Радев представи кабинета и предупреди: Рискът войната да обхване нови територии е реален

  • 02 август 2022 12:26

  • 6444
  • 32
© Булфото

Вие поемате отговорност за управление в един труден момент за страната - обществена умора от острото политическо противопоставяне, вихрещата се инфлация, обедняване, непосилни цени на горива и енергоносители, липса на газ за зимата и тежко задлъжнял обществен доставчик, нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа, засилващи се протести на различни браншови организации, липса на подготвени закони по Плана за възстановяване и устойчивост. Забуксувала съдебна реформа и важни дейности за пълноценната ни интеграция в Европейския съюз. Така президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на се обърна към назначения от него служебен кабинет, преди министрите в него да положат клетва. 

Държавният глава припомни, че това е четвърто служебно правителство, което му се налага да назначава. "На вас се пада отговорността да се справите с предизвикателства, които бяха спестени на предишните три служебни кабинета", посочи той.

Избори на 2 октомври, стана ясен и съставът на служебния кабинет, премиер е Гълъб Донев

Радев определи като основно предизвикателство пред кабинета "Донев" сигурността. "В непосредствена близост до България бушува война, чиито последици се усещат пряко у нас и по света. Напрежението на Балканите отново се покачва. Рискът войната да обхване нови територии е реален. Ваш първи приоритет трябва да бъде да не се допусне въвличането на страната в конфликт. Да предотвратите рисковете пред националната сигурност. Да ускорите работата по модернизацията на въоръжените ни сили и повишаването на тяхната оперативна съвместимост със съюзниците от Алианса", добави държавният глава. 

 

Президентът изброи и други проблеми, с които служебният кабинет ще трябва да се справи. "Последствие на войната е глобалната енергийна криза. Тя неизбежно ще изостри социалното напрежение с потенциал за нови политически и управленски кризи в идните месеци. Служебният кабинет и следващите правителства трябва да се водят в дейността си от два важни приоритета: сигурност на доставките и цени на енергоносителите. В центъра на вашата дейност трябва да бъдат интересите на обикновения потребител и на българската икономика. Гражданите очакват от изпълнителната власт рационални решения. Друга пагубна последица от войната е продоволствената криза. Тя настъпва постепенно с повишаването на цените, с разстройването на производствения и търговски цикъл в земеделието. Важен приоритет пред вас е да осигурите предвидимост и ясен хоризонт на търговските производители, продоволствена осигуреност на държавата и овладяване на ръста на цените", добави той. 

Кой е служебният вътрешен министър Иван Демерджиев?

Радев смята, че обществото очаква да чуе и цялата истина за "т.нар. строителство на АМ “Хемус”. "За ремонтите на язовирите и други крупни корупционни проекти. Обществото очаква и неотложни действия за грантиране на безопасно движение по пътищата, въпреки нормативния блокаж. Въпреки тежките проблеми, с които ще се сблъскате още от първия ден на вашето управление, които ще поглъщат цялото ви време, пред вас стоят и други важни задачи. Вие трябва да разработите липсващите закони по Плана за възстановяване и устойчивост. Във вашия мандат ще трябва да се направи последната решителна крачка за членството на България в Шенгенското пространство. Ние не можем повече да си позволим да губим време и ресурси. Не можем да си позволим риска България да остане в периферията на Европейския съюз", каза още държавният глава.

Кой е новият служебен премиер Гълъб Донев?

Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на акцентира и на основната задача на служебния кабинет - организацията на изборите, и изрази увереност, че това няма да е проблем за правителството “Донев”. “Предстои ви да управлявате в условията на дълбока криза без подкрепата на работещ парламент и в рамките на действащото в момента законодателство, което често е поставяно на изпитание от динамиката на събитията. Управлението на страната в кризисна ситуация при големи обществени очаквания и нужди изисква компетентност, опит, отговорност, самообладание и диалогичност. Затова моят избор на служебен министър-председател е Гълъб Донев”, каза още държавният глава.

 

Според него, двете служебни правителства през миналата година са доказали, че единение на политици от различни хоризонти в името на България е възможно. “Този модел не беше продължен от последвалото редовно правителство и това е една от причините за провали във външната и вътрешната политика по отношение отстояване на националния интерес, суверенитета и благосъстоянието на България”, посочи Радев.

Коя е Весела Лечева - служебен министър на младежта и спорта

Той призова българите да гласуват мъдро на предсрочните парламентарни избори. “За да изберем устойчиво и отговорно мнозинство. То ще решава стратегическите въпроси. Вярвам, че националното единение е изборът, който политици и граждани трябва да осмислим и направим”, каза още държавният глава.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
6444 32

Свързани новини

Коментари 32

Добави коментар
Да питам за един приятел!

2022.08.02 | 15:12

32
Сега Мунчо ли ще лиже еугЛена?
Аре идиото селски!

2022.08.02 | 15:12

31
Оправяй си бакиите!
Мунчо разбира се е на 100% прав!

2022.08.02 | 15:10

30
Но не чух да се извини, че ни натресе тези безродни бок.луци!

2022.08.02 | 13:56

28
мястото на радев е при кадафи
Мда

2022.08.02 | 15:08

29
И на Киртака!

2022.08.02 | 13:55

27
САМО ГЕРБ!

2022.08.02 | 13:55

26
ГЛАСУВАШ ЗА РАДЕВ, ПОЛУЧАВАШ БСП И РУСКИ ОКУПАТОРИ

2022.08.02 | 13:54

25
Гласуваш за ПП получаваш ГЕРБ в комплект и обратно

2022.08.02 | 13:48

24
Уха пак ша И,б,ъ,т герберастиятя,хахаха.
Хах

2022.08.02 | 13:21

18
Ама защо критикуваш предишните и рицитираш неща които всички знаем ППП кой ги създаде аз ли с моите гласове ли ги избраха световни лампиони сте 9 милиарда 9 дена

2022.08.02 | 13:46

23
Ами да, ти с твоите гласове, да не ги е избрал филанкешията.

2022.08.02 | 13:45

22
НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ И ПЪЛЕН БОКЛУК КАТО ЧОВЕК

Добави коментар

Водещи новини