Министър Шишков: Държавата ще отпусне средства за възстановяване на селата в Карловско след наводненията

  • 07 септември 2022 08:11

  • 587
  • 1
Министър Шишков: Държавата ще отпусне средства за възстановяване на селата в Карловско след наводненията
© БНТ

Абсолютно висчки институции помагат на бедстващите села в Карловско. От Министерство на регионалното развитие се включиха "Автомагистрали" и служители на тол ситемата. В първите часове на бедствието се включиха и пътните фирми, които помогнаха с почистването на пътищата. Това каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван ШишковИван ШишковИван Шишков е роден на 14 септември 1963 г. в София. Завършва образователна степен магистър по в предаването "Денят започва" по БНТ. 

По думите му все още не може да се направи сметка на щетите. 

Важното е, че няма жертви. Когато отидох на място в петък имаше хеликоптери, които евакуират хората. Максимално бързо трябва да бъдат разчиствени щетите - земна маса и дървен материал. След това ще започне много важне момент за инфраструктурата на селата. Има паднали мостове, улиците са в тежко състояние, няма вода. Ще има щети въртху водопреносната мрежа и много внимателно и постепенно трябва да бъде пускана водата, уточни Шишков. 

Служебният регионален министър отбеляза, че днес в 13 часа кметът на Карлово и областният управител на Пловдив ще участват е заседание на Министерски съвет.

Продължава разчистването на щетите в Карловско, но ситуацията остава критична

Ще бъде обсъдено как ще се отпускат помощите за постардалите. Държавата ще помогне, както  със средства, така и с капацитет - интелектуален потенциал. Трябва да се направи оценка на щетите, да се направи проект за възсрановяване. Важно е да се направи анализ за пропуските. Най-важното е да не да се институциите да не си прехвърлят вината, а да се помогмне на хората. Необходимо е да се направи този анализ, за да не се повтаря това бедствие, каза още той. 

Според него основната причина за бедствието в Карловско е лошото време и излялия се дъжд. И добави, че на практика пострадалите села ще се изграждат наново. 

Той коментира и строежа на интерконектора с Гърция. 

След проверката на интерконектра с Гърция останах изключително доволен. Пуснах заповед за разделяне на етапите. Има пълна мобилизация за довършване на обекта. До днес поеха ангажимента да довършат основните неща. Асфалтирането на пътя и довършване на противопожарната защита да е готова до края на седмицата. До края на другата седмица да имат Акт15. Имат още да представят докумети за Акт 16. Надявам се до другарта седмица да имаме пълна готовност с документация и първата част на проекта, за да можем да осигурим газ на страната. Газовата връзка зависи от строителя. Всички министри, които бяха замесени в пускането на газовата връзка работиха интензивно, допълни Шишков. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
587 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.09.07 | 16:20

1
Изтривайте простотиите на Паула!На фона на тази трагедия тази никаквица пише ли пише нелепици.

Добави коментар

Водещи новини