Енергийният министър: Очевидно трябва да се обърнем към "Газпром"

  • 22 август 2022 13:37

  • 5727
  • 170
© Novini.bg

След като миналата седмица успяхме да уговорим доставката само на един танкер, поради липса на слотове, след днешната среща с бизнес и синдикати, които индикираха цена на газовия микс от порядъка на 250 лв. за мегават/час, на практика вече е неизбежно да не преговаряме с “Газпром Експорт” за възобновяване на доставките на газ по договора ни. Не си правете илюзията, че единственото, което трябва да направим в момента, е да изпратим имейл до нашите контрагенти и доставките да тръгнат на супер ниска цена. Това заяви служебният министър на енергетиката Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския.

“В договора с "Газпром" няма число, което е цената. Договорът на “Газпром” е доста сложна формула, привързана към международни индикатори, свързани с цените на газ и други горива. При днешни изчисления разликата, в сравнение със сегашните възможности за доставка, е в пъти по-евтино. Ако искаме да направим микс, дори близък до 250 лв. на мегават/час, без този газ е невъзможно. Предишното правителство направи абсолютно всичко възможно преговорите да са почти невъзможни. Нагнетихме отношенията с Русия до краен предел. Водени са безобразни преписки. Ситуацията с “Газпром-Експорт” изобщо не е розова. Очевидно трябва да се обърнем към “Газпром”. Не очаквам лесни и бързи преговори или кой знае какъв резултат. Газ, на каквато и да е цена, не ни трябва. Никога не съм казвал, че “Газпром” не е в листата на компании, с които да преговаряме. Искрено се надявам колегите от "Газпром-Експорт" да са дипломатични и заедно да успеем да договорим доставките на газ на конкурентни цени”, добави той.

Ново ръководство оглави „Булгаргаз“

Министърът направи ретроспекция, за да обясни какво е заварил, когато е поел поста на 3-ти август. “Количества газ бяха осигурени частично за септември и абсолютно недостатъчно за октомври. Това ни принуди да работим в супер спешен порядък да осигурим количествата, без да имаме възможност да се фокусираме върху цената, което създава проблеми на бизнеса. “Булгаргаз” беше оставен в изключително тежко финаносво състояние с огромна ликвидна дупка от стотиции милиони. Въпреки че дружеството реализира минимална печалба, не беше способно да се раплаща за доставките на газ, дори и когато намерим такъв. ICGB конкеторът, който е критичен за доставките на газ, е бил оставен без надзор. До момента са акумулирани редица пороблеми, свързани със строителството и документацията. За да работи това съоръжение, е важно да получи Акт 16 и да сме сигурни, че всичките му системи функционират нормално. Заварихме там един пълен хаос и ръководство, което по никакъв начин не съдействаше за решаването на проблема. Добавяме и задлъжнели длъжници, клиенти на “Булгаргаз”. В първо число - Топлофикация-София, която дължи стотици милиони на “Булгаргаз” и няма вариант тези задължения да бъдат покрити при сегашния модел на управление. Очаква се да растат с по 300 милиона на месец, ако продължим да работим по този начин до края на годината”, посочи Христов.

Министър Алексиев: От октомври няма осигурен газ за България

По думите му количествата газ за септември са осигурени, а до голяма степен и за октомври. А крайната цел е осигуряването на системни доставки на оптимална цена. “Спираме да гоним топката и се фокусираме върху оптимизация на доставките от системен порядък и гоним такава цена, която бизнесът може да приеме. Взели сме интерконектора на ръчно управление. В петък успяхме да получим линеен график с ангажименти от страна на строителя и ICGB за предоставяне на документи и довършване на останалите строителни работи”, коментира министърът.

Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския припомни, че България ще получи един танкер газ от американската компания “Шиниър”. “Главното ограничение беше липсата на терминали. Миналата седмица проведохме среща с турските колеги. Успяхме да организираме един свободен слот. Един от корабите ще бъде разтоварен в Турция. Офертата ценово е атрактивна, но няма да можем да се възползваме от останалите танкери, защото свободните терминали се продават на цена, която прави крайният продукт, доставен в България, икономически неизгоден. Започваме преговори с Азербайджан за договраяне на допълнителни количества газ, отчитайки факта, че от 1-ви октомври инерконекторът би трябвало да заработи”, посочи той и добави, че има индикация от турски компании, които проявяват интерес да доставят тръбен газ в България.

