Министър Минеков: Културно-историческото ни наследство не струва и стотинка, изправено пред олигарсите

  • 04 септември 2022 12:00

  • 1384
  • 12
Министър Минеков: Културно-историческото ни наследство не струва и стотинка, изправено пред олигарсите
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Държавата капитулира пред собствениците. Нашето културно-историческо наследство не струва и стотинка, когато насреща ви застанат олигарси и техните кметове. Това коментира служебният министър на културата проф. Велислав Минеков в предаването "Неделя 150" по БНР.

По думите му още миналата година кметът на Пловдив е дал разрешение за т.нар. безопасност и здраве поръчка, която означава, че той разрешава срутването на сградата.

Минеков изрази предположение, че след като в предишен период сградата от Тютюневите складове в Пловдив "не е била докосната", е трябвало да се случи така, че точно в периода, когато той е служебен министър, тя да бъде съборена.

Явно, че целта е била не само това да се случи, но това да бъде и един жест, насочен към служебното правителство. Бях предупреден, че собствениците разполагат с 11 медийни сайта, които обработват мнението в Пловдив, а отчасти и в София, което беше нещо и като закана, каза още Минков

Проф. Минеков цитира разследване на "Биволъ", според което съборената сграда е собственост на "едни известни производители на ракия, които са били твърде близко до партия ГЕРБ". И добави, че воюва с действащия Закон за културно наследство от 2009 г.

Според него ако някои от досега направените предложения за промени в закона са влезли в Народното събрание, "това нямаше да се случи".

Минеков от Пловдив: Не е ясно какви ще са предписанията за собствениците на тютюневите складове

"На този закон основният му сакатлък е по отношение на недвижимото културно наследство. Побеждава "добрият капитал", побеждава новата ни буржоазия. Те побеждават, защото правят така, че в Народното събрание да няма решения, които са насочени срещу тях. На това се дължи този куц закон. На това се дължи огромната, странна колекция на Васил Божков. Всичките тези палежи, които не бяха само в Пловдив. Зад тези палежи стоят бизнес интереси. Никой не гледа сериозно от политиците към Министерството на културата и към този закон. Това е бедата. Поради този закон съществуват безобразия, които са неизмерими. Едно от тях е иманярството. България по данни на Европол всяка година изнася между 60 000 и 90 000 обекта, наречени културна ценност. Имаме и велики колекционери, които използват този закон по най-неправилния начин", каза още Велислав МинековВелислав МинековВелислав Минеков е професор в Националната художествена академия (НХА). Завършва образованието си.

Министърът на културата посочи, че през последните месеци е бил "изключително тих, обладан от надежди и доверчив", но със сформирането на новия парламент няма да бъде такъв - ще бъде "изключително неприятен и агресивен", защото "явно не става с добрина". 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1384 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар

2022.09.04 | 17:06

12
Мръсен червен помияр

2022.09.04 | 16:59

11
Тоя е голям дръвник

2022.09.04 | 16:58

10
Дори да е прав, е много противен този комуняга!

2022.09.04 | 13:56

5
Хората не знаят кой е Шекспир, нито къде се помещава "Пиета". Не знаят какво е Ренесанс, нито темата в творчеството на Гойя. Не са чували за Стендал или Бокачо. Не знаят кой е Антониони, Аристофан , Гауди... И пр., и пр., и пр.... Той се завайкал за камънаците.

2022.09.04 | 16:56

9
Хахахха! Точно така!
И ти

2022.09.04 | 16:26

8
И ти не струваш и стотинка, професоре Минеков, защото падна толкова ниско и се продаде на най-омразното и най-презирано "служебно", защото си намести перушината в Проскубания Гълъбарник на ЗаКаПеЧе -то Гълъб - лакей на кремълското чудовище, национален предател и марионетка на селския хитрец от Славяново - коварния, двуличен и подъл пРезидент! А, нещо да кажеш за катастрофално падналия рейтинг на Раден? А нещо да кажеш за отвратителната чистка ,която ЗаКаПеЧе-то започна още с първия ден от позорното си премиерстване?! А, да ни обадиш защо бяха уволнени всички ръководни кадри, назначени от предишното правителство и защо така ударно се връщат сарайски и герберастки престъпници на тяхното място?! Добре, министърът на културата в правителството на Кирил Петков беше неудачен избор! А защо мълчиш като задник за чудовищните 12 - годишни грабежи на "културните министри" на сикаджийската мутра, защо млъкна за грабежите на Феса Веждито от "Ларгото", и не само от него?! Защо млъкна за "Ало, Банов съм", за незаконното пребиваване на герберастката пасмина в НДК?! Нали доста шум вдигна, ама забрави?! Защо бе, професоре, дето нещо го играеш "почтен", "честен", че и "загрижен" за културата?!
Слава на РУСИЯ!!!

2022.09.04 | 15:25

7
Смешна работа, 32 години законите се пишат в ползу на тия, дето си плащат и ся изведнъж - ама така било, из-не-на-да.
Мунчо

2022.09.04 | 14:42

6
Не мога да те дишам,k@put!

2022.09.04 | 13:53

4
Мухльо

2022.09.04 | 13:43

3
Като са били толкоз ценни тези дувари, защо сте ги оставили в това грозно и зарязано състояние! Сетила се Мара да се побара. Освен това тютюнът вреди на здравето! Такъв паметник на белодробните заболявания нито е нужен, нито е културен!

2022.09.04 | 13:25

2
Пресранете да се грижите за камънаци и покойници и се погрижете за живите хора! Културата не е само руини и кости!

Добави коментар

Водещи новини