Икономическият министър за КЗП: Комисията работеше като политическа бухалка, назначено е лице с криминално минало

  • 20 септември 2022 12:40

  • 1849
  • 1
Икономическият министър за КЗП: Комисията работеше като политическа бухалка, назначено е лице с криминално минало
© Булфото (архив)

Служебният министър на икономиката Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет обясни причините за смяната на целия състав на Комисия за защита на потребителите, съобщава БНТ.

По думите му КЗП е работела като политическа бухалка, има много сигнали за незаконни назначения на хора, включително и на лице с криминално минало, свързано с тежки нарушения на закона.

Освен това министерството на икономиката е открило и административни нарушения при назначаването на освободения състав.

"Като цяло председателят не отговаря на изискванията и е назначен в нарушение на закона. Дипломата, която е представил, цялото им назначаване, постановлението на МС - не е спазена процедурата, няма доклад на Министерство на икономиката, не е подписан и не е съгласуван от хората, които трябва да го съгласуват. Това е административната част. По-важната за нас част е, че един независим орган, какъвто трябва да бъде КЗП, стана политическа бухалка. През цялото време взимат политически становища, цитират се неща, пресконференции политически, а същевременно имаме страшно много сигнали по отношение на тяхната дейност. Става въпрос за незаконни назначения, за хора, които не отговарят категорично на условията за заеманите длъжности и те го знаят, затова са ги назначавали на 6 часа, на 4 часа, а не на пълен работен ден. Включително имаме сигнал, че е назначено лица с криминално минало и то за тежки нарушения в миналото си престъпления", отбеляза Стоянов.

Служебното правителство прекрати мандата на всички членове на КЗП

По-рано тази сутрин освободените членове на Комисията за защита на потребителите изпратиха позиция до медиите, в която определят действията на служебното правителство като груба намеса в независимостта на контролните органи и надхвърляне на правомощията на служебен кабинет съгласно Конституцията.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1849 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Еми...

2022.09.20 | 12:56

1
Некакси без конкретни имена и конкретни справки, това си е алабалистика.

Добави коментар

Водещи новини