Кузман Илиев обясни как частният сектор ще стане по-богат, а доходите ще се вдигнат

  • 16 август 2022 11:03

  • 1554
  • 3
Кузман Илиев обясни как частният сектор ще стане по-богат, а доходите ще се вдигнат
© Нова тв
Слушай новината Слушай новината

Според НСИ можем да спестяваме 300 лева на месец, което не е вярно, а причината са неравенствата. От 2,3 млн. пенсионери, 940 000 получават минимална пенсия. Тяхната пенсия се е увеличила с 37 лева. От под 3 млн. работещи, около 430 000 получават минимална работна заплата, която е без необлагаем минимум. 50% от българите живеят в бедност. Това коментира икономистът Мика ЗайковаМика ЗайковаМика Зайкова е родена на 2 февруари 1942 година в София. Завършила е Минно-геоложкия институт, за "Твоят ден".

Според нея няма инвеститори заради голямата корупция и несигурността. "Планът за възстановяване не е съвсем добър, не се знае дали като се хвърлят много пари, нещо ще проработи. Не знаем дали следващият парламент ще има мнозинство или ще влезем в спирала от избори. Освен това светът влиза в рецесия, това значи, че БВП ще има малък или никакъв ръст", подчерта Зайкова. И попита какво пречи "Газпром" да е един от източниците на газ за България.

България ще получи 411,7 млн. лева по европейската програма за храни и основно материално подпомагане 2021 – 2027 г.

За икономиста Кузман Илиев реалността е, че инфлацията е регресивен данък, който удря повече бедните. "Храните поскъпват на годишна основа с 25%, докато доходите изобщо не растат с тези темпове. Категорично доходите изостават от инфлацията.  За да може бизнесът да вдига заплатите, трябва да произвежда повече. А това ще стане ако има прогнозируемост и цената на газа да не скочи от 140 на 300 лева", обясни той.

По думите му само през инвестиции частният сектор ще стане по-богат, а доходите ще се вдигнат.  "Може да има избори до откат. Увеличават се приходите и разходите и се налива от пусто в празно. Трябва да има сценарии, който да помогне да се сформира бюджетът за догодина. Когато се вдига минималната работна заплата, сякаш се забранява да се наемат хора. Тя не трябва да пречи на пазара на труда. Положителният ефект ще дойде от инвестиции", категоричен е икономистът.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1554 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
!!!

2022.08.16 | 12:58

3
Абе, Сакатия на дивана, абе, чалгарско нищожество, дето нещо се напъваш да го играеш "стратег", че и "самодържещ,"ама тотално се осра и стана за посмешище по света и у нас, та виж какво, Учиндолецо! кажи на баба си Зайка Микова, пардон - мика Зайкова, да си гледа напредналите старини и да не се опказва повече пред хората! Освен това деменцията й доста осезателна и така, както плаши хората, става още повече за посмешище, както и ти! Впрочем, ти отдавна си станал, не само за посмешище на цял народ, а за омраза и презрение! Че в чалгарската ти сбирщина няма ли опне един млад човек, експерт и финансист, който да говори по-смислено от баба ви Зайка Митова, пардон - Мика Зайкова?! Не за друго, но Джебчията Балабана и Хаджията Тошко се напикаха да се фукат по медиите, като цигани на сватба с откраднати костюми, че имат "страхотни" експерти! Къде са?!
Мара

2022.08.16 | 12:16

2
Все едно и също ! Тъй като съм от старото поколение наблюдавам такава уравниловка и при заплати, и при пенсии каквато не си спомням и по комунистическо. Вдигат се изкуствено минимални заплати и пенсии без да се отчита квалификация, ценз, трудов стаж и накрая чистачката е подредена по доходи до експерта. Комунизъм отвсякъде!
ТЦ

2022.08.16 | 12:00

1
Трябва да се повиши производителността на труда! Обаче с тези нискоквалифицирани кадри, повечето не могат и да четат как се повишава производителност? Инвестиции, нови заводи, обаче няма кой да работи в тях, щото работната ръка е неграмотна, това е...няма светлина в тунела...

Добави коментар

Водещи новини