Експерт от Обществения съвет към ЦИК: Връзката между кандидата от района и избирателя още повече изтънява

  • 25 август 2022 12:11

  • 214
  • 0
Експерт от Обществения съвет към ЦИК: Връзката между кандидата от района и избирателя още повече изтънява
© Novini.bg/Canva

"Въпросът с избирателната система трябва да се разглежда комплексно – като част от доверието на избирателя в избирателния процес. В миналото на всеки избори има някакъв скандал с изкривяване пропорционалността на вота по избирателни райони. 2009 година в Смолян партията с най-малко гласове взе най-много мандати. Във времето имаше мандати от Видин с 370 гласа или в Кюстендил с 800 гласа. Тези неща рушат увереността на хората по места, че когато гласуват, техният води реално да излъчване на съответния кандидат от съответния район. Връзката между кандидата от района и избирателя още повече изтънява."

Този коментар направи пред БНР Стефан Манов от Обществения съвет към Централната избирателна комисия.

Във всичките си доклади от избори в България ОССЕ подчертава изкривяванията на тежестта на мандатите, които съществуват в момента, допълни Манов.

В момента тежестта на мандатите може да се отклонява с до 26% - между района с най-малка тежест и района с най-голяма тежест, изтъкна Стефан Манов.

На последните избори според избирателната активност в 8 избирателни района има над 20% отклонение от средната тежест на един мандат спрямо гласувалите, заяви той.

"Във Видин отклонението е 35%. Няма избирателен район в страната, освен трите софийски, който да няма отрицателно отклонение на тежестта. Означава, че доколкото няма избирателен район "Чужбина", гласовете оттам служат за определяне на броя мандати на национално ниво, но след това по райони те не участват. При което навсякъде тежестта на мандата спада със сериозен процент. Тези изкривявания не отговарят на международните стандарти."

Между двете последни преброявания – 2011 г. и 2021 г., в резултат на демографския срив изчезнаха 844 000 души, от които 400 000 са емигрирали, отбеляза още Манов.

Този демографски срив не е равномерно разпределен по районите и тази разлика в спада води до прехвърляне и сериозно разместване на мандатите, настоя той.

"Не е вярно, че то е маргинално. Видин получава днес 4 мандата по милост, защото има долен санитарен минимум. Ако отчетем новото разпределение на населението по региони, няма да е само Видин с 3 мандата. 5 МИР-а трябва да слязат на 3 мандата – Разград, Силистра, Смолян, Търговище и Видин."

В предаването "Преди всички" Стефан Манов изрази мнение, че НСИ преднамерено не е обявил резултатите от преброяването преди вота.

"Защото обявяването на резултатите, окончателните, задейства членовете от Изборния кодекс, които правят реално създаването на район "Чужбина". Той е вписан в ИК, но неговото активиране изчакваше тези резултати."

Последвайте канала на

Радина Лазарова
214 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини