Министър Пулев: Работим на пълни обороти и по Плана за възстановяване

  • 10 септември 2022 13:29

  • 829
  • 2
Министър Пулев: Работим на пълни обороти и по Плана за възстановяване
©
Слушай новината Слушай новината

„Работим на пълни обороти, за да дадем глътка въздух на най-уязвимия сегмент на българската икономика – микро-, малките и средни предприятия. Основният ни приоритет е да помогнем на бизнеса в условия на световни кризи – галопираща инфлация и криза в енергетиката, да не се загуби нито една стотинка по европейските програми.“ Това заяви в Силистра министърът на иновациите и растежа Александър ПулевАлександър ПулевАлександър Пулев е роден на 5 февруари 1981 г. в Пловдив. Той е магистър по финанси на Оксфордския.

Той бе там с екипа си на мобилна приемна в областната управа.

Целта е да се популяризира и запознае местният бизнес с кандидатстването по процедурите по Плана за възстановяване и устойчивост /ПВУ/ и структурните фондове на ЕС. Министър Пулев обяви, че от всички регистрирани фирми в Силистра и областта, 99% попадат в сегмента микро-, малки и средни предприятия и могат да кандидатстват по Плана за възстановяване и устойчивост, като 93% от тях са микро предприятия с до 9 заети лица.

„Много се спекулира с Плана за въстановяване и устойчивост, но той работи. По линия на Министерството на иновациите и растежа до края на тази година ще канализираме 735 млн. лв., като 600 млн. лв. от тях са по Плана за възстановяване“,заяви министърът.

Той призова бизнеса в Североизточна България да кандидатства до 21 септември по първата отворена процедура по ПВУ – Технологична модернизация, на обща стойност 260 млн. лв.

Пулев подчерта, че до края на годината се отварят още три програми по Плана за възстановяване и устойчивост – за киберсигурност и ИКТ решения в размер на 30.6 млн. лв., за изграждане на ВЕИ за собствено производство на енергия в размер на 200 млн. лв. и за развойни дейности и интелектуална собственост с общ бюджет от 120 млн. лв.

„По 5 млн. лв. на ден има Министерството на иновациите и растежа за проекти на микро-, малките и средни предприятия до края на годината“, заяви министърът.

По линия на структурните фондове на Европейския съюз Пулев обяви, че от следващата година Министерството на иновациите и растежа ще разполага със 7 млрд. лв. за подкрепа на микро-, малки и средни, големи, научни центрове, иновационни и високотехнологични компании.

„Две от програмите, които са на обща стойност 5 млрд. лв. са почти завършени и в процес на одобрение от Европейската комисия. Едната от тях – Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 с бюджет около 3 млрд. лв. вече е изпратена в Брюксел за одобрение. Втората – „Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ с бюджет от 2.14 млрд. лв., предстои да бъде изпратена за одобрение до 23 септември“, добави министърът.

Велина Попова, началник на отдел „Програмиране“ в Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ посочи, че основните приоритети на Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ са два – „Иновации и растеж“ и „Кръгова икономика“. Предвидени са средства за разработване и внедряване на иновации във фирмите, увеличаване на експортния потенциал, създаване на нови или развитие на съществуващи компании с фокус върху високотехнологичните сектори на промишлеността, защита на патенти, индустриална собственост и др.

На мобилната приемна на министъра и екипа му присъстваха началникът на кабинета на министъра Красимир Якимов, началникът на отдел „Програмиране“ в Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ Велина Попова, областният управител на Силистра Николай Неделчев, заместник-областният управител на Силистра Димитър Тодоров, както и областният управител на Добрич Здравко Здравков.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
829 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Пулев

2022.09.11 | 05:26

2
Ти си нищо друго освен един опулен педераст, който се шиба в гъза за рубли. Ходи се снимай на “стената на плача” с плана за възстатовяване. Такъв план няма и на комунисти ЕС и едно евро не дава. Боклук си както и този който те е назначил.
ГОЧО БУЛГУРА

2022.09.10 | 15:03

1
ТОЧНО. ВИЕ. ЛИ. ГОСПОДИН НАЦИОНАЛНИ. ПРЕДАТЕЛЮ. ЩЕ. НИ. ПЛАШИТЕ. С. РЕЖИМ. НА. ТОКА. И. СТУДЕНА. ЗИМА. ТАЯ. ТОДОРЖИВКОВА ТАРИКАТЛЪШКА. ПОЛИТИКА ВЕЧЕ. НЕ. ВЪРВИ, НО. НИТО ТИ НИТО. НАЧАЛНИЧКАТА. ТИ. ЗАД. ТЕБ ТВОЯТА. ДРУЖКА МИТРОФАНОВА, ДЕТО. ТИ.НАПИСА. И. ИМЕНАТА НА СЛУЖЕБНИТЕ. СЛУГИ. С. МАЛКИ. ИЗКЛЮЧЕНИЯ, ЩЕ УСПЕЕТЕ. ДА. ВКАРАТЕ БЪЛГАРИЯ. В. НОВО. РОБСТВО.

Добави коментар

Водещи новини