Рокади в държавните индустриални предприятия

  • 18 август 2022 13:16

  • 1799
  • 2
Рокади в държавните индустриални предприятия
© Novini.bg

Спира се процесът по смяна на изпълнителния директор на Научно изследователския технологичен институт (НИТИ) – Казанлък. Това съобщиха от Държавната консолидационна компания.

В последните дни на правителството на Кирил Петков започна процедура по уволнението на ръководителя на НИТИ. С решението на ДКК начело на НИТИ Казанлък остава досегашният изпълнителен директор инж. Делян Начев.

Съветът на ДКК констатира законово нарушение във функционирането нa „Вазовски машиностроителни заводи“ ЕАД, тъй като до момента Съветът на директорите е бил от трима души, a законът изисква да са минимум петима.

За да се отстрани този пропуск за нови членове са подадени за вписване: Ивайло Кънев, Николай Николов, Тома Цилев и Иван Ангелов, предаде БТВ.

По разпореждане на министър Никола Стоянов публичните предприятия в системата на Министерството на икономиката и индустрията е следвало да спрат разплащания, от които не зависи пряко дейността им, до запознаване с реалното им състояние. Въпреки това, със съкратени срокове, „ВМЗ“ е направило за седмица преводи за над 3 млн. лв. за строителни дейности. Същевременно има сигнали за умишлено раздуване на административния щат, преназначаване на хора на ръководни длъжности с цел избягване на задължителния по закон изпитателен срок и залагане на клаузи за огромни обезщетения при освобождаване от длъжност, допълват от ДКК.

Съветът на директорите на ДКК взе решение да направи промени и в ръководството на „Кинтекс“ ЕАД. Основен мотив за това е безпокойството от влизането на разследващи органи в държавния оръжеен търговец.

Данните показват, че непосредствено преди това са платени приблизително 800 хил. лв. към офшорно дружество. Всички факти и обстоятелства предстои да бъдат уточнени, но за да се направи обективен анализ на състоянието му е взето решение да се включат нови експерти в ръководството.

Единственият член на Съвета на директорите, който е гласувал против изплащането на големите суми към офшорната компания, остава в ръководството на „Кинтекс“. Това е Пламен Пешев, който е дългогодишен служител на дружеството с над 30-годишпен стаж. За нови членове са предложени Борис Янчев, Милен Николов, Станислава Георгиева и Николай Станчев.

Предвид ситуацията с финансовите преводи на „Кинтекс“ за ръководния орган на дружеството е подаден Милен Николов, който е одитор, заемал различни позиции в Сметна палата на Република България. Станислава Георгиева е правоспособен юрист с над 15-годишен стаж. Борис Янчев, който има опит във външната търговия, двустранните и многостранни търговски отношения ще подсили основната дейност на „Кинтекс“ по преговори с чуждестранни партньори. Николай Станчев притежава експертиза в управлението на производствени процеси и е с дългогодишен стаж в различни предприятия и институции свързани с военно промишления комплекс на България.  

ДАНС влезе в "Кинтекс" 

Продължава анализът на състоянието и на другите дъщерни дружества на ДКК.

От днес за изпълнителен директор на ДКК е избран адв. Венцислав Димитров. Заемащата до този момент длъжността Смиляна Нитова продължава да бъде част от Съвета на директорите.

Мнозинството взе решение, че е необходим цялостен анализ на положението в компанията. За да бъде направен той в кратки срокове и напълно обективно се взе решение процесите да бъдат оперативно ръководени от новоизбран член в ръководния орган. Опитът на Смиляна Нитова да блокира вписването на нови членове в Съвета на директорите чрез поредица от жалби, въпреки че принципала бе спазил всички законови изисквания, също бе обсъждано на заседанието.

Старото и новото ръководство в ДКК ще работят за приемственост и разширяване на експертността в дъщерните дружества. Именно с цел надграждане и по-бърз анализ на реалното състояние при кадровите промени в „Кинтекс“ и НИТИ Казанлък са запазени членове на досегашните им ръководни органи, подчертават от ДКК.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1799 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.08.18 | 14:21

2
Корнелия пак ще пищи , че уволниха всичките и селски креатури

2022.08.18 | 13:53

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ furan376432

Добави коментар

Водещи новини