утре могат да решат, че не им се спазват правата и да обявят "референдум".
500 000

2022.09.23 | 09:24

8
руски хуя, могат да влязат във моята влажна дупка.
това са

2022.09.23 | 09:07

6
безродниците като този първи комунисти, сега първи натовци/кравари... ама все надупени на господаря и все така безродници

Добави коментар

Водещи новини