Илияна Йотова: Обвиненията между ПП и ИТН показаха, че битката беше на едни пари срещу други пари

  • 12 август 2022 08:10

  • 3857
  • 27
© БНТ

Стигнахме до предсрочни избори, защото разочерованието стигна точка на търпение и от обществото и от мнозитсвото в парламента и се получи първото правителство, което падне с вод на недоверие. Това каза вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , в предаването "Денят започва" по БНТ.

За пръв път в новата ни исторя имаше коалиция от четири партии много различни. И това, което предлагат на обществото като политики, и като убеждения, дори и като идеология, макар че забравихме през последните десетилетия тази дума, тази сложност на коалицията в едно кризисно време очевидно предизвикваше и тези съмнения и за съжаление, те се оправдаха. В различние със социалните проучвания, аз смятах че тази коалиция ще се задържи. В самото начало имаше сериозно съгласие какво трябва да се случи. Идването на "Продължаваме промяната" на власт беше с много сериозни очаквания от хората. След 12 години управление на ГЕРБ ние повярвахме че е възможна такава промяна.  натоварени с много очаквания, разочарованието беше много бързо и от голямата любов, се получиха големите резерви в хората, включително и в мен, отбеляза Йотова. 

Според нея разочарованието от кабинета "Петков" е свързано с бързината, с която се опитаха да правят реформи - в Конституцията, в съдебната власт, за справяне с кризите, които следваха една след друга в България и като че ли за тези 7 месеца този темп не се оправда.

Още в първите месеци правителството сякаш тръгна в една друга посока да предрешава нещата, да няма достатъчно обществена дискусия, да няма съобразяване с желанията на хората, получи се и много бързо конфликт между институциите и всичко това естествено доведе до тези резерви, каза още Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Политолог: Липсата на диалог сред политиците рефлектира върху обществото

Тя поясни, че първата публична проява на Кирили Петков като нов министър-председател е била по отношение на македонския въпрос и присъединяването на Република Северна Македония към ЕС. И припомни за продължилия повече от 5 часа Консултативен съвет при президента Румен Радев, където е била препотвърдена българската позиция за присъединяването на РСМ към ЕС.

Една позиция, която ни беше изключително важна, защото ние нямахме на своя страна европейските си партньори. Имахме една голяма доза неразбиране, имахме много пропуснати месеци, за да обясним българската позиция и в този първи момент не само, че не ги е критикувал, президентът подаде ръка на новото правителство, за да може при първото си посещение Кирил Петков да отиде със силната българска позиция в РСМ - това не е ли помощ?! Още тогава той беше обещал на нашите европейски партньори бърза и безпрепятствена позиция на България за приемането на нашата западна съседка, въпреки националния интерес на страната и съвсем отговорно мога да го заявя, уточни Йотова. 

Тя благодари на френските ни партньори за това, че са разбрали българската позиция и са направили така в преговорната рамка - вписването на българите в Конституцията на страната да предхожда реалното започване на преговорите, което е безспорен успех.

Нашите съседи от РСМ трябва да бъдат част от европейското семейство, подчерта вицепрезидентът.

Политичеката криза е най-нормална политическа криза. Конституцията предвижда служебен кабинет, който да върне стабилността на страната в това безвремие между два избора. В момента се случи много тежък период и ако няма Министерски съвет и министри щеше да бъде много тежко, каза още тя. 

Остана горчивина след това управление. Обвиненията между "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ" обясниха, че битката беше на едни пари срещу други пари. Това кара хората да си останат вкъщи, а не да гласуват. Последните дни Кирил Петков обясняваше неуспеха на правителството в липсата на комуникация. В такива ситуации никой не търси вината в себе си. Утре ако отново претендираме за власт да сме осъзнали тези грешк. Виждаме тийнейджърска амбиция. По-малко хвалебствия и повече амбиция няма да навредят на никого, категорична е Йотова. 

Петков и Василев получипа огромен шанс. Те имаха не само 100 дни, те имаха огромен шанс да спечелят доверието на българските граждани. Помните как тръгнаха - млади хора с претенции за много сериозно образование, със свежи идеи, с нов поглед, неупотребени в политиката. И всичко това е една предпоставка за много сериозен успех. Президентът има една "вина", че им даде този шанс. Но много бързо, съветвани от доброжелатели, те се обърнаха срещу президента и срещу президентската институция вместо да потърсят съюз. Разочароваха нас българите и за това, за младите хора, за добре образованите, които знаят как да управляват страната и да търсят добри решения, допълни още вицепрезидентът. 

