Радев: От изключителна важност е терминалът в Александруполис да бъде завършен в срок

  • 29 август 2022 11:30

  • 1103
  • 13
© Novini.bg

Това е втората среща в рамките на година, което е достатъчно красноречив факт за важността на изграждащия се терминал за втечнен газ в Александруполис. България е акционер с 20% в терминала и има резервиран капацитет за следващите 10 години. Този проект е от решаващо значение не само за стратегическо партньорство, но и за икономическата стабилност на Балканите, Централна и Източна Европа чрез постигане на реална диверсификация, сигурност на доставките и засилена конкуренция. Това каза президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с представители на ръководството на компаниите „Gastrade” и „Copelouzos Group“ по повод възможностите за увеличаване на количествата природен газ за България, които страната ни ще получава през Гърция чрез терминала в град Александруполис, предаде репортер на Novini.bg.

Това изисква да бъдем свързани и с другата газова връзка, която очакваме да работи от 1 октомври, заяви държавният глава.

 

На фона на задълбочаващата се криза с доставките на газ за нас е от изключителна важност терминалът да заработи в срок, както и да разгледаме още веднъж възможностите зя внос на втечнен газ от Гърция в краткосрочен и дългосрочен план, както и възможностите за включване на България в порт Александруполис. Нашите две страни наистина могат да обединят усилията си за повече стабилност и възможности в региона, посочи Радев.

Убеден съм, че стратегическото партньорство между България и Гърция дава принадена стойност не само за нашите две страни, но и за всички страни в региона. Всяка страна дава това, което има като даденост и като условия в сферата на енергетиката, така че да бъдем взаимно полезни, да бъдем полезни и за цяла Източна Европа. Българското правителство прави всичко възможно да сътрудничи на строителя на IGB, за да завършим интерконектора навреме в съответствие с гръцкото, българското и европейското законодателство. Българското правителство е поело ясен ангажимент към нашето общество да гарантира доставките на природен газ за целия отоплителен сезон на възможно най-добри цени. Тъй като ситуацията на европейската газова карта е много динамична и всеки ден е изключително ценен, нашето правителство ще направи всичко възможно да започне прозрачни търгови процедури за доставка на газ в средносрочен и дългосрочен период при възможно най-добри условия. Ще оставим на следващото редовно правителство да завърши тази процедура и да направи своя избор, каза още Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

Радев със среща за газа

Изградили сме това партньорство с увереност, че то е полезно за двете държави. Това партньорство е дългосрочно. Въпреки множеството участници на пазара, смятаме че България е с приоритет предвид дългосрочното партньорство. Членството на България в този проект е от изключително значение, отбелязаха от гръцка страна.

 

От началото на годината сме свидетели на повишено търсене на капацитет. От двете ни държави зависи да можем да включим възможно най-много партньори. Вървим по план и ще успеем да завършим проекта навреме, добавиха те.

В разговора участваха министър-председателят на служебното правителство Гълъб Донев, министърът на енергетиката Росен Христов, представители на ръководствата на „Булгаргаз“ и на „Булгартрансгаз“.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1103 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар
Смях

2022.08.29 | 13:18

12
Абе доде умувате, вземете да купите още 15-20 самолета, 1-2 подводници, тротинртки за гранична полиция. Стига с тая газ! Утре тръшкат Путин и всичко става без пари - като при комунизъмът.
Смях през рашистки сълзи

2022.08.29 | 13:27

13
Защо руските мекерета сте толкова неграмотни?

2022.08.29 | 12:37

10
Защо правителството се занимава с това? Някакъв нищожен завод за стъкло нямал газ за 50 милиона и държавата строи газороводи и терминали за 17 милиарда евро. Абсурд.

2022.08.29 | 12:38

11
Щото искат да лапкат
Еми...

2022.08.29 | 11:57

5
Лъже говнярят усмърдян, правителството прави всичко възможно да няма газ за зимата, та който дойде да трябва да се моли на руснята. Национален предател и бандит.

2022.08.29 | 12:35

9
много ясно, кирчо и кокорчо отбиха гъзпром от хранилката и недоубитото газово лоби ги свали.
niko

2022.08.29 | 12:13

6
tocno taka lainoto radev da se moli na garcia za gaz kato drugoto negovo laino kirco spria dogovorat sas gaz prom.

2022.08.29 | 12:34

8
що ме можете на кирилица, платени руски кypвенца?
паула фокс

2022.08.29 | 12:27

7
Jonny Z - Shake Your Culo (Shake, Shake)
Улавия от Новини.бг,

2022.08.29 | 11:39

1
Надежда Дойчева от недвижимите имоти те навря в пичка ти майчина, а тиквен гъ.золизец, пу.тко седесарска.
паула фокс

2022.08.29 | 11:46

4
nadejda doicheva - АМА ВЪОБЩЕ НЕ СЪМ АМА МНОГО ГРОЗНА МАНГАЛКА. ....................................................................................................................... ЧЕ ТОВА ШИЗИ НАДЕЖДА ДОЙЧЕВА СЕ ИМА ЗА ПО ГОЛЕМА БЪЛГАРКА ОТ НАДЕЖДА НЕЙНСКИ И НАДЕЖДА ЙОРДАНОВА И БИВШ МИНИСТЪР, НА..
Улавия от Новини.бг,

2022.08.29 | 11:42

3
Надка Дойчева от недвижимите имоти те разбра какъв си парцал и си избърса пичка с теб, мутренски духач.
Улавия от Новини.бг,

2022.08.29 | 11:41

2
големо лaйно изсра тая ку.рва майка ти през пу.тката като те роди, затова Надка Дойчева те избъзика.

Добави коментар

Водещи новини