Министерството на икономиката: Освободената шефка на Патентното ведомство е била в чужбина без отпуск

  • 15 август 2022 18:48

  • 647
  • 0
Министерството на икономиката: Освободената шефка на Патентното ведомство е била в чужбина без отпуск
© Патентното ведомство

След встъпването в длъжност на служебното правителство дни наред председателят на Патентното ведомство – Таня Найденова не е посещавала работното си място, като пред колегите си е заявила, че е в чужбина.

Справка от Министерството на икономиката и индустрията показва, че в този период тя не е имала нито подписано разрешение за използване на платен годишен отпуск, нито е била в командировка. Това на практика означава, че тя еднолично е взела решение да не се явява на служебното си място, с което е блокирала дейността на Патентното ведомство.

Това съобщават в своя позиция от Министерството на икономиката, след като тази сутрин Таня Найденова даде пресконференция, в която заяви, че багажът й е събран и изнесен от кабинета й в нейно отсъствие, докато е отпуск в чужбина, като дори не е подписала заповед за прекратяване на дейността й като председател.

Премиерът Петков назначи нов председател на Патентното ведомство

От министерството пишат още, че новият председател на Ведомството проф. Владя Борисова в момента е възложила анализ на състоянието на институцията. Към момента той показва, че за 2 месеца управление на Таня Найденова общият брой на дните ѝ в командировка са 16, или близо един календарен месец, ако се сметнат съботите и неделите. Общата стойност на тези командировки възлизат на 11 394 лв. Председателят на Патентното ведомство е надвишила полагащите ѝ се разходи за командировки с близо 7 хил. лв. за този кратък период на управление (най-вероятно, за да се ползва най-висока класа на самолетни билети и хотелско настаняване).

Освен това във Ведомството е назначено лице, което е било освободено в миналото поради компроментирана експертиза, на което е възложено да ръководи дирекцията, занимаваща се с обществените поръчки. Една от първите подписани заповеди от Таня Найденова като председател на Патентното ведомство е била за освобождаване на главния секретар на институцията. Друга кадрова промяна е понижаването в длъжност на директор с над 10 години стаж като държавен служител във Ведомството.

От миналата седмица за председател на Патентно ведомство е назначена Владя Борисова. Тя е един от най-младите професори в България. Експерт е към Световната организация за интелектуална собственост и вице-президент към работните органи на организацията. Има дългосрочни специализации по интелектуална собственост в Queen Mary Intellectual Property Research Institute of London и във Университета в Лил, Франция. Консултант на Международната търговска камара. Била е ръководител на катедра в УНСС, директор на Института по право, икономика и интелектуална собственост към СУ и преподава в Софийския университет „Свети Климент Охридски“.

През 2021 г., е назначена за председател на Патентното ведомство. За около година и половина тя успява да покаже редица успехи в своята работа.

Българското Патентно ведомство става първото Ведомство подписало споразумение за сътрудничество с European Communities Trade Mark Association (ECTA), изразяващо се обмен на информация и добри практики. В резултат на добрата си работа Патентно ведомство бе поканено и се присъедини към мрежата на Службата на ЕС за интелектуална собственост (СЕСИС) на национални ведомства за обмен на информация и услуги в полза на бизнеса.

България стана и една от 5-те държави в света, които получават възможността да са домакин заедно с Европейската комисия на срещата на високо равнище „IP Enforcement in 2023“. До сега срещите са провеждани само в Берлин, Париж, Лондон и Люксембург и това също е признание за активната работа на институцията под ръководството на проф. Борисова.

Внедрени са водещите европейски и световни практики в работата на Патентно ведомство, като се установи активно сътрудничество със Световната организация за интелектуална собственост (СОИС); затвърди и разшири сътрудничеството си със Службата на ЕС за интелектуална собственост (СЕСИС) и Европейското патентно ведомство. Договорени са множество съвместни инициативи с международните организации от полза за бизнеса на малките и средни предприятия, индустриите, научноизследователските организации и другите заинтересовани страни. Ведомството обедини регистрите си с тези на АССГ за свързване в единна мрежа за обмен на решения на ПВ и съдебни решения в рамките на Европейската мрежа, изградена от СЕСИС- EUIPO IP case law search и много други.

Ведомството е активен партньор в междуинституционалното сътрудничество при изготвянето на националната иновационна екосистема с предоставянето на експертиза в областта на индустриалната собственост и свързаните с нея въпроси на технологичния трансфер. Възстанови се преустановената от преди няколко години традиция, датираща от 1881 за уважение към българските иноватори, изобретатели и селекционери за вписването им в Златната книга на Патентно ведомство на Република България и популяризирането на българската наука. Повиши се качеството на експертизата при изготвянето на експертизните решения. Значително намаля отмяната от съда на решенията на Ведомството приблизително с (10%). Привлече се интереса на бизнеса към заявяване на обекти на индустриална собственост, поради присъединяването на Ведомството към различни програми за подпомагане и подобряването на комуникацията.

Въпреки всички тези резултати проф. Борисова е била освободена от поста преди 2 месеца. В периода на своето управление на институцията тя нито веднъж не е била викана от предходния министър на икономиката и индустрията за обсъждане на приоритетите в работата на Патентното ведомство на Република България. Сменена е без предизвестие и мотиви, като на нейно място е била назначена Таня Найденова – която до този момент е била член на Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания.

С цел приемственост и надграждане на добрите резултати проф. Борисова отново поема ръководството на Патентното ведомство. Връщайки се в институцията, тя е амбицирана да надгради добрите инициативи и да работи за разширяване на международното сътрудничество.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
647 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини