Министър Пулев обяви: Без политически поръчки във Фонда на фондовете

  • 19 август 2022 10:05

  • 303
  • 0
© Novini.bg

Фонда на фондовете е създаден през 2015г., дружеството е 100% държавна собственост. Средствата са пари на европейския и българския данъкоплатец. Фонда на фондовете работи по 7 програми с 1.2 млрд. лв. общ ресурс. Доминират три програми - оперативна програма иновации и конкуретноспособност (559 млн. лв.), оперативна програма регионално развитие (369 млн. лв.), оперативна програма околна среда (266 млн. лв.). Като допълнение има и съучастие на национално ниво, тоест освен европейски средства има и български. Това обяви министърът на иновациите и растежа Александър ПулевАлександър ПулевАлександър Пулев е роден на 5 февруари 1981 г. в Пловдив. Той е магистър по финанси на Оксфордския, който представи подробности за програмите в подкрепа на българския бизнес. 

Този ресурс трябва да стигне до най-голям набор от бенефициенти - малки и средни предприятия, стартиращи бизнеси, микро предприятия, за да се постигне максимално ефективно управление. Не се инвестра директно в крайните потребители, а използват финансови посредници. Те са разделени на две категории. Тази част, която доминира е свързана с кредитни продукти и представлява около 80%. Дълговите инструменти доминират, работи се с 13 различни финасови посреднци - големи, утвърдени банки. Чрез тях до бизнеса са разпределени около 700 млн. лв. и са подкрепени почти 2000 комапнии. Финансовите инструменти в дълговата част работят ефективно. Фокусът е да не се пропусне някой срок и да подкрепяме посредниците по всички начини, отбеляза Пулев. 

Отпускат стотици милиони за малкия и среден бизнес

По думите му другата част се нарича дялови финансови инструменти и заема около 20% от общата част. 

Нашият фокус за мерки, промени, препоръки е върху дяловите подсегментите - ускоряване и начален етап и растеж от гледна точка на компаниите, до които е стигнал този ресурс. По дизайн дяловите финансови инструменти са по-рискови, говорим за директна инвестиция в капитала. Например дава се кеш на стартиращия бизнес и се поема ангажимента от страна на основателя на този бизнес да инвестира добронамерено в развитието му. Сегментът ускоряване - идва екип с идея, концепция, катона този етап не е нужно да има учредена компания. Разчитаме на капацитета на финансовия посредник да оцени идеята, да каже колко струва и дали си заслужава да се инвестира в нея. Тук говорим за голям кредит на доверие, затова по дизайн, по структура говорим за високорисков сегмент, посочи министърът на иновациите и растежа.

Министър Пулев обяви, че ще бъде назначен одит върху процедурите, за да се избегне конфликт на интереси и политически поръчки във Фонда на фондовете. 

Ще въведем минимални изисквания относно съдържанието на тези презентации, минимални изисквания относно опита на екипа на основателите и относно съдържанието на бизнес плана, което е приложимо за компании в по-напреднал етап от тяхното развитие. Добра практика приета в целия свят е да има баланс между интересите на създателя на бизнеса и финансовия посредник. Всяка страна в този процес е вложила достатъчен капитал да има какво да губи. Ще въведем минимални изисквания относно съдържанието на презентации, опита на екипа, уточни още Пулев. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
303 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини