Данаилов: Ако България можеше да получава директно газ от "Газпром", щеше да е на по-ниска цена

  • 08 август 2022 12:22

  • 786
  • 7
Данаилов: Ако България можеше да получава директно газ от "Газпром", щеше да е на по-ниска цена
© Булфото (архив)

Ако България можеше да получава директно газ от "Газпром", щеше да е на по-ниска цена. 40 долара на мегаватчас е разликата със сегашната. Докато има газ по „Турски поток”, и за нас ще има. На ден 42 млн. кубически метра природен газ минават оттам, а може би и повече. Консумацията на България към момента е 5 млн.

Големият проблем не е в количеството, а в цената на газа, коментира за "Твоят ден" Пламен Данаилов, бивш зам.-министър на енергетиката от "Има такъв народ".

Бабикян: Ако правителството целенасочено бави гръцката връзка, значи се работи за интересите на "Газпром"

По думите му пряката политическа намеса е довела нещата дотук. "От ПП поеха на ръчно управление част от Енергийното министерство, която отговаря за доставките на природен газ. Това е една от конфликтните теми, която доведе до напускане на коалицията от ИТН. Съветникът на премиера по външните въпроси ходи в Турция на преговори за доставка на природен газ, това е пряка намеса в дейността на "Булгаргаз", посочи той. И допълни, че доставките чрез посредник са оскъпили газа с 30-40 млн. евро. 

Според него предвидимост в цената на газа няма. "В момента получаваме руски газ, а чрез суапови сделки диверсифицираме втечнен газ. Изключително грешно е да зависиш от един доставчик. Очакването ми е преди зимния сезон интерконекторът с Гърция да бъде въведен в експлоатация. Това е един вид диверсификация. Когато заработи терминалът за втечнен газ "Александруполис", който се очаква да заработи през октомври 2023 г., ще има нов вид диверсификация", разкри Данаилов.

Радина Лазарова
786 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2022.08.10 | 05:37

7
Данаилов никой не иска по ниска цена,просто не искаме газ от газпром.Кога щего разберете бе мамави .е..
KONSTANTIN KIRILENKO

2022.08.09 | 23:40

6
да ти е..ба МАЙ..КАТА КОМУНИСТИЧЕСКА
ДА ПОЗНАВАШ СЛУЧАЙНО

2022.08.08 | 19:06

5
ЕДНИ МАЛО УМНИЦИ? ПО ЧЕРЕШОВИТЕ ТОПЧЕТА СЕ ПОЗНАВАТ :)
СЛЕД 300 ГОДИНИ

2022.08.08 | 19:03

4
СВЪРШВАТ ГАЗТА И НАФТАТА. ПИТА СЕ, КОИ МАЛО УМНИЦИ, ЩЕ ГУШНАТ БУКЕТА ПЪРВИ :)
Умник Гюро

2022.08.08 | 13:14

1
Ето какво печелите, ако се отровите/ваксинирате: шанс да умрете веднага от тромбози и инфаркти; мутирали ДНК клетки, които започват да произвеждат шипов протеин; разбита имунна система и органи вследствие на действието на шиповия протеин; предаване на мутациите и уврежданията на бъдещите поколения чрез генетично унаследяване; бавна и мъчителна смърт от всякакви болести заради разбитата ви имунна система. Вие, Дами и Господа, де факто развивате СПИН без да ви го казват. Затова, ако огледате внимателно ваксинираните, ще забележите физически деформации по лицата им и непрекъснатото им боледуване от нещо. Отровите/ваксините в тялото им никога не спират да действат, докато не пукнат. Хайде сега, отивайте и се ваксинирайте, ако ви стиска.

2022.08.08 | 15:22

3
Връзката с Материала ? ..или просто Отново ДъСъ “блесват” асобенастите задунай ръйбалки !

2022.08.08 | 15:20

2
НЕзабавно прекратяване на АбсолютноВсякакви взаимоотношения с КремълБесовете !

Добави коментар

Водещи новини