Лазар Лазаров: До края на месеца ще назначим 200 души в Инспекцията по труда

  • 11 август 2022 08:03

  • 1785
  • 0
Лазар Лазаров: До края на месеца ще назначим 200 души в Инспекцията по труда
© Кадър - бТВ

Искам да допринеса с експертизата си и с това да провеждаме политика с нормалност и приемственост. Очаквана бе поканата на президента Радев, с него имаме дългогодишно партньорство. Това заяви в ефира на бтв Лазар ЛазаровЛазар ЛазаровЛазар Лазаров е роден на 18 март 1970 г. в София.   Завършил е УНСС, специалност, служебен вицепремиер и министър на социалната политика.

8,4% е увеличението на минималната работна заплата. Това е част и от един репер на европейска директива, каза той и добави, че ще подобрят контрола от страна на Инспекцията на труда. "С 200 души ще увеличат капацитета на Инспекцията до края на месеца. Едно от основните предизвикателства пред това правителство е, да се научим да правим малки крачки", обясни още той.

Минималната работна заплата се определя с заповед на Министерски съвет, а това, което седи зад нея е бюджетиране. Важно е да има работещ парламент, който да приема работните предложения. Това е базов вариант на бюджета, ние ще сме готови с една добра основа", каза още Лазаров.

Той обяви,че ще стартират поредица от инициатива, които да подпомогнат най-нуждаещите се. Ще продължим до края на септември да предоставяме топъл обяд, а това са 74 000 души. За 530 000 души ще предоставяме хранителни пакети, каза той и добави, че това е обвързано с границата на бедността.

Социалното министерство разширява обхвата на хората с целеви помощи

По думите му хранителните пакети съдържат стоки от първа необходимост и са консултирани със здравните органи. Лицата, които могат да ги потърсят са регистрирани по програмите за социално подпомагане. До този момент пакетите се раздават от БЧК.

На въпрос докога ще има работещи бедни, той заяви, че с повишаване на контрола на НАП и на ИТ ще доведе до това да се прекрати практиката да се плаща в плик, което води до изкривяване на цифрите.

Що се отнася до увеличението на пенсиите, той заяви, че истинското увеличение е стартирало през януари. 715 000 пенсионери ще се възползват от увеличението, чрез него се преодоляват разлики, които са били създадени на базата на осигуровките.

 

Калина Христова
1785 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини