Росен Плевнелиев заминава за Германия

  • 02 юли 2012 07:54

  • 1207
  • 4
Росен Плевнелиев заминава за Германия
©

Президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното е на двудневно официално посещение в Германия, в рамките на което ще се срещне с президента на федералната република Йоахим Гаук, с председателя на Бундестага проф. д-р Норберт Ламерт и с кмета на Берлин Клаус Воверайт.

Официалната част от визита ще е във вторник, а в началото й държавният глава ще се запознае с възможностите на технологичния център "Адлерсхоф" в Берлин.

По-късно през деня в централата на Асоциацията на германските индустриално-търговски камари, Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното ще открие двустранен бизнес-форум.

Посещението на българския държавен глава е по покана на Йоахим Гаук и има за цел увеличаването на динамиката в търговско-икономическото партньорство между България и Германия.

В състава на делегацията, водена от Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, са председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Над двадесет представители на български компании също ще придружават президента.

Технологичният парк "Адлерсхоф" в Берлин, който президентът Плевнелиев ще разгледа, е един от най-успешните центрове за развитие на високите технологии и научните изследвания в Германия. Основан е през 1991 г. и за близо 20 години съществуване се е разпрострял на площ от над 4 кв. км., приютявайки над 400 компании, научни институти, лаборатории, включително и шест от институтите на университета "Хумболт". Компютрърни науки, математика, физика и химия са основните научни дисциплини, които се развиват в "Адлерсхоф", а развойните дейности и изследвания, които са водещи за центъра, освен в IT - сектора, са в сфери като оптико- и микроелектрониката, битехнологиите и екологията.

"Адлерсхоф" е място и за медиите. Там има на десет телевизионни студиа, в които се снимат някои от най-известните германски продукции. Филми за големия екран пък се снимат там от 1920 г., а още през 50-те и 60-те години на минали век в Германия се появява изразът „Ако гледаш телевизия, значи гледаш "Адлерсхоф".

Днес там работят близо 15 000 души и 8000 студенти. До момента "Адлерсхоф" е привлякъл близо 2 млрд. евро инвестиции. Както е известно изграждането на подобен парк в София е една задачите, с които президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното се ангажира пряко. Проектът "София Тех Парк", както стана известен той, е не по-малко важен за бъдещето на България от магистрала "Тракия", заяви неотдавна държавният глава.

Последвайте канала на

Novini.bg
1207 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
HOLOKOSTA

2012.07.04 | 16:24

4
DANO DA NE SE VARNAT..

2012.07.04 | 16:24

3
И аз това исках да напиша :) И с тях и без тя нищо няма да се промени. Но по добре да не чувам всекидневните му дрънканици на тоя смешен "президент"!
СТЪРШЕЛ

2012.07.04 | 16:24

2
Тоя безгръбначен президент е путьо !!!
T.NIKOLOV

2012.07.04 | 00:08

1
OSNOVAN - 1991 G. I ZA BLIZO 20 G......... FILMI ZA GOLEMIA EKRAN SE SNIMAT OT 1920 G. INTERESNO LETOBROENE NA JURNALISTA.

Добави коментар

Водещи новини