Йордан Терзийски(ПП): Работим в една посока със служебното правителство, няма нужда от напрежение за газа

  • 13 август 2022 10:50

  • 655
  • 1
© Булфото

Няма нужда да се създава напрежение за газа, защото има подсигурени доставки, а вчера стана ясно, че интерконекторът ще заработи на първи октомври преди отоплителния сезон. Това заяви в "Денят започва" Йордан Терзийски от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"".

По думите му действията на служебния кабинет във връзка с газа, проектите на общините и проблема с поддръжката на пътищата показва, че служебното правителство работи в същата посока като предходното, макар и невинаги да изглежда така.

" Работим в една посока, често фактите се тълкуват по различен начин, което е излишно вкарване на напрежение в системата. Това е нещото, което не разбирам - защо се създава напрежение, когато няма нужда от такова. Дори когато "Газпром" спря газа, ние не оставихме страната нито ден без газ, работихме да увеличим енергийната диверсификация и форсирахме завършването на интерконектора. Така че наистина се надявам, и с усилията на служебното правителство, интерконекторът да тръгне, да се приемат офертите и за втечнения газ, така че да имаме за зимата.", посочи Терзийски.

Рибарски (ПП) разкри кога ще дойдат евтините цени на газа

Терзийски изтъкна, че предходните правителства на Бойко Борисов не са положили усилия, за да осигурят необходимата енергийна диверсификация. Той не изключи бъдещи преговори с "Газпром", но само след като страната достигне енергийна независимост чрез осигуряването на други източници.

"Газпром" се показа като нелоялен партньор като спря едностранно газа и с това наруши споразуменията. В дългосрочен план не отричаме руския газ по принцип, но когато имаме източници и доставчици на газ, по много по-различен начин може да влезем в преговорите с "Газпром", така че да се договорят и много по-добри цени и да не ни се извиват ръцете като газа се използва за политическо оръжие. Правителството на Бойко Борисов не е работило в посоката да се правят дългосрочни договори с други доставчици. В бъдеще може да се говори с "Газпром", но към момента газа е подсигурен.", каза той.

Според Терзийски отношенията с "Газпром" не биха били разделителна линия в една бъдеща коалиция с БСП. Все още от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" не са решили дали да се коалират преди изборите с "Демократична България". Решението ще бъде взето на база социологическите данни.

Целта на "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" остава събирането на мнозинство от 121 депутати в парламента, което да е с антикорупционна насоченост. Разговори с ГЕРБ и ДПС няма да се водят докато в ръководствата на двете партии стоят компрометирани личности, каза още Терзийски.

"Докато ГЕРБ и ДПС не се реформират и на ключови места в партиите остават компрометирани фигури, дали тази коалиция ще се казва евроантлантическа или междугалактическа, за нас няма значение. Няма как да допуснем ние да се коалираме с тях. Нашата червена линия е антикорупция и към момента такава коалиция е невъзможна. Тази отворена позиция, която ГЕРБ отправя към нас е индулгенция, която се опитват да направят от обществото.", каза той.

Последвайте канала на

Калина Христова
655 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.08.13 | 12:55

1
Обръсни се бе талибан , тук не ти е ислямска държава !

Добави коментар

Водещи новини