Министърът на отбраната: Модернизацията на танковете Т-72 и подготовката на екипажите се изпълняват успешно

  • 20 септември 2022 15:50

  • 1310
  • 2
Министърът на отбраната: Модернизацията на танковете Т-72 и подготовката на екипажите се изпълняват успешно
© Министерство на отбраната
Слушай новината Слушай новината

Модернизацията на танк Т – 72 е много успешна. Днес бяхме свидетели на отлични резултати, постигнати с модернизираните машини и добрата подготовка на екипажите. Това каза министърът на отбраната Димитър СтояновДимитър СтояновДимитър Стоянов е роден на 28 октомври 1968 г. в Свиленград.   През 1986 г. завършва след демонстрацията на бойните способности на модернизирания танк Т-72, организирана от Командването на Сухопътните войски на Учебен полигон „Ново село“, съобщават от Министерство на отбраната. 

Министър Стоянов  разясни, че модернизацията на военната техника е продължителен процес, който изисква подобряване на оръжейните системи, за да отговарят на съвременните изисквания при водене на бойни действия.

„Очаквам в най-скоро време да получим необходимата комуникационно-информационна апаратура, за да приключим с договора за модернизация на танк Т-72 до края на април 2023 г. и да помислим за следващ етап в модернизацията на тежката бойна техника на Сухопътните войски“, каза министърът на отбраната.  

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов обърна специално внимание върху процеса по обучение и подготовка на личния състав, който ще използва модернизираната техника.

Брифинг за запознаване с дейностите, извършени при модернизацията на танкове Т–72, както и за придобитите нови способности, изнесе заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов.

Адм. Емил Ефтимов: Всички се нуждаем от придобиване на ново въоръжение и техника

Представени бяха системите, монтирани при модернизацията на машините. Сред тях са системата за управление на бойните действия (BMS), система за ранно предупреждение при облъчване, система за повишаване на автономността, система за наблюдение и управление на танка от механик-водача. Дейностите са извършени в завод „ТЕРЕМ ХАН КРУМ“ – Търговище. Министър Стоянов зададе няколко въпроса по проекта и се поинтересува специално от подобрените защитни системи на танк Т-72.

Сред придобитите способности в резултат на модернизацията са подобрената бойна ефективност и повишената ефективност на системата за командване, както и на защитата. Обслужването и ремонтът на модернизираните машини ще се извършва от Сухопътните войски, а ремонтът на агрегати и устройства ще става в ремонтни бази в страната.

Модернизацията на техниката допринася за постигане на оперативна съвместимост с армиите на НАТО. 

Общо 44 машини ще бъдат модернизирани, от които 40 са за Сухопътните войски и 4 за Националния военен университет "Васил Левски".

На полигон „Ново село“ военнослужещи от Центъра за подготовка на специалисти в Сливен изпълниха стрелби с танковото оръдие от място и в движение на различна дистанция и с различни боеприпаси; стрелба със сдвоена картечница от място и от движение по неподвижна и движеща се цел. Демонстрирани бяха възможностите на термовизионна камера за откриване, водене на наблюдение и огън по целите нощно време и при лоша видимост, както и други подобрения. В динамичния показ задачи изпълни и самолет Су-25 от авиобазата в Безмер.

Министърът на отбраната Димитър СтояновДимитър СтояновДимитър Стоянов е роден на 28 октомври 1968 г. в Свиленград.   През 1986 г. завършва, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов поздравиха танковите екипажи от Центъра за подготовка на специалисти, участвали в показа на способности. 

На демонстрацията на бойни способности на танк Т-72 присъстваха още заместник-началникът на отбраната Димитър Илиев, командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов, началникът на Националния военен университет бригаден генерал Иван Маламов, директори на дирекции, представители на фирмите-изпълнители на проекта и други гости.

Виолета Симеонова
1310 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
очевидец

2022.09.21 | 07:15

2
Такива "умници" стават войници, че като влязат в бойната машина акъла им се взема, като видят дисплея за управление.

2022.09.21 | 07:14

1
Пеевски ги изнесе за Ирак, смешници !!!

Добави коментар

Водещи новини