Скопие няма готовност за промяна в работата на историческата комисия

  • 20 септември 2022 09:26

  • 929
  • 1
Скопие няма готовност за промяна в работата на историческата комисия
© Novini.bg/ Canva

След поредната среща в Скопие - има ли напредък по историческите въпроси?

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1237

В дневния ред на заседанието на историческата комисия бяха учебниците по история, които засягат периода на Средновековието в България и Република Северна Македония, и евентуалното общо честване на Гоце Делчев.

Северна Македония: Има руско влияние върху политиката ни

"Отново нищо не се случи. Това е интересен и важен сигнал за цялостните нагласи, но преди всичко за атмосферата, в която работи нашата комисия на поредната двайста среща. Спокойно мога да кажа, че там няма готовност за някаква промяна", каза в "Денят започва" проф. Ангел Димитров – съпредседател на Съвместната комисия по историческите въпроси.

Заседанието е проведено във време, когато опозиционната ВМРО - ДПМНЕ отново е поскала референдум, на който да се обсъди или направо отхвърли договорът с България за приятелство и добросъседство, отбеляза проф. Димитров.

Някои от македонските му колеги съвсем открито са заявили, че са подложени на заплахи, на натиск, ако променят нещо в своята позиция.

"Това не означава, че те са готови да го правят, но говорим за обществената атмосфера и това подсказва ясно какво се случва в Република Северна Македония", коментира съпредседателят на Съвместната комисия по историческите въпроси.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
929 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.09.20 | 10:12

1
А е стига ни занимавахте с тия скопци ве.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини