МРРБ показа недовършени обекти по трасето на газовата връзка с Гърция

  • 12 август 2022 12:33

  • 1625
  • 3
МРРБ показа недовършени обекти по трасето на газовата връзка с Гърция
© МРРБ

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) разпространи снимки от инспекцията на българската част на междусистемната газова връзка Гърция-България, която направиха служебните министри на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков и на транспорта и съобщенията Христо Алексиев в сряда, 10 август. Това съобщиха от регионалното министерство. Двамата посетиха Газоизмервателна станция Стара Загора, Кранов възел 6, разположен до село Тракия, както и канал на Напоителни системи и Диспечерски център в село Стамболийски.

"Газовата връзка с Гърция не е готова. Обектът изглежда като луксозна сграда с мебели, до която обаче няма ток и добър достъп". Това каза пред журналисти министър Шишков.

Той потвърди, че за по-бързото завършване на обекта ще има всекидневни проверки от регионалните структури на ДНСК в Хасково и Стара Загора. Ежедневно те ще докладват за извършените строително-монтажни работи. На практика надзорната фирма ще получи офис в централата на ДНСК. Така ще може заедно с началника на дирекцията да събират всички необходими документи за пускането на конектора в експлоатация.

Компанията, изградила газовия интерконектор с Гърция: Всички 182 км и прилежащите съоръжения са запълнени с природен газ

"Искаме, докато строителят си завършва недовършените строителни дейности, надзорът и ДНСК да проверят всички документи за готовите сегменти, за да няма забавяне в последствие", отбеляза арх. Шишков. Това ще позволи да се спечели време и когато строежът бъде готов, още на следващия ден да бъде сформирана приемателна комисия и газопроводът да се въведе в експлоатация.

Министърът информира още, че МРРБ е в постоянен контакт с изпълнителя на проекта. Част от дейностите, които бяха отчетени като недовършени, вече са почти готови. Сред тях са ключов противопожарен водопровод. На инспекцията бе установено обаче, че все още има недовършена замазка по конструкцията на газоизмервателната станция в  Стара Загора. След завършването й сградата ще бъде разчистена, защото сега е като строителна площадка. 

Министър Шишков подчерта, че приоритетно ще се работи за пускането на газовата връзка, а всички довършителни дейности, като изграждане на обслужващи пътища, възстановяване на щети по напоителни канали и др., ще се завършат на втори етап. Това, което няма да попречи обектът да се ползва, ще бъде реализирано на първи етап, увери регионалният министър. 

Според арх. Шишков най-проблематична остава компютърната връзка на газопровода със съоръженията в Гърция. Тя е от съществено значение, за да потече газ. 

Вчера от компанията "Ай Си Джи Би" (ICGB), която развива проекта за междусистемна газова връзка между Гърция и България, съобщиха, че са входирали в МРРБ предложение за въвеждане на етапност на изпълнение на оставащите дейности до началото на търговската експлоатация на съоръжението. Основната цел е всички необходими за старта на търговската експлоатация дейности да бъдат приоритетно извършени в етап 1, което да позволи навременен старт на преноса на природен газ по интерконектора, обясниха в от дружеството в свое прессъобщение. Всички останали дейности, които не са пряко свързани с експлоатацията на съоръжението, са обособени в самостоятелен етап. Те ще продължат да се изпълняват паралелно с експлоатацията на съоръжението.  

В етап 1 като най-приоритетни дейности са включени: изпълненото вече строителство на газопровода и наземните съоръжения, както и тестване на катодна защита, полагане на знаци по газопровода, завършване интеграцията и тестването на SCADA системата за автоматичен контрол и управление на интерконектора, тестване на противопожарната система на диспечерския център и др.

Сред обособените в отделен етап дейности са: довършване на полагане на резервен оптичен кабел, изпълнение на противоерозионни мерки по трасето на газопровода, довършване на път към газоизмервателна станция (ГИС) Стара Загора, допълват от "Ай Си Джи Би".

Всички посочени дейности са част от ангажиментите на гръцката фирма AVAX, която изпълнява договора за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на газопровода. Строителят е подал към "Ай Си Джи Би" информация, индикираща края на месец август за завършване на дейностите от етап 1, което ще позволи бързо въвеждане в експлоатация на газопровода. Това включва и приоритетно завършване на автоматизираната (SCADA) система за управление на газопровода.

"Ай Си Джи Би" продължава да работи активно по изпълнение на необходимите изисквания за получаване на Разрешение за ползване и съответните разрешителни за Гърция, като комуникира и съдейства напълно на всички институции, които имат ангажимент към този процес, посочват от компанията.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1625 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Еми...

2022.08.12 | 13:24

1
И по какво точно се познава, че нещо е "недовършено"? Нито се пише какво е снимано, нито какво още има да се прави. Отново лъжи и партенки, а фирмата вчера ги РАЗБИ.
Еми...

2022.08.12 | 13:25

2
Апропо, оправиха ли вече "техническата грешка" и минаха ли процедурите, които бяха спрени нарочно за тая уж "техническа грешка"?

Добави коментар

Водещи новини