Министърът на културата: Трябва да благодарим на Турция, която пое огромна част от реставрацията на Желязната църква

  • 18 септември 2022 16:28

  • 1731
  • 5
Министърът на културата: Трябва да благодарим на Турция, която пое огромна част от реставрацията на Желязната църква
© Министерство на културата
Слушай новината Слушай новината

Министърът на културата проф. Велислав МинековВелислав МинековВелислав Минеков е професор в Националната художествена академия (НХА). Завършва образованието си участва днес в тържественото отбелязване на 130-ата годишнина от полагането на основния камък на българската православна църква „Свети Стефан“ на брега на Златния рог, известна още като Желязната църква, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

На събитието присъстваха вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова, Вселенският патриарх Вартоломей, както и редица официални лица от България и представители на българската общност в Истанбул. Специални гости бяха българският посланик в Анкара Ангел Чолаков, председателят на българската общност в Истанбул Васил Лиязе.

Божествената света литургия продължи около два часа. Вицепрезидентът Илияна Йотова отправи емоционално приветствие, в което подчерта, че 130-ата годишнина на храма „Свети Стефан“ е много важно събитие и определи Желязната църква в Истанбул като символ на единството и българската народност. По време на тържествената служба в свещената за българите църква на министър Минеков бе оказана честта да произнесе Символа на вярата.

Министър Минеков сподели, че трябва да благодарим на турските власти и държава, които поеха огромна част от реставрацията на българската светиня.

Желязната църква в Истанбул става на 130 години

Поднесени бяха множество дарове на църквата, включително от Вселенския патриарх Вартоломей и от г-жа Йотова, която дари икона. Министър Минеков дари икона на Св. Св. Кирил и Методий.

По-късно водената от вицепрезидента Йотова българска делегация, в състава на която е министър Минеков, откри и новата учебна година за учениците и учителите в българското неделно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Истанбул, което се помещава в Екзархийския дом в квартал „Шишли“. То е основано преди 6 години.

 

Константин Тодоров
1731 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
така, се превзема гоиското тъпо население

2022.09.18 | 18:59

5
със предатели ,както преди 5 века
PaulaFox

2022.09.18 | 18:13

4
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
.

2022.09.18 | 17:55

3
Турците хем са поробители, хем църква възстановяват, а ние само говна ядем . А тая рошавата чума и нужника е глътнала.
Министър Минетков

2022.09.18 | 17:43

2
ДРУГАРЮ МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА, защо трябва на турските власти и държава, които поеха огромна част от реставрацията на българската светиня да благодарим? ТИ НЕ СИ ЛУКОВА ГЛАВА . След като си там БЛАГОДАРИ ОТ ИМЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!
бкп в белене

2022.09.18 | 17:39

1
да и да забравим, че ни клаха 5 века, другари марионетки!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини