Представиха първата за България процедура от Плана за възстановяване и устойчивост

  • 30 август 2022 11:31

  • 1218
  • 4
©
Слушай новината Слушай новината

"През идната седмица ще изпратим първото искане за изпращане на средства по Плана за възстановяване. Имаше един отворен казус, който ние по най-бързия начин се опитваме да решим. Когато този проект бъде изпълнен, в началото на октомври, се надяваме този индикатор да бъде покрит и съответно през есента да получим "зелена светлина" за първото плащане. Това е много важно плащане за бюджета".

Това обяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена, пред журналисти.

Вицепремиерът Пеканов: Европейските икономики са изправени пред трудни решения

Той добави, че за тях е важно да осигурят и всички бъдещи плащания. По думите му Планът за възстановяване изисква огромно координационно усилие. Всички държави членки се учат как да го изпълняват. Той заяви, че народните представители трябва да разберат своята отговорност - тя няма да бъде само да правят политика, а ще трябва да вземат решения в много спешен порядък - реформи, които страната е поела ангажимента да направи.

"Ние ще получаваме средства, ако сме си свършили работата. Ако нещо не е изпълнено както трябва и по правилния начин, да, съществува риск да не получим пари. Политическите сътресения забавят всички тези важни реформи. Последните месеци политическата класа ги прекара в спорове помежду си, а имаме много работа. Служебният кабинет, който има хоризонт два-три месеца, няма възможност да променя тези планове, те трябва да се случват по начина, по който сме поели вече ангажимента", смята Пеканов.

Това, на което присъствате в момента, е Онлайн информационен ден за възможностите за българския бизнес по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), организиран Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП), обясни още служебния министър на иновациите и растежа Александър ПулевАлександър ПулевАлександър Пулев е роден на 5 февруари 1981 г. в Пловдив. Той е магистър по финанси на Оксфордския.

"Представяме пред бизнеса първата за България процедура от Плана за възстановяване и устойчивост – „Технологична модернизация“. Тя е с бюджет 260 млн. лв., като спрямо големината микро, малките и средни предприятия в страната могат да получат между 180 000 лв. и 700 000 лв. за ново оборудване и софтуер", каза той.

"Тези средства, които ще дойдат ще направят българската икономика по-силна. Европа се намира в тежка ситуация, но тя ни дава и възможност да направим модернизация. Малките и средните предприятия са важните звена в икономиката, добави още Пеканов.

От своя страна министърът на иновациите сподели, че ще подпомогнат малки и средни предприятия.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1218 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ЛЕЛЕ!

2022.11.04 | 06:08

4
Какво крадене ще падне! Селяните крадат чрез мафията от Еврофондовете, сега е ред на “интелектуалците” да изклецат добре западняците чрез “Плана за възстановяване”. Боже, колко са наивни и прости в Западна Европа!

2022.08.30 | 13:59

3
Ковид отдавна свърши, икономиката заработи но те още план правят и тепърва започват да го прилагат.
Eлeктpа

2022.08.30 | 13:20

2
Първа точка, да изринем от власта, далавераджиите като Краднелия, Гнома и Киретата...
Обективен

2022.08.30 | 13:19

1
НЕКАДЪРЕН,ПО-НЕКАДЪРЕН,ПЕКАНОВ.ТОВА СА СИНЧЕТАТА И ВНУЧЕТАТА НА ЧЕРВЕНИТЕ ОРКИ И УРОДИ.

Добави коментар

Водещи новини