Драгомир Заков: Служебното правителство има предпоставки да работи по различните опции за подобрение на авиацията

  • 11 август 2022 09:07

  • 580
  • 1
Драгомир Заков: Служебното правителство има предпоставки да работи по различните опции за подобрение на авиацията
© БНТ

България има опит с големи сделки, включително и с проекта за нови изтребители, и в този смисъл можем да бъдем много по-гъвкави. Не е нужно за смяната на една гайка в първите осем изтребители F-16 да се минава през парламента. Tова заяви бившият министър на отбраната Драгомир ЗаковДрагомир ЗаковДрагомир Заков е роден на 24 юли 1975 г. Завършил е Френската гимназия в София, както и международни в предаването "Денят започва" по БНТ. 

Той добави, че има проблем с бойната ни авиация и действително проблемът е сериозен.

Компенсация за забавените изтребители F-16 формално никъде няма да може да бъде записана, тъй като става дума за договор между две правителства, посочи Заков.

По думите му има 25 млн. долара помощ от САЩ по договора за вторите изтребители и 9 милиона за допълнително обучение на пилоти, които също са вид компенсация.

Това което договорихме, е възможността за отлагане (на плащането - б.р.), ако се забави доставката на първите 8 самолета отвъд 2025 г. Тоест, преди да стигнем до голямата вноска за вторите 8 през 2026 г. ние можем да поискаме това отлагане и това също е вид компенсация. Направихме опит да бъдем по-гъвкави с анексите към първите F-16, оказа се, че това противоречи на Конституцията. Правителството следва да има повече гъвкавост по такива договори. Ролята на парламента е изключително важна, но затова има комисии по отбрана - не е нужно буквално смяната на една гайка да минава в парламента, посочи Заков. 

Ако покажем ясно, че работим за финализиране на проекта, американската страна ще прояви гъвкавост, очаква бившият военен министър. Може би не точно министърът на отбраната, а правителството да има оперативна възможност да реагира по такъв тип договори, отбеляза бившият министър на отбраната. 

Министърът на отбраната: Съществува реална опасност до 3-4 години да не можем да си носим бойното дежурство сами

Заков, че като военен министър не е работил по една единствена опция за осигуряване на бронирана бойна машина за пехотата.

Не може да си позволим авиацията ни да остане на земята за дълго време, подчерта Заков и добави, че служебното правителство трябва да вземе решение дали ще вземе изтребители на лизинг или не.

Драгомир ЗаковДрагомир ЗаковДрагомир Заков е роден на 24 юли 1975 г. Завършил е Френската гимназия в София, както и международни вижда приемственост от служебния военен министър Димитър Стоянов, като няма никакви притеснения за сектор Отбрана. 

Той коментира и изказването на бившия военен министър Красимир Каракачанов, че прокуратурата трябва да провери забавянето на бронираните бойни машини за пехотата е пресилено.

Министър Каракачанов в края на своя мандат представи един доклад за това къде се намира проектът. Там имаше два конкретни извода и препоръки, като една от тях вече е неизпълнима, а докладът е неактуален - заради инфлацията, войната в Украйна, каза още той. 

Докато е бил министър, Драгомир ЗаковДрагомир ЗаковДрагомир Заков е роден на 24 юли 1975 г. Завършил е Френската гимназия в София, както и международни не е разпореждал да бъдат поръчвани нови машини от конкретна държава, а да се проучат възможно най-много страни, за да се прецени кой е най-добрият вариант. Заяви, че лично е разговарял с Каракачанов заради вчерашната му публикация и са уточнили всички детайли.

Това е само един от шест проекта за формиране на тежка механизирана бригада. Можете да си представите, има още пет и всичките са в бъдеще време, затова е важно да стартира възможно най-бързо. Ние направихме всичко по силите си в тези пет месеца да придвижим нещата и да поставим базата, мисля, че вече може да се върви доста по-бързо, добави Заков. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
580 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Мира

2022.08.11 | 10:19

1
Не са нужни милиарди за самолети. Не ни трябват.

Добави коментар

Водещи новини