Асен Василев: Никога не сме казвали, че сме готови на следизборна коалиция с ГЕРБ

  • 16 август 2022 18:55

  • 3654
  • 48
Асен Василев: Никога не сме казвали, че сме готови на следизборна коалиция с ГЕРБ
© БНТ
Слушай новината Слушай новината

Днес се регистрирахме с мандатоносителите от предишните избори. "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" (ПП) ще се дорегистрира към коалицията, защото все още чакаме вписването от съда, като очаквам да се случи до 7 дни. Тръгваме към изборите с амбицията за първо място. Шансовете с нашите досегашни партньори да съберем 121 места в бъдещия парламент са доста големи. Всичко зависи колко хора ще излязат да гласуват. 

Това каза в предаването "Още от деня" съпредседателят на ПП и бивш финансов министър Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на

От "Продължаваме промяната" се регистрираха за изборите и обявиха: Гоним първо място

"Социологията излезе към края на деня. Имаме разговори с "Демократична България" (ДБ) и предполагам че до ден-два ще излезем с общо становище. В общи линии социологията показа, че нещата са на кантар - дали ще се явим заедно или поотделно, няма особено движение на гласоподаватели. Ние не се борим за най-много гласове за ПП, а да има достатъчнно гласове за повече от 121 депутата и стабилна коалиция в следващия парламент. В коалицията имаше разминавания с БСП и ДБ. Мога да говоря за финансите. Там БСП искаше прогресивен данък, ДБ настояваше да остане плоския данък и той остана. Ние и БСП искахме социална програма, която не беше правена 15 години, а ДБ нямаха такива предложения. Социалната програма беше реализирана. Ние взехме добрите неща и от дясното, и от лявото. Ако гледаме ляво-дясно, ние от ПП сме в центъра", добави той. 

"Различията не са непреодолими и всичко се решава с разговори. Има фундаментални неща, по които и трите партии сме единодушни. Първото е, че не трябва да се променя геополитическата ориентация на България. Второто е, че държавата трябва да се управлява по нов начин. Когато се поставят нещата на прагматична основа, всъщност се стига до едни решения, които са доста добри", каза още Василев. 

Асен Василев: Целта не е ПП да вземе най-много гласове, а да има мнозинство без Борисов

"Инфлация има в целия свят. Няма как да спрем растежа на цените. Независимо кой е на власт, няма как да се намалят цените. Различното е, че предишното правителство даде един голям социален пакет от мерки, с които хората да понесат малко по-леко инфлацията. Всички говорят за хаос и кризи. За пример мога да дам последните изказвания на г-н Борисов от "Неохим". Той обяви там - оле, мале, предприятието ще фалира. Пълна лъжа. Видя се, че "Неохим" е на печалба от 75 млн. лева за първите шест месеца, затварят за планов ремонт и не са съкратени 65 работници. Друга лъжа е, че ще имаме студена зима. Газ има. Просто служебното правителство трябва да си свърши работата, а не да плаши хората. Ние си свършихме работата, когато "Газпром" ни спря доставките. Нито бизнесът, нито хората останаха без газ. Можем без руски газ. Аз лично не знам в България да влиза руски газ чрез посредници. Решението за руския газ беше изцяло икономическо. "Газпром" нарушиха едностранно договора. Ние изпълнявахме всички клаузи по този договор, дори и след като ни спряха газа. Няма как да плащаме неустойки. Напротив, "Газпром" ще трябва да ни плаща неустойки заради неизпълнението на договора", категоричен бе бившият финансов министър. 

Асен Василев: Евтин газ от "Газпром"? Защо не

"Според мен една от грешките ни е, че сменихме прекалено малко хора в администрацията. Всеки един министър трябва да разчита на свой екип от хора. Сега същото прави служебното правителство - сменя наши кадри и това е напълно нормално. Аз лично не мисля, че има проблем между ПП и президента Радев. Според мен има силни несъгласия по дадени теми, които трябва да се разрешат с разговори. Не мисля, че служебният кабинет проявява реваншизъм и не се притеснявам от организацията и провеждането на изборите. Никога не сме казвали, че сме готови на следизборна коалиция с ГЕРБ. Казвали сме, че има много честни хора в ГЕРБ и ако те вземат властта в партията, което според мен клони към нулата, тогава може да се мисли за коалиция. Не виждам шанс за следизборна коалиция с ГЕРБ. Готови сме да бъдем опозиция. Ние сме тук докато не свърши мача. Първият рунд свърши. Поотупаха ни малко, научихме се на някои неща. Сега предстои вторият рунд. Всичко зависи от гражданите", завърши Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на

Последвайте канала на

Novini.bg
3654 48

Свързани новини

Коментари 48

Добави коментар
Оооо, Педерисимо

2022.08.19 | 10:47

48
Ти си нежелан
Анка Британка

2022.08.17 | 18:45

47
Пулжо, не вие срам че ни ограбихте за 7 месеца, а сега и за нови избори си мечтаете..да грабите още
Умник Гюро

2022.08.17 | 16:00

46
Сатанистите от Продължаваме Подмяната се чудят какво да направят, че да влязат в следващия парламент... Народът вече ги разбра какви престъпници са. Всички са на заплата при Бил Гейтс и фондацията Рокфелер.
мамино

2022.08.17 | 08:27

44
педале сладко, ококорено, лъжливо...мама да те изпапка

2022.08.17 | 10:44

45
истински Педаралисимус
ШИБАМ КАНАДСКИ ПЕДАЛИ

2022.08.17 | 00:15

40
ТИЯ СМЯТА ДА Е В ПАРЛАМЕНТА ЛИ?

2022.08.17 | 02:13

43
много опасни вредители
Eлeктpа

2022.08.17 | 01:09

42
Ха ха ха, и какво излиза, гласуваш за Кирето и Кокорчо, получаваш Гнома и Ристю Тъпото, с гарнитура Краднелия Свинова. Ей на това му викам далавера, гласуваш за един балон, и получаваш Палавата Лена, Кривоустия Настимир, Ицо белото, ПедеРашков, Спецов, Тялото Мирчев, Кака Цона, Рада Дълбоката и цяла тумба крадливи Импексови БСПеерасти. Плучаваш инфлация, Скъпа газ, ток и горива, получаваш дупки и спряно строителство, получаваш грабеж и фалит на държавата...
баба гицка

2022.08.17 | 00:35

41
Да казваш и да правиш не е едно и също. Но няма кой да разбере.
Кравария умре

2022.08.16 | 22:27

34
Искам с метални тръби да разбия гнусното скулесто лице на грозницата даниела везиева
Кравар от Тексас

2022.08.16 | 23:50

39
гледай нЕкоя метална тръба да не ти влезе в насрания болшевишки г.ъз, русофилистик миризлив!

2022.08.16 | 23:35

38
Те пък ще си разплетат чорапите...........
АМА ВЕРНО

2022.08.16 | 23:24

37
ПУТИН БИЛ С ЕВРЕЙСКА И КЕЛТСКА КРЪВ ?

Добави коментар

Водещи новини