Илияна Йотова участва в отбелязването на 130-тата годишнина на Желязната църква "Свети Стефан" в Истанбул

  • 18 септември 2022 14:01

  • 516
  • 0
Илияна Йотова участва в отбелязването на 130-тата годишнина на Желязната църква "Свети Стефан" в Истанбул
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , участва днес в отбелязването на 130-тата годишнина от полагането на основния камък на българската православна църква на брега на Златния рог "Свети Стефан", известна още като Желязната църква.

На събитието присъства Вселенският патриарх Вартоломей, както и редица официални лица от България и представители на българската общност в Истанбул, предаде БТА.

Сред официалните гости бяха министърът на културата проф. Велислав Минеков, българският посланик в Анкара Ангел Чолаков, председателят на българската общност в Истанбул Васил Лиязе и други.

Тържествената служба, която продължи около два часа, беше отслужена от архимандрит Харалампий Ничев.

 

Вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , отправи кратко, но емоционално приветствие, в което подчерта, че 130-тата годишнина на храма "Свети Стефан" е много важно събитие и определи Желязната църква в Истанбул като символ на единството и българската народност.

Желязната църква в Истанбул става на 130 години

Поднесени бяха и множество дарове на църквата, включително от Вселенския патриарх Вартоломей и от г-жа Йотова, която дари икона.

По-късно тя ще открие новата учебна година за учениците и учителите в българското неделно училище "Свети Свети Кирил и Методий" в Истанбул, което се помещава в Екзархийския дом в квартал Шишли. Основано преди 6 години, то е единственото българско училище в Турция.

Утре вицепрезидентът ще има серия от срещи, включително с кмета на Истанбул Екрем Имамоглу.

Константин Тодоров
516 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини