С по-задълбочено сътрудничество с "Европол" ще борим нелегалната миграция

  • 31 август 2022 17:50

  • 960
  • 2
© Novini.bg

Служебният министър на вътрешните работи Иван ДемерджиевИван ДемерджиевИван Демерджиев е адвокат с над 20 години опит.   Роден е през 1975 г. в Пловдив. През 2001 г. проведе среща с директора на "Европол" Катрин Де Бол. 

По думите на силовия министър, сътрудничеството ни с европейската агенция ще се задълбочава, а това ще помогне България да се пребори със засиления мигрантски натиск. Демерджиев посочи, че разговорите са били взаимно полезни, полезни и приятелски. Двамата са обсъдили и киберпрестъпността, контрабандата на наркотични вещества, както и икономическите престъпления.

Ситуацията с нелегалните мигранти е много трагична, армията може да се върне на границата

"Акцент беше поставен на възможното сътрудничество между България и "Европол" в борбата с незаконния трафик на хора и каналджийството. Запознах Де Бол с предприетите действия от наша страна. Тече интензивна полицейска операция за всички лица, за които имаме данни да са замесени в незаконни мигрантски дейности. Това са основно лица, които са граждани на чужди държави. Взаимодействието между България и "Европол" е изключително важно, за да се справим с проблема. Предприехме действия по технческата обезпеченост на границата, изпратихме допълнителни сили на Министерство на отбраната и МВР. Използваме всички дронове в две насоки: подпомагаме дейността на служителите ни по следене на незаконно проникналите мигранти и каналджиите, които се опитват да ги превозват. Ползването на тези средства има и дисциплиниращ ефект по отношение на нашите служители", добави вътрешният министър. 

Той увери, че се проверяват и служители на МВР, които са замесени в дейност, свързана с т.нар. каналджийство. Демерджиев обеща наказания за виновните. "Важно за мен е, че набелязахме възможности за подобряване на традиционно изключително доброто ни сътрудничество конкретно в контекста на справянето с мигрантския натиск и свързаните с него престъпления. Де Бол предложи ценни мерки, за да се ползваме от целия потенциал на "Европол" като налична информация и споделяне на опит, вклщчително с взаимни оперативни екипи, които заедно да работят на границата. Тези мерки, които набелязахме днес, ще бъдат обсъдени утре на професионално ниво", коментира още Демерджиев. 

Зам.-главният секретар на МВР: За денонощие хващаме около 1000 бежанци у нас

Той благодари на Де Бол за помощта с разследването, свързано с убийството на двамата бургаски полицаи, чийто автомобил бе пометен от автобус, превозващ нелегални мигранти. 

"България винаги е била доверен и надежден партньор в "Европол". Имали сме отлично сътрудничество със страната както на стратегическо, така и на оперативно равнище", каза от своя страна директорът на "Европол" Катрин Де Бол. 

„Ние сме на официално посещение, което е част от обиколката на ръководния екип на Европол в европейските столици. Целта е да разберем от държавите членки каква е тяхната оценка на сътрудничеството им с Европол. И също така по-добре да се борим с организираната престъпност и тероризма в Европа”, каза още тя.

Изпълнителният директор на Европол Катрин де Бол пристига на посещение в България

Де Бол отчете, че през последните пет години се наблюдава трикратно увеличаване на обмена на информация между българските служби и Европол. „Нашето сътрудничество доведе до много успехи в борбата с каналджийството на мигранти, трафика на хора, контрабандата и производството на незаконни цигари, подправяне на валута, контрабанда на други стоки”, допълни тя.

Директорът на "Европол" посочи, че през 2021 г. е подобрено сътрудничеството чрез предоставяне на аналитична подкрепа от страна на агенцията, в резултат на което българските власти са успели да проведат „изключително успешни” операции срещу организирани групи, замесени в печатане на висококачествена фалшива валута - евро. Де Бол спомена незаконната миграция и каналджийството на мигранти. „Знаем за трагичните събития в Бургас, където двама полицаи загубиха живота си. Тази трагедия показа още веднъж на какъв риск са изложени ежедневно полицаите. Показва и как престъпните мрежи работят динамично и бързо се адаптират към новите условия”, е нейното мнение.

Александър Русев: Нелегалната миграция създава рискове и заплахи за националната сигурност

По думите ѝ ситуацията в Европейския съюз се е променила драматично, ето защо е имало необходимост от засилване ролята на Европол и необходимост от укрепване на съвместната дейност на държавите членки.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
960 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Пехотинец

2022.08.31 | 19:33

1
Нищо няма да направите. Трябва жива сила да охранява границата от Армията. Без такива гранични полицаи.И които наруши границата,разстрел.Точка.

2022.08.31 | 19:36

2
МЕСТАТА ЗА ВЛИЗАНЕ В ДРУГА ДЪРЖАВА СА КПП

Добави коментар

Водещи новини