Министър Стоянов: Можем да изнасяме ток срещу природен газ от Азербайджан

  • 11 септември 2022 10:17

  • 960
  • 5
Министър Стоянов: Можем да изнасяме ток срещу природен газ от Азербайджан
© БНТ
Слушай новината Слушай новината

Ток от България срещу газ с Азербайджан - такава договорка е била направена по време на посещението на министъра на икономиката и индустрията Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет в Баку. Министърът каза, че при такава схема - бартер газ срещу ток, би могло да получим количества през следващите 4-5 месеца, когато ни е най-нужно през зимата, съобщи БНТ. 

"Те произвеждат електричество само от газ, а ние сме голям производител на електроенергия, изнасяме и имаме свръхпроизводство. Съществува тази възможност, потвърдена е принципно - ако ние може да им предоставяме ток, а те вместо да произвеждат този ток, газта, която спестяват да ни я дадат на нас", обясни Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет - министър на икономиката и индустрията.

Няколко са били основните акценти по време на визитата в Баку, съобщи Стоянов и допълни, че първият е свързан с напредъка по интерконектора с южния газов коридор.

Асен Василев: Години наред се правеше грешна прогноза, време е да се инвестира в хората

"Имаме сериозна увереност, че от 1 октомври тази газова връзка ще тръгне. Азербайджанската страна потвърди, че може да се разчита на изпълнението на договора, който имаме с тях за 1 милиард куб. метра годишно в пълен обем", каза още Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет.

На второ място, в дългосрочен план предстои разширение на южния газов коридор и до 3-4 г. трябва да заработи това разширение, което означава, че може да получаваме от Азербайджан още 1 милиард куб. метра газ годишно, подчерта министърът.

"Те ни предложиха като традиционен партньор да ни запазят от разширението малка част. Това означава, че ще имаме 2 милиарда куб. метра годишно с дългосрочни договори с Азербайджан, а нашето потребление е около 3,5 милиарда годишно, което означава близо 60%. Експерти от Министерството на енергетиката ще продължат разговорите с Азербайджан, предстоят преговори за цена, количества, от кога точно и т.н. Важното е ние от сега да заявим тези количества", обясни министър Стоянов.

Трета основна тема по време на разговорите в Баку е била евентуалната възможност да получим още тази зима допълнителни количества газ.

"Преговаря се и с "Газпром", но никой не знае какво ще стане и затова се търсят възможности да се подсигури газ за българския бизнес и гражданите. Търсят се възможности от къде да дойдат още количества за зимата, но проблемът е, че всички държави търсят и Азербайджан са под голям натиск", посочи Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
960 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Бай Данчо

2022.09.11 | 13:22

3
Що за сделка е това, ток за газ? Нещо ми се губят посредниците на Кьорчо и Кокорчо, абе вие луди ли сте, техните шефове зад окиана нямали да се изнервят Ъ!?
Кирчо кражбата

2022.09.11 | 13:30

5
Време е да видим политици в затвора. А забравих., не може защото имат имунитет срещу съдебната система.
Нинова в затвора

2022.09.11 | 13:28

4
Само кражБа и това е!
еми...

2022.09.11 | 12:11

2
по-големи олигофрени от гълъбите на зеления чорап имахме само от зайчарника.

2022.09.11 | 11:16

1
Изнасяме корумпирани политици

Добави коментар

Водещи новини