Вицепремиерът Пеканов с подробности за евромилиардите по Плана за възстановяване

  • 11 август 2022 14:00

  • 1888
  • 10
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Планът за възстановяване и устойчивост и оперативните програми са ключов ресурс за страната ни. Той ще ни помогне да извършим сериозен скок в икономиката и да подобрим благосъстоянието на българските граждани. По Механизма за възстановяване и устойчивост ние трябва даизпълняваме нашите цели, да покриваме различни индикатори, да се справяме по-добре и чак тогава получаваме този важен финансов ресурс. Това каза заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена, на пресконференция в Министерски съвет, на която представя приоритетите си, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост и европейските програми, предаде репортер на Novini.bg.

В идните месеци предстои да се подготвят и стартират процедури по Плана за възстановяване и устойчивост на стойност над 3,7 млрд. лева. Поели сме ангажимент и отговорност да работим за осигуряването на този значителен ресурс и да го защитим. За да отключим тези средства, трябват много реални действия за изпълнение на поетите пред Европейската комисия ангажименти, заяви Пеканов.

Предстои да се подготвят и приемат законодателни промени, които да ни позволят да изпълним тези 22 мерки по второто плащане, които са обещани в рамките на тази година. Нашата цел е да подготвим тези процеси, така че България да е успяла на 100% да отговори на поетите ангажименти, когато трябва да ги отчетем пред Брюксел. Нашата надежда е това да постави основи на един устойчив процес на действия за изпълнение на целия План за възстановяване и устойчивост в идните години, посочи той.

По отношение на първото плащане на стойност 1,3 млрд. лева, което се надяваме да дойде до края на годината, се работи по комплектоване на документите и изпращането им за одобрение в Европейската комисия, съобщи вицепремиерът.

През миналата седмица очаквахме подписването на т.нар. оперативни договорености за изпълнение на Плана от страна на Европейската комисия. Преди това да се случи, не може да бъде подадено искането за плащане. Предприели сме и важни мерки за актуализация на нормативните актове за изпълнение на Плана, за да може искането за плащане да отговаря на текущата структура на Министерски съвет. По един инвестиционен проект от 22-те все още има някои проблеми, но работим в много близък контакт с МВР, за да намерим вариант за решение. Това е проектът за модернизация в МВР - "Изграждане, развитие и оптимизация на цифровата тетра система и радио-релейна мрежа". Това е проект, който не намери място във версията на Плана, която аз изпратих на 15 октомври миналата година, тъй като не бяхме напълно сигурни в неговата техническа реализируемост. Той обаче е част от приетия от редовното правителство План и трябва да се движи. Провела се  открита тръжна процедура през месец юни, но нито един кандидат не е участвал в нея и не е избран изпълнител. Това е ключова стъпка, която е част от първото плащане по Плана. В момента съемвстно с МВР търсим активно решение на този казус. Ще говорим и с Европейската комисия и ще намерим решение, поясни Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена,.

За второто плащане работата е доста по-сериозна. То включва 66 мерки, от които 22 са законодателни промени, като някои от тях могат да се приемат в един закон. От тях е приета една такава мярка - Законът за насърчаване на заетостта. Входирани в парламента бяха още четири проектозакона, но не бяха приети. Всички други мерки са на различна фаза на изготвяне. Надявам се след действията ни тези законови промени да са готови, когато се конструира новият парламент, каза той.

По думите му много трудни ше бъдат промените в Закона за енергетиката.

Вицепремиерът Атанас Пеканов: Намираме се в много тежка криза и трябва да положим усилия

Вицепремиерът отбеляза, че освен Плана за възстановяване и устойчивост, предстои стартирането на инвестиционни проекти. Ако всички предвидени проекти се случат, на пазара ще има инвестиции за 3,7 млрд. лева, уточни той.

До момента са изпратени четири оперативни програми, като три са одобрени. Одобрените програми са много важни – те инвестират директно в хората, а също така се подпомагат най-нуждаещите се граждани. Остава изпращането на пет програми. Това ще се случи през идните дни, като чакаме одобрение за отпускането на средствата през септември, заяви Пеканов.

За мен лично темата ОИСР е изключително важна. Миналата годиня успяхме да я придвижим напред. Продължаваме тази работа съвместно с екипа на външно министерство, добави той.

Ще работим усилено и за придвижване на процеса за бъдещото влизане на България в еврозоната. В момента светът се намира в евдна доста турбулентна ситуация и ние не можем да си позволим да чакаме и да останем в периферията. Нямаме време за губене, не трябва да се чудим искаме ли,не искаме ли, за да не останем отново назад, подчерта вицепремиерът.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1888 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Смях

2022.08.11 | 14:07

1
Неговите приоритети не ме интересуват изобщо!
Умник Гюро

2022.08.11 | 14:27

2
Значи това правителство отпуска държавен заем на частното търговско дружество "Булгаргаз", за да го спаси от фалит. Т.е. с парите на българските данъкоплатци се помага на частни интереси. Ако това не е корупция и мафия, то какво друго е?
Бай Стоил

2022.08.11 | 14:59

3
Капитализъм се нарича!

2022.08.11 | 15:16

4
ПАРИ ПО ПЛАНА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НЯМА ДА ИМА, ДОКАТО ИМА РУСКИ ЕЛЕМЕНТИ ВЪВ ВЛАСТТА.
Болгара

2022.08.11 | 17:09

7
Върви да работиш и да вкарваш в хазната,майкати мързелива чакаш на помощи...

2022.08.11 | 15:33

5
Плана за възстановяване е гибел за България.

2022.08.11 | 22:40

10
Марк Рюте, а как се бори с корупцията? Като купува депутати, не спазва конституцията, лъже жена си, пие наркотици и декларира 700 000 долара за 6 месеца? Аа, и спря ни газа, вкара ни във война, щеше да спре мариците, аеца, тецовете, набута ни за опитни свинчета на файзер и амазон. Истинска модернизация.

2022.08.11 | 16:01

6
Марк Рюте: Кирил Петков е премиер, който се бори с корупцията и модернизира България 10.08.2022 17:55 3012 30 © Novini.bg 2k Добави коментар След като Кирил Петков стана министър-председател на България, казах на моя екип – това е нов премиер, който се бори с корупцията, модернизира страната. Това каза на брифинг в Министерски съвет министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте след среща с премиера Кирил Петков, предаде репортер на Novini.bg.

2022.08.11 | 17:34

8
Започва подмяната на промяната, служебният кабинет отмъщава на ръководителите на промяната. Мафията в лицето на ББ , Доган, Слави , Радев и Каракачанов се обединяват срещу партиите, които опитваха да прогонят бизнес мафията и корупцията.
Сли

2022.08.11 | 17:57

9
Този ще ви зароби Идиот

Добави коментар

Водещи новини