Министърът на отбраната Димитър Стоянов: Бъдещите военноморски командири поемат заветите на славни предшественици

  • 14 август 2022 13:39

  • 544
  • 0
Министърът на отбраната Димитър Стоянов: Бъдещите военноморски командири поемат заветите на славни предшественици
© МО
Слушай новината Слушай новината

„143 години славна история на българския военноморски флот се срещат с бъдещето в деня, в който випускниците на ВВМУ встъпват в редовете на Военноморските сили (ВМС)“. С тези думи министърът на отбраната Димитър СтояновДимитър СтояновДимитър Стоянов е роден на 28 октомври 1968 г. в Свиленград.   През 1986 г. завършва се обърна към присъстващите на тържествената церемония по присвояване на първо офицерско звание на „Випуск 2022 Полковник Борис Дрангов“ на Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров“ гр. Варна днес, 14 август.

„Вие встъпвате в редовете на ВМС под знака и името на патрона на този випуск полковник Борис Дрангов. Следвайте заветите му на военен теоретик, вдъхновяващ командир, лидер и педагог“, пожела им министър Стоянов.

Той изказа благодарност към преподавателските кадри и командния състав на ВВМУ за това, че подготвят младите надежди на родния флот и утвърждават международния авторитет на българското висше военно морско образование.

„С полученото от военноморското училище пред вас се откриват много нови възможности, които вярвам, че ще реализирате по най-добрия начин. Убеден съм че в този строй са бъдещите командири на фрегати, минни ловци, а защо не и на изграждащите се в момента многофункционални бойни кораби“, подчерта министър Стоянов.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов също отправи приветствие към младите офицери. „Виждам плам, дръзновение и самочувствие, сериозна база от знания, придобити във Висшето военноморско училище, и опит, който ще надградите през годините на служба“, обърна се адмирал Емил Ефтимов към випускниците на ВВМУ. Той посочи, че първото назначение е резултат от постигнатото до момента, то е важно, но не определящо за кариерата. „Тя зависи от вас, вашите амбиции и стремежи да се развивате. Нашата професия е трудна. Ако й се посветиш изцяло, тя се отблагодарява най-вече с нейната значимост в полза на обществото“, категоричен бе началникът на отбраната.

Министърът на отбраната: Подкрепяме изграждането на високотехнологичен военноморски флот

„Разчитам, че със службата си, с вашите качества и мотивация ще дадете силен тласък за развитието на Военноморските сили“, каза още адмирал Ефтимов.

„Вие сте тази градивна част от безсмъртната идея на патрона на вашия випуск за образована армия. Вие се изградихте като достойни жени и мъже, готови да защитават Родината, и като високообразовани млади хора. Днес виждам отлично обучени и компетентни офицери, готови да посветят живота си за суверенитета и сигурността на България“, каза флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, началник на ВВМУ в приветствието си към „Випуск 2022“.

По-късно министърът на отбраната Димитър СтояновДимитър СтояновДимитър Стоянов е роден на 28 октомври 1968 г. в Свиленград.   През 1986 г. завършва посети ВВМУ и се запозна с учебно-материалната база. Началникът на ВВМУ флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров представи част от актуалните проекти на висшето военно училище и програмата за подготовка на бъдещите морски офицери.

„ВВМУ е лидер във висшето военно образование“, посочи министър Стоянов. Той пожела повече интеграция и взаимодействие между научните звена, които разработват проекти в сферата на отбраната, изкуствения интелект, високите технологии.

Министър Стоянов и началникът на ВВМУ откриха и въведоха в експлоатация симулатор за машинни операции и бункероване на втечнен природен газ, който ще допринася за повишаване на подготовката на обучаемите.

Първи офицерски звания днес  получиха 20 курсанти след петгодишно обучение в специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“ във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ в специализациите „Корабоводене“, „Корабни машини и механизми за ВМС“ и „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“. Първенец сред курсантите от „Випуск 2022“ е Павел Костадинов от специализация „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“.

Първи лейтенантски пагони получиха и 6 военнослужещи, завършили успешно едногодишен курс на обучение за придобиване на професионалната квалификация по „Военно дело“. Първенец на курса е Симеонка Симеонова от модул „Корабоводене за ВМС“.

Министър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов наградиха първенеца и отличниците на специализациите за постигнати високи резултати през целия курс на обучение.

Последвайте канала на

Калина Христова
544 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини