Здравният министър: Няма как чисто законово да върнем COVID добавките за медиците на първа линия

  • 12 август 2022 18:54

  • 2063
  • 6
Здравният министър: Няма как чисто законово да върнем COVID добавките за медиците на първа линия
© Кадър: БНТ
Слушай новината Слушай новината

Много пъти съм заявявал, че имаме много добри лекари, които по нищо не отстъпват на своите колеги от Европа и света, но проблемите са в администрирането и най-вече в липсата на кадри – от това страда най-много здравеопазването ни. Това сподели в предаването "Още от деня" по БНТ служебният здравен министър д-р Асен МеджидиевАсен МеджидиевД-р Асен Меджидиев е роден през 1968 г.   Завършва медицина към Висшия медицински институт в.

По отношение на диспропорциите във възнаграждениятя на лекарите и администрацията в различните лечебни заведения, министър Меджидиев призна, че това е болезнен въпрос от доста години, поради което е поискал да му бъде предоставена сводка за разликата във възнагражденията между администрацията и медицинския персонал в болниците у нас.

Обмислят по-кратка карантина за ваксинираните срещу COVID-19

Проблемът с остойностяването е поставян многократно, но досега не е имало воля да влезе като наредба, за да се промени нещо, посочи той и уточни, че не е против повишаването на доходите, но все пак "трябва да се съобразим със състоянието на различните лечебни заведения".

Относно призива на омбудсмана Диана Ковачева да бъдат възстановени COVID добавките за медиците на първа линия, служебният здравен министър поясни, че това няма как да се случи при липсата на законодателен орган.

Омбудсманът призова да върнат безплатните тестове и COVID добавките за медиците на първа линия

Без законодателен орган в момента това не може да се случи. Но мислим за механизми, с които да компенсираме тези хора. Вече съм провел разговор с шефа на Здравната каса и със съсловните организации, за да търсим решение. Пак ще повторя, че онези пари се даваха, защото страната се намираше в извънредната ситуация, която вече приключи, обясни Асен МеджидиевАсен МеджидиевД-р Асен Меджидиев е роден през 1968 г.   Завършва медицина към Висшия медицински институт в.

По думите му най-важното при следваща евентуална COVID вълна е здравната система да бъде подготвена и по възможност повече хора да се ваксинират.

Последвайте канала на

Владимир Василев
2063 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2022.08.12 | 22:53

5
Закрийте здравната кЛаса, 20 години само ни грабят през нея. Я да видим как ще щавите частни фондове, които ще ви oспорват всички ненужни прескъпи манипулации с летален резултат.
И БЗС

2022.08.16 | 15:42

6
Който работи за зъболекарски изнудвачи!

2022.08.12 | 21:55

4
Народа не кълве вече на продажните докторчета.

2022.08.12 | 21:54

3
Никакви пари за тия мушенници,няма такова заболяване.Значи няма и първа линия.
Пандемия свинства и антисанитария

2022.08.12 | 21:11

2
Хора в България целува куче, спя с куче, плават в морето с куче, деца и кучешки изпражнения! Има свинство и антисанитария! Цяла крайбрежна зона е тоалетна за домашни любимци и няма никакви мерки срещу свини и антисанитарии.

2022.08.12 | 20:28

1
През ден съобщават за хора с ковид, които обикалят 3-4 болници докато ги приемат, но парите трябва да си ги получат. Е как срам нямате?!

Добави коментар

Водещи новини