Йотова коментира и служебния кабинет начело с Гълъб Донев.  

Не смятам че имаме проблем с БСП и те с нас. Част от ръковдството смята че неуспехите, които имат се дължат на президентската инститция. Нека на изборите да проверят дали е така. Представителите на БСП в служебния кабинет са подбрани на експертен принцип. Право на президента е да намери, според него, най-добрите авторитети, които могат да свършат най-добрата работа. Най-добрият служебен кабинет се състои от хора, които не се борят за власт. Те са хора, които трябва да преведат обществото през кризите. Тримата, които са представители на БСП трябва да е гордост и чест за всяка партия, че има хора, които са част от служебен кабинет. Няма изискване президентът да се консултира с политчиеските партии, посочи Йотова. 

Илияна Йотова посочи основните задачи на служебния кабинет

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
3857 27

Свързани новини

Коментари 27

Добави коментар

2022.08.21 | 06:27

27
Как се полочава все ни прие..бават политиците.Само гн Петков и гн Василев май не ни са посегнали още.А гн Радев ни наведе най мощно.Панов е трябвало да изберем.Радев излезна много голям мръсник.Той мисли че Бойко Борисов ще му прости на импиджма.Вън е всякак.Това щее първата бойна задача на парламента.
Умник Гюро

2022.08.12 | 10:57

23
Рижава, комунистическа, кремълска свиня.
митьо

2022.08.14 | 12:33

26
А така ! Кажи й го Бачо Гюро !
☭Cecтpa Гaлeвa☭

2022.08.13 | 09:00

25
➤Koльo Kитaeцa: Пpeз 1993-1994г., ce зaнимaвax c kpaжбa нa koли, и вeдъж лeжax в apecтa в «Cлънчeв Бpяг», нa втopият eтaж, зaeднo c aвтokpaдeцa Бойко Методиев Борисов oт Бaнkя: tiny.cc/fqgvuz
Bai hui

2022.08.12 | 10:57

24
E da de ama sikijam aZna

2022.08.12 | 10:46

22
ЧЕРВЕН БОКЛУК МРИ

2022.08.12 | 10:17

19
От правителството на Петков са разочаровани само “промитите” и до болка за.блудени русофили като теб тлъста кокошко и като Зеления чорап! България трябва да се изчисти, веднъж завинаги от червените бо.клуци и от слугите на тер.ористичната държава! Само тогава имаме някакъв шанс да живеем спокойно!
ШИБАМ ЧЕРВЕНИ ЛУМПЕНИ

2022.08.12 | 10:41

21
КОРНЕЛЪ КЪДЕ Я ТУРЯШ ..., ЛУУМПЕН ..¿..
ШИБАМ ЧЕРВЕНИ ЛУМПЕНИ

2022.08.12 | 10:39

20
ПП И БСП ... - ПОД СЪД ЗА ДЪРЖАВНА ИЗМАМА ...ВСИЧКИТЕ В ЗАТВОРА ...ПЪРВО КОРНЕЛЪ И КИРУ ...ОТ ТЯХ СЕ ПОЧВА .., ПОСЛЕ ПЕЕДАЛА АСЕН , СПЕЦОВ МИЛИОНЕРА , ГЕЛА , ЛЕНА И Т.Н ...
Слава на РУСИЯ!!!

2022.08.12 | 10:06

18
Това тлъсто недоразумение що не ходи да сваля килограми?
ГОСТ

2022.08.12 | 09:55

17
Абе що не си пиеш хапчетата по редовно.Какво направиха тия измекяри.

2022.08.12 | 09:05

6
Гн Петков ще дойде на два бели коня със гн Асен Василев,след изборите.За него несе кахърите.Власта трябва да е тяхна,доказаха се момчетата ито много серьозно.Само те ще доунищожат мутрите,никой друг!!Десислава Атанасова грозната нека си кряка колкото може..

2022.08.12 | 09:54

16
Абе що не си пиеш хапчетата по редовно.Какво направиха тия измекяри.

Добави коментар

Водещи новини