Велислав Минеков: Събарянето на тютюневия склад в Пловдив е желание за удар върху служебния кабинет

  • 01 септември 2022 18:50

  • 1959
  • 4
Велислав Минеков: Събарянето на тютюневия склад в Пловдив е желание за удар върху служебния кабинет
© Getty (архив)

"Това е не само беда за архитектурата и историята на Пловдив, но и желание за удар върху служебното правителство. Така служебният министър на културата проф. Велислав МинековВелислав МинековВелислав Минеков е професор в Националната художествена академия (НХА). Завършва образованието си коментира пред журналисти в Пловдив започнало днес събаряне на един от тютюневите складове на ул. "Г. М. Димитров" в града.

„Това е част от националната история, не трябва да го допускаме", допълни Минеков, цитиран от БТА.

Според служебния министър действията по събарянето са започнали, защото в момента текат процедури по даване на статут на паметник на културата на сгради от т.нар. Тютюнев град.

С министър Минеков на място пристигна шефът на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) Петър Петров.

Минеков на спешна инспекция в Пловдив след сигнал за събаряне на тютюнев склад

Той съобщи, че процедурата е започнала миналия октомври. "За 12 сгради на тази територия, повечето тютюневи складове, имаме заключителна оценка и те ще бъдат разгледани на специализиран експертен съвет в Министерството на културата за даване на статут", обясни Петров. По думите му преди две седмици са информирали кмета на Пловдив, който трябва да уведоми собствениците на сградите.

"Днес на съвета в МК е даден статут на сгради на ул. "Христо Ботев" 51 и 53. През 2017 година е имало готови фишове, които е трябвало да се разгледат, но това не е направено и процедурата е била спряна", каза още Петров.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1959 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.09.04 | 13:38

4
Кой го е еня за служебния кабинет! Днес го има утре го няма. Много насериозно се взехте!
Така ли?!

2022.09.01 | 19:40

1
Че то Гълъбарника на ЗаКаПеЧе-то е "ударен" още при проектирането си от коварния селски хитрец от Славяново, кремълски лакей и национален предател бе, професоре Минеков!

Добави коментар

Водещи новини