Правителството подновява преговорите с Азербайджан за увеличение на доставките на газ

“Веднага започваме преговори и с тези компании”, допълни енергийният министър.

Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския посочи още, че проблемите в Топлофикация-София са и от финансов, и от организационен тип. “Проведохме няколко срещи с общината. Създаваме работна група от финансови и технически експерти, за да намерим кардинално различно решение на въпроса, пълно реструктуриране на Топлофикация-София”, посочи още той.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
5727 170

Свързани новини

Коментари 170

Добави коментар
E6a...

2022.08.22 | 14:03

1
"Няма число, което е цената." - идиот ли си бе, кретен? Български говориш ли? И какво е "очевидно"? Аз виждам само някакъв безмислен бъртвеж на някакъв дебил. Изритайте ги тия некадърни газпромовски кypви, заедно с гнусния зелен чорап, който ги назначи.

2022.08.22 | 14:08

5
идиот е.
Е6а...

2022.08.22 | 14:05

2
"Не очаквам лесни и бързи преговори или кой знае какъв резултат." - като не очакваш "кой знае какъв резултат" и не можеш да докараш резултати, нали знаеш, идиоте, какво трябва да направиш? Оставчицата и на трудовата борса, кретен.

2022.08.22 | 14:32

19
кретен, но за сметка на това - продажен. и евтин.

2022.08.22 | 14:07

3
Пращайте ония п,едераси Киро и Асен да въртят минети в Кремъл и да търсят Милер да ги оноди ! Но може да се върнат найбани и с пълни уста , но без газ !

2022.08.22 | 14:07

4
Педераси сте само рашистките кypви и кабинета на главния ви педерас - смрадливия зелен чорап, говньо :))))
Еми...

2022.08.22 | 14:09

6
"но няма да можем да се възползваме от останалите танкери, защото свободните терминали се продават на цена, която прави крайният продукт, доставен в България, икономически неизгоден." - да напомним само, че предишното правителство предупреди да не се мотат с договорите, защото цените се качват бързо. Мотането на тази банда некадърници издъни договорените сделки. Къде е прокypатурата, за тези трябва веднага предварителен арест.
а

2022.08.22 | 14:39

30
Предишното правителство защо не ги достави? Или поне да беше осигурило доставката, а не само газ? То едно е да го пазариш, друго е да дойде в Б-я.

2022.08.22 | 14:33

22
ти какво очакваше, червената кypва радев отдавна е на хранилката на руските служби, а тех ги храним ние, като им плащаме за газ и уран и то не от вчера.
...

2022.08.22 | 14:15

7
Очевидно трябва да емигрираме :(

2022.08.22 | 14:15

8
Преговорите са невъзможни , но ще преговаряме защото газ няма ! Значи заставаме на 4 крака със смъкнати гащи и да става каквото ще да става ! Резултатът е предварително ясен , благодарение на Киру и Асен педала !

2022.08.22 | 14:16

10
Пращайте ония п,едераси Киро и Асен да въртят минети в Кремъл и да търсят Милер да ги оноди ! Но може да се върнат найбани и с пълни уста , но без газ !
Показаха си приоритета

2022.08.22 | 14:16

9
Това беше целта на цялата пародия със служебното правителство! Тези газпромовските протежета, трябва до един да бъдат изпратени в Сибир да копат за газ! Затова България никога няма да бъде уважавана по света: заради сервилни бо.клуци като служебните и отвратителния зелен чорап.

2022.08.22 | 14:17

11
Киро и Асен са за затвора , а не за избори !

2022.08.22 | 14:21

12
За половин година идиотите от ПП направо катастрофираха България и откраднаха милиони ! След изборите ще си вдигнат чуковете и куфарите ! Отсега да им приберат паспортите ! За затвора са !

2022.08.22 | 14:24

13
България вече не съществува на картата на ГАЗПРОМ ! Надеждата е само в Митрофанова ! Лягайте пред нея !

2022.08.22 | 14:25

14
Бързо връщайте 70 - те руски дипломата !

Добави коментар

Водещи новини