Бързи търгове за зимното поддържане и плащане за "Хемус"

  • 08 август 2022 21:11

  • 1196
  • 1
Бързи търгове за зимното поддържане и плащане за "Хемус"
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Бързи търгове за зимното поддържане на пътищата, разплащане с пътните фирми за строителството на магистрала "Хемус", на скоростния път Видин - Ботевград, както и на пътните ремонти, възложени през тази година, плюс индексация на строителните договори. За това са се разбрали камарите на строителите и на пътни компании със служебния министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван ШишковИван ШишковИван Шишков е роден на 14 септември 1963 г. в София. Завършва образователна степен магистър по, стана ясно след проведените в понеделник срещи.

Бързи търгове за зимното поддържане Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ще обяви обществени поръчки за зимно поддържане на пътищата по съкратената процедура. За целта арх. Шишков каза, че е възложил изготвянето на документацията до десетина дни. Така по този начин той се надява да бъде решен проблемът с пътното поддържане. Съгласно решението на 47-то Народно събрание от април настоящите договори бяха удължени до 30 септември.

Шефът на браншова камара "Пътища": "Пожеланията днес бяха повече от реалните действия

Бившият регионален министър твърди, че това решение е взето по настояване на премиера Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически, докато той е искал да бъде записано до избор на нови фирми след провеждане на обществени поръчки. Въпросът със зимното поддържане е отворен и засега няма яснота как ще бъде решен. Браншова камара "Пътища" обаче към момента не е много съгласна с предложеното решение от Шишков, стана ясно от думите на председателя на камарата Стефан Чайков. Нека да видим с какви ще са тръжните условия и тогава камарата ще излезе или с общо решение, или по-вероятно - всяка една от фирмите сама ще реши дали да участва в процедурите, коментира Чайков, цитиран от БТА.

Плащане по големите обекти И ако за търговете няма постигнато съгласие, то за разплащането по големите инфраструктурни обекти има такова. Държавата ще направи всичко възможно да бъде платено по големите обекти, които се строят и за които не е плащано през последните седем месеца, за да няма забавяне на строителството им, каза арх. Шишков. Той уточни, че става въпрос за първите три лота на магистрала "Хемус" и за скоростния път Ботевград - Видин.

"Ако има и още нещо, в диалог сме", допълни служебният министър. Плащане на текущите ремонти По договорите за текущ ремонт и поддържане е постигнато разбиране, че могат да бъдат платени възложените ремонти през тази година от правителството на Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически. Става въпрос за около 200 млн. лв., посочи Стефан Чайков.

Пътният бранш претендира за сертифицирани от пътната агенция общо 720 млн. лв. Останалите 520 млн. лв. обаче няма как да бъдат платени, защото те са за текущ ремонт направен през 2020 и 2021 г., за които има решение на Народното събрание.

Бюджетът на АПИ е рекорден тази година и е около 2.2 млрд. лв., като към края на юни от него бяха изразходвани около 700 млн. лв. По тази причина няма да има проблем с разплащането на фирмите по големите обекти и възложените ремонти през тази година, които на редица места продължават. Индексацията на договорите На срещата е постигнато съгласие относно индексация на договорите в строителството във връзка с приетите от парламента промени в Закона за обществените поръчки. До дни двете браншови организации ще дадат предложение за методиката за индексация и в рамките на десетина дни съвместно с финансовото министерство процесът да бъде финализиран, обеща министър Шишков.

Мегодиката за индексация, която е разработена заедно с финансовото министерство по времето на кабинета Петков, не предвижда таван на оскъпяването, каза Светослав Глосов, почетен председател на Камарата на строителите.

Това твърдение е странно, тъй като бившият финансов министър Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на беше заложил таван от 15% за оскъпяване на договорите след индексация, докато строителната камара настояваше той да отпадне. Глосов разясни, че когато се докаже, че оскъпяването трябва да е над 50 процента, тогава ще бъдат обявявани нови обществени поръчки. В момента по Закона за обществените поръчки един договор не може да поскъпне с повече от над 50 процента спрямо първоначалната му стойност. Именно това беше и причината договорите за текущ ремонт и поддържане по времето на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в да бъдат оспорени от служебните кабинети на Радев през 2021 г. Текущ и основен ремонт.

По друг спорен въпрос - основни ремонти са били маскирани като текущи, е постигнато разбирателство да се търси разрешение на проблема чрез промяна в законодателството. Технологиите се развиват, а в един момент, когато законодателството изостане от тях, започва да страда бизнесът, а и администрацията, коментира служебният министър на регионалното развитие.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1196 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.08.08 | 22:59

1
АЙДАА , ДАЛАВЕРАТА ПОЧНА ОЩЕ ПРЕЗ АВГУСТ , СНЯГ И ЗИМА НЯМА ОТ 10Г. , НО ВСЯКА ГОДИНА СЕ РАЗДАВАТ ПО 100-200 МИЛИОНА ЛЕВА , БАЛЪЦИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ ДА ПЛАЩАТ.

Добави коментар

Водещи новини