Министър Пулев: Седмица преди края на кандидатстването по Плана за възстановяване вече имаме близо 800 кандидати

  • 16 септември 2022 19:01

  • 1132
  • 3
Министър Пулев: Седмица преди края на кандидатстването по Плана за възстановяване вече имаме близо 800 кандидати
© Министерство на иновациите и растежа
Слушай новината Слушай новината

„Почти 800 са подадените проекти за над 204 млн.лв. безвъзмездна помощ по първата отворена процедура по Плана за възстановяване и устойчивост – Технологична модернизация. Още седмица остава до последния ден – 21 септември. Апелирам фирмите от областите ви да кандидатстват. Интересът е огромен.“ Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър ПулевАлександър ПулевАлександър Пулев е роден на 5 февруари 1981 г. в Пловдив. Той е магистър по финанси на Оксфордския по време на среща на премиера Гълъб Донев и министри с областните управители в София днес, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

„За Плана за възстановяване много се спекулира, но както виждате той е отворен и работи. Тези безвъзмездни финансови средства ще дадат възможност на микро-, малките и средни фирми да поемат глътка въздух. Държавата работи на пълни обороти, рамо до рамо с областните управители, за което благодаря, че са толкова активни в нашата мобилна приемна и ни посрещат навсякъде. В първата седмица имахме 10 подадени проекта по процедурата „Технологична модернизация“, а вече са почти 800. Сутринта бяха 682 подадени“, каза още Пулев и подчерта, че темповете на подаване на проектите се ускоряват с всеки ден. „Амбицията ни е да стигнем с помощ до 1 200-1 300 български фирми в тези кризисни условия“, допълни той.

„Утре е нашият финален спринт в Стара Загора и Бургас, където ще се видим с представители на още шест области – Хасково, Смолян, Кърджали, Варна, Шумен и Ямбол“, обяви Пулев. До края на годината Министерството на иновациите и растежа ще раздаде 600 млн. лв. по Плана за възстановяване и учстойчивост на фирмите с одобрени проекти.

Министър Пулев: Основният ни приоритет е да дадем глътка въздух на малките и средни предприятия

„Идните седмици отваряме втори проект по Плана – Киберсигурност, на стойност 30,6 млн.лв. напълно безвъзмездна помощ, без нужда от съучастие на фирмите“, посочи той и каза, че в Брюксел вече е изпратена за одобрение и новата програма за конкурентоспособност и иновации в предприятията за 3 млрд.лв.

Големи възможности за бизнеса и научните и развойна центрове ще даде и новата „Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ за над 2 млрд.лв., която ще бъде изпратена до Брюксел до 23 септември.

„Работим денонощно в нашата главна дирекция и министерството тези пари да отидат до бизнеса възможно най-бързо“, подчерта Пулев. „Парите по тях ще са достъпни още от януари, но за да стане това, ние сега трябва да работим на пълни обороти“, каза още той.

Константин Тодоров
1132 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.09.17 | 07:40

3
Донев престъпника.
Гост

2022.09.16 | 21:56

2
На транспортА пак нищо не давате,ама накрая транспорта ще ви го даде кален
Gio

2022.09.16 | 20:26

1
Пак наши и ваши е после кор

Добави коментар

Водещи новини