Вицепремиерът Пеканов: В края на месеца ще подадем първото искане за плащане по Плана за възстановяване

  • 23 август 2022 09:28

  • 636
  • 4
Вицепремиерът Пеканов: В края на месеца ще подадем първото искане за плащане по Плана за възстановяване
© Булфото (архив)

"Зелената сделка" е начинът, по който ще станем по-независими енергийно. Чрез изграждането на възобновяеми енергийни източници Европа ще бъде по-силна и ще може да се абстрахира от геополитическите конфликти. Това заяви в "Денят започва" вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена,.

Първите средства по плана за възстановяване и устойчивост се очакват през есента.

Атанас Пеканов: Когато приемем еврото, хлябът от 2 лв. няма да стане 2 евро

"В края на месеца ние ще подадем първото искане за плащане. По него бяха изпълнени 21 от 22 условия. Работим активно да приемем последния проект, който не беше изпълнен. В спешен порядък МВР движат този проект. След което започва да тече срок от 2 месеца, в което ЕК ще разглежда всичко, което сме представили", каза Пеканов.

По второто плащане обаче става въпрос за 66 мерки, от които 22 изискват законодателни промени. Тези промени ще бъдат изготвени от служебното правителство в помощ на следващия парламент, коментира вицепремиерът.

Той критикува решението на предходния парламент за компенсации на 100%, на калпак.

Сега вече не е времето за такива мерки на калпак. Такива трябваше да се правят в първите месеци на пандемията, когато трябваше да действаме бързо, за да дадем сигурност на бизнеса. Всички европейски страни в момента се опитват да стимулират спестяванията, така че фирмите да се напасват към тази нова ситуация", заяви Пеканов.

По думите му за бизнеса това не звучи добре, но в крайна сметка отговорност на всеки кабинет е да бъде щадят за бюджета. Добрият вариант е да се дават помощи на тези бизнеси, които имат нужда от това, а не на всички, допълни Пеканов. И заяви, че има по-добри възможности за оптимизация, ще изпълнят обаче програмата за компенсации.

За потребителите трябва да има помощи през тази зима, хората страдат от повишението на цените, допълни вицепремиерът.

По плана за възстановяване предстои да се приеме критерият за енергийна бедност, за да може да се помогне на нуждаещите се.

"Това е тема, която от дълги години се дискутира, има работна група. Министерството на труда и социалната политика също има свое виждане по този въпрос. В следващите седмици ще изчистим дефиницията и ще можем да я представим", каза Пеканов.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
636 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.08.23 | 12:15

4
За джебни

2022.08.23 | 12:08

3
ганьо се надява ЕС да му даде пари за изборите ахахахаха типичен българин

2022.08.23 | 11:49

2
НЯМА ДА ИМА ПЛАЩАНЕ ПО ПЛАНА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ, ЕС НЯМА ДА ХРАНИ РУСКИ ПОМИЯРИ ОКУПИРАЛИ БЪЛГАРИЯ.
ЕС

2022.08.23 | 09:32

1
Един голЕЕЕЕЕЕм к.ур за вас болшевишки к.урви!

Добави коментар

Водещи новини