Георги Проданов, политолог: Идеята на Слави за референдум са предсмъртните конвулсии на ИТН

  • 30 август 2022 17:55

  • 1049
  • 2
Георги Проданов, политолог: Идеята на Слави за референдум са предсмъртните конвулсии на ИТН
© Nova News
Слушай новината Слушай новината

Предложението на Слави Трифонов за референдум за президентска република са предсмъртните конвулсии на партията му. Това коментира в интервю за предаването “Денят на живо” политологът Георги Проданов.

“Видимо е, че на терена има хора, които преди това гласуваха по симпатия към президента - за ПП или БСП, които в момента са отръпнати и имат някакво доверие на президента. Целта на Трифонов бе да е интересен за тези хора и да им предложи нещо, което би било припознато от тях като връзка с президента. Не мисля, че такава промяна би променила начина, по който се води политиката в България. Това не би повишило качеството на политическата система”, категоричен той.

Слави зове за президентска република, ще свиква референдум

Според Проданов, ходът на Трифонов е чисто предизборен.

Политологът смята, че в последните години в България се е наложила практика на постоянна предизборна кампания. А причината не е само в честото провеждане на избори. “Заради начина, по който се управляваше е. Това е кампаниен тип поведение, което започна да се приема за нормално. Действията на служебния кабинет също са в тази посока. Очаквам повече фойерверки за избирателите и по-малко конкретика в самата кампания”, прогнозира той.

Проданов не изключи възможността в кампанията да се ползват и нелоялни действия като вадене на кирливи ризи. “При очакваната ниска избирателна активност и липса на политически дебат изкушението да се прибегне към подобни пиар тактики е голямо и никой не е застрахован”, смята той.

Христо Панчугов (политолог): Идеята на Слави Трифонов за референдума е невъзможна

Той посочи и един от проблемите на политиката в България. “Партиите рядко общуват с избирателите, избирателите отдавна не търсят сметка на партиите. Има хора, които работят политици. А това е много по-различно от участието в политиката поради натрупани експертни качества или някакви висши цели. Хората, които потенциално би следвало да се занимават с политика, онези, които имат ценности и интерес, извън бизнес или лични амбиции, не искат да се занимават с политика или поне не искат да се докосват до тази сфера”, смята политологът.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1049 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.08.30 | 19:04

2
...на водача на итн
Напълно вярно!

2022.08.30 | 18:42

1
"младия " , "умния " и "красив " Слави се опитва да изтъргува България на Радев и Кремъл!!!

Добави коментар

Водещи новини