Отпускат стотици милиони за малкия и среден бизнес

  • 10 август 2022 11:00

  • 2613
  • 4
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Ще отпуснем един много голям ресурс от 735 млн. лева по Плана за възстановяване и устойчивост и структурните фондове. 735 млн. лева ще бъдат налични за усвояване от малки и средни предприятия до края на годината. 5 млн. лева на ден ще стигнат до бизнеса. Това обяви служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев на брифинг, на който представи приоритетите и екипа си, предаде репортер на Novini.bg. Красимир Якимов е началник на кабинета, Надя Христова и Стефан Савов са заместник-министри. 

Заедно с екипа правим всичко възможно тези средства да стигнат до най-нуждаещия се сегмент от бизнеса, добави Пулев.

Министърът уточни, че 600 млн. лева от тези средства идват по линия на Плана за възстановяване и устойчивост.

Първата процедура вече е отворена – към момента бизнесите имат възможност да кандидатстват за тези средства. Тази процедура е в размер на 260 млн. лева. Срокът за кандидатстване е 21 септември. Окуражавам всички микро, малки средни предприятия да се запознаят с тази програма – тя е отворена, заяви Пулев. По процедурата ще бъдат подкрепени предприятия в секторите "Преработваща промишленост", ВиК услуги, "Управление на отпадъците", "Творчески индустрии", "Медии", "Далекосъобщения", "Научни изследвания" и други. 

Работим много усилено да отворим още една процедура по плана. Надявам се, че тя ще бъде отворена дo края на септември. Тук ресурсът е малко над 30 млн. лева и фокусът е върху микро, малки и средни предприятия, които искат да внедрят ай ти решения, включително и киберсигурност, посочи министърът на иновациите и растежа.

Работим усърдно по още две процедури. Целим те да бъдат отворени до края на годината. Едната от тези процедури е свързана с инвестиции във фотоволтаици и в съпътстваща инфраструктура – батерии за локално съхранение на енергия. Там бюджетът е 200 млн. лева. До края на годината ще направим всичко възможно да отворим и процедура за развойна дейност и интелектуална собственост с бюджет 120 млн. лева, добави той.

Служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев прие властта от Даниел Лорер

Паралелно работим много усърдно и по направление структурни фондове. Тук тече процес по одобрение на една много голяма програма – новата Конкурентоспособност и иновации в предприятията за програмен период 2021 - 2027 г. По линия на Министерството на иновациите и растежа правим всичко възможно да входираме една процедура по тази програма с бюджет 130 млн. лева. Тук фокусът пак е развойна дейност – малки и средни предприятия, но могат да кандидатстват и големи предприятия, които си сътрудничат с малки и средни предприятия. Работим активни и по старата програма за конкурентоспособност от предходния програмен период 2014 – 2027 г., коментира Александър Пулев.

Кандидатстването е само електронно, по системата ИСУН. До момента са подадени 18 проектни предложения, като поисканата безвъзмездна стойност е приблизително 7 млн. лева, стана ясно на брифинга.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2613 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.08.10 | 11:36

1
плана за възстановяване е гибел за България
30години едно и също....

2022.08.10 | 12:28

2
ясно, едни много милиони ще си ги разделят лайняните комунета.........ОТНОВО.......
този път

2022.08.10 | 12:29

3
искам отчет за всяка похарчена стотинка, комсомолци!!!!!!!!
Микропредриятие

2022.08.10 | 12:56

4
Какво е това ограничение, Минималният размер на заявеното безвъзмездно финансиране трябва да бъде 35 хил.лв.? Едно микропредприятие може да кандидатства и за по - малка сума, по този начин европейските пари са пак за големите фирми.

Добави коментар

Водещи новини