Радев се срещна с турския посланик

  • 30 август 2022 15:27

  • 666
  • 0
Радев се срещна с турския посланик
© Пресцентър Президентство
Слушай новината Слушай новината

Ограничаване на последствията от енергийната и икономическата криза чрез засилване на двустранното партньорство между България и Турция обсъдиха президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и посланик Айлин Секизкьок. Двамата проведоха среща днес на „Дондуков“ 2, на която бяха разгледани възможностите за активизиране на сътрудничеството в икономиката, енергетиката и сигурността и подобряване на свързаността, съобщиха от президентския прессекретариат. 

Държавният глава открои значимостта на Турция като важен партньор за страната ни в областта на енергетиката, както и интересът на България за последващо разширяване на диалога в тази област. България е износител на електроенергия за югоизточната ни съседка, а на територията на Турция се изграждат нови терминали за втечнен газ, които могат да осигурят в бъдеще алтернативни доставки на енергийни ресурси за региона, беше отбелязано на срещата. Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на оцени високо усилията на Република Турция за деескалация на конфликта в Украйна, както и за минимизиране на вторичните негативни последици от войната за нашия регион.

Обща бе позицията, че увеличаването на пропускливостта на граничните пунктове по общата граница е от значение не само за бизнеса и гражданите на двете държави, а и за ЕС. Българските институции напълно осъзнават значимостта на този въпрос и предприемат действия за неговото решаване, подчерта на срещата президентът.

Съвместното противодействие на трансграничната престъпност и нелегалния трафик на хора, също беше обсъдено по време на разговора. Отчетено бе увеличаване на миграционния натиск към Европа, както и необходимостта от по-добра координация, споделяне на опит и информация между институциите от двете държави, така че да се пресекат нелегалните канали на организирана престъпност и трафик на хора.

Румен Радев разговаря с азерския си колега Илхам Алиев

Последвайте канала на

Константин Тодоров
666 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини