Служебният вицепремиер Пеканов: Прогнозите за българската икономика са лоши или катастрофални

  • 07 август 2022 11:01

  • 3817
  • 22
Служебният вицепремиер Пеканов: Прогнозите за българската икономика са лоши или катастрофални
© Булфото (архив)

Отстраняването на шефовете на НАП и Агенция “Митници”, и смяната на областните управители, са нормални. Всяко едно правителство предприема такива стъпки в началото на своето управление. Това обясни служебният вицепремиер Атанас Пеканов в студиото на “Събуди се”. “Действията, които бяха направени в първите дни са напълно нормални. Всеки един нов кабинет трябва да гарантира възможно най-ефективната работа на институциите. И винаги, когато става смяна на властта, се правят някои промени”, обясни Пеканов. 

Той обясни защо ресорът за евросредствата във финансовото министерство беше отделен от него. “Ние приемаме една структура, която съществува от дълги години и в други европейски страни. Темата с европейското финансиране е доста сложна. Тя влиза в ресорите на много министерства, затова е добре да има отделен вицепремиер, който да се занимава с тази тема”, обясни Пеканов. 

Атанас Пеканов пое поста на заместник министър-председател по управление на европейските средства

“Това, което не се движеше с добро темпо  предишния кабинет е, че не бяха приемани в парламента неща, които трябва да се случват по Плана за възстановяване. За второто, плащане , което трябва да се случи в края на годината, има само един приет закон - за насърчаване на заетостта. Има 3, които стигнаха в парламента, 1 мина на първо четене.  Т. е само 1 закон, от общо 22,  е минал на второ четене”, такава равносметка на кабинета “петков” направи служебният вицепремиер. 

Той увери обаче, че 21 от 22 закона са във финална фаза. “Това е проект, който във версията на Плана, която изпратих през октомври миналата година не беше вътре. Но ще се справим и с това и ще поискаме първото плащане”, поясни той. Първото плащане е в размер на 1,3 милиарда, които ще бъдат поискани до края на месеца. След това ЕК има срок от 2 месеца да направи разглеждане. А парите се очакват наесен, разясни стъпките Пеканов.

Той коментира и газовата диверсификация. Пеканов бе категоричен, че Русия не е най-сигурният партньор. “Има енергийна криза. Тя е в цяла Европа! Трябва да действаме възможно най-бързо, за да я решим”, призова Пеканов. 

Какво ще се случи ако няма достатъчно количества газ през зимата? Отговорът на вицепремиерът бе, че трябва да се подготвим “за най-лошото”. “Липсата на достатъчно количество газ ще доведе до икономически загуби. Икономистите спорим дали последиците ще са лоши, или катастрофални!”, заяви Атанас Пеканов.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
3817 22

Свързани новини

Коментари 22

Добави коментар
ПЕСОГЛАВЦИ

2022.08.07 | 23:47

22
У ЦЕЛИЯ СВЕТ НЕМА 10% КОРПОРАТИВЕН ДАНЪК БЕ :) И КАТО ГЛЕДАМ НИКОЙ НЕ СЕ Е ЗАТИЧАЛ ДА ИНВЕСТИРА У К Е Н Е Ф :)
ПЕКАНОВ

2022.08.07 | 23:45

21
НЕ Е ХУБАВО ДА СИ С Е Р Е Ш ПРЕЗ МУЦУНАТА! :)
ДРУГАРЯ САТАНА

2022.08.07 | 23:43

20
ЗА КАКВИ ИКОНОМИЧЕСКИ ЗАГУБИ ДЪРДОРИШ, КАТО ФИРМИТЕ, КОИТО ПОЛЗВАТ ГАЗ СА ЧУЖДИ И ПЛАЩАТ САМО 10% ДАНЪК В БЮДЖЕТА?! :)
Радев Идеат Избори

2022.08.07 | 17:33

19
Много си верваш
Лъжеш!

2022.08.07 | 14:52

18
Лъжеш, комунистическо и ДС - изчадие! Лъжеш!, лакей кремълски! БВП е 68 милиарда, с 3,6 милиарда повече от миналата година! Изплатени са много от заемите, теглени от "кадрите" на сикаджийската мутра и сарайския му началник, които ЗаКаПе-чето Гълъб с проскубаната перушина сега ударно връща във властта! Лъжеш, за да оправдаеш политическите уволнения, наредени, разбира се от фалшивия "натовец" от село Славяново - национален предател като цялата ви "честна компания" от марионетки на злодея и масов убиец в Кремъл! Само че, комунизино Пеканов, българският народ няма да позволи да реализирате пъклените си планове на продажници и национални предатели, няма да позволи да вкарате България в кочината на кремълското чудовище! България,путинофиле Пеканов, е член на НАТО и на ЕС!

2022.08.07 | 14:30

17
Гнома на путинарника радев . Май ще излизаме на площадите.
вашето име

2022.08.07 | 14:29

16
не им пука, избори гледат да докопат властта и да печелят, съкратете двойно депутатите, и ще имате мнозинство, стига избори вече

2022.08.07 | 14:27

15
Петков каза:"Искат да овладеят паричните потоци", също както направихме ние - безобразие.

2022.08.07 | 14:17

14
това момче получи симпатии в предишното служебно правителство, сега обаче е прихванал радеия тон прекалено усърдно. пеканов, дай данни бе, дай да ти видим таблиците, на базата на какво заключи, че идва апокалипсис? или вие радевите сте там, за да правите политика (онзи гълъб се изцепи, че трябвало да показват как се е управлявало до сега)

2022.08.07 | 13:27

12
Всичко започна от ковида, без да отстраним организаторите няма как де се оправят нещата.

2022.08.07 | 13:59

13
Пеканов пидал за два месеца сте там и ги сменяте.Какво и е на икономиката бе мамати ….

Добави коментар

Водещи